人教版 (2019)选择性必修 第三册Unit 5 Poems同步达标检测题
展开
这是一份人教版 (2019)选择性必修 第三册Unit 5 Poems同步达标检测题,共3页。
In the first part f the research, the brain activity f 30 vlunteers was mnitred as they read passages frm Shakespeare's plays, including King Lear, Othell Crilanus and Macbeth, and again as they read the text rewritten in a simpler frm r mdern language.
While reading the cmmn texts, nrmal levels f electrical activity were shwn in their brains. When they read the wrks f Shakespeare, hwever, the levels f activity Jumped because f his use f wrds which were unfamiliar t them. The result f the test shwed that the mre challenging passages cause a greater degree f electrical activity in the brain than the e cmmn nes.
Scientists went n t study the brain activity as it respnded t each wrd and recrded hw it lit up as the readers came acrss unusual wrds, surprising phrases r difficult sentences in the classical wrks. As a result, this “lighting up” prcess f the mind lasted lnger than that when vlunteers read cmmn texts, encuraging further reading.
The research als fund that reading petry especially increases activity in the right hemisphere (半球) f the brain, an area cnnected with autbigraphical memry driving the readers t think carefully abut their wn experiences based n what they have read. The academics said this meant the classical wrks f literature are mre useful than self-help bks.
Philip Davis, an English prfessr wh has wrked n the study in the university’s magnetic resnance centre, annunced this week “Classical literature acts like a rcket bster t the brain, which prvides extra pwer fr the brain. Yu may never imagine hw pwerful it is. The research shws such kind f literature can create new thughts and cnnectins in the yung and the ld.”
1. The underlined wrd “trigger” in Paragraph I is clsest in meaning t “_______”.
A. depend n
B. pick up
C. set ff
D. change int
2. Which f the fllwing is nt true abut reading classical literature?
A. It makes readers' brains mre active than reading cmmn texts.
B. It makes readers, electrical activity f the brain return t nrmal.
C. It's helpful fr readers t cme up with new ideas.
D. It's an activity that is suitable fr peple f all ages.
3. Frm the research. we can learn that ________.
A. the readers prefer Shakespeare's wrks t the ther writers wrks.
B. the wrds f classical wrks make it hard fr vlunteers t read further.
C. reading classical wrks prduces a gd and lng-lasting effect n the mind.
D petry increases left-brain activity mre than ther literary frms.
4. Why des the authr write this passage?
A. T tell us Shakespeare's plays deserve t be read.
B. T tell us cmmn bks are unppular anymre.
C. T tell us petry is best fr develping peple's brain.
D. T tell us classical wrks help the brain develp better.
参考答案
【语篇导读】本文介绍了一项最新的研究成果,即经典文学对激活大脑非常有益。
1.C 词义猜测题。第一段讲述来自利物浦大学的科学家、心理学家和英文学者发现,阅读古典文学作家的作品对心智发展大有裨益。这些作品能够吸引读者的注意力,引发读者的自我反思。从self-examinatin可推断,此处应该是“激发”自我反思的意思,set ff 意为“引起,激发”,故选C项。
2.B 细节理解题。从第四段第一、二句可知,A项表述正确,B项表述错误。根据最后一段中的 The research shws such kind f literature can create new thughts and cnnectins in the yung and the ld.可知C、D两项表述正确。故选B项。
3.C细节理解题。根据第五段中的 this“lighting up” prcess f the mind lasted lnger than that when vlunteers read cmmn texts,encuraging further reading 可知C项正确。故选C项。
4.D 推理判断题。本文第一段是主旨段,介绍了来自利物浦大学的科学家、心理学家和英文学者的发现阅读古典文学作家的作品对心智发展大有裨益。这些作品能够吸引读者的注意力,引发读者的自我反思。下文介绍了研究过程和研究结果,表明阅读古典文学作品对激活大脑有好处,因此选D项。A项片面,B项、C项文章中未提及。
【微技能】如何推断作者意图
推断作者意图是推理判断题的一种,要想做好这类题,一个有效的方法就是关注文章的主题段和各段落的主题句。主题段通常是文章的首段。主题句通常在各段落的段首、段末,有时也需要根据文章所描述的内容进行归纳。同时,把握文章的体裁也可以推断出作者的写作意图。议论文和说明文一般有主题段和主题句,但记叙文通常没有,需要归纳。
相关试卷
这是一份高中人教版 (2019)Unit 4 Adversity and Course课时作业,共4页。