高中英语人教版 (2019)必修 第二册Unit 5 Music练习
展开
这是一份高中英语人教版 (2019)必修 第二册Unit 5 Music练习,共3页。
It’s Jasn Mran’s jb t help change that. As the Kennedy Center’s artistic adviser fr jazz, Mran hpes t widen the audience fr jazz, make the music mre accessible, and preserve its histry and culture.
“Jazz seems like it’s nt really a part f the American appetite,” Mran tells Natinal Public Radi’s reprter Neal Cnan. “What I’m hping t accmplish is that my generatin and yunger start t recnsider and understand that jazz is nt black and white anymre. It’s actually clr, and it’s actually digital.”
Mran says ne f the prblems with jazz tday is that the entertainment aspect f the music has been lst. “The music can’t be presented tday the way it was in 1908 r 1958. It has t cntinue t mve, because the way the wrld wrks is nt the same,” says Mran.
Last year, Mran wrked n a prject that arranged Fats Waller’s music fr a dance party, “just t kind f put it back in the mind that Waller is dance music as much as it is cncert music,” says Mran. “Fr me, it’s the recntextualizatin. In music, where des the emtin(感情)lie? Are we, as humans, gaining any insight(感悟)n hw t talk abut urselves and hw smething as abstract as a Charlie Parker recrd gets us int a dialgue abut ur emtins and ur thughts? Smetimes we lse sight that the music has a wider cntext,” says Mran, “s I want t cntinue thse dialgues. Thse are the things I want t fster.”
28. Why did UNESCO set April 30 as Internatinal Jazz Day?
A. T remember the birth f jazz.
B. T prtect cultural diversity.
C. T encurage peple t study music.
D. T recgnize the value f jazz.
29. What des the underlined wrd “that” in Paragraph 3 refer t?
A. Jazz becming mre accessible.
B. The prductin f jazz grwing faster.
C. Jazz being less ppular with the yung.
D. The jazz audience becming larger.
30. What can we infer abut Mran’s pinin n jazz?
A. It will disappear gradually.
B. It remains black and white.
C. It shuld keep up with the times.
D. It changes every 50 years.
31. Which f the fllwing can be the best title fr the text?
A. Explring the Future f Jazz
B. The Rise and Fall f jazz
C. The Stry f a Jazz Musician
D. Celebrating the Jazz Day
【语篇导读】联合国教科文组织将4月30日定为国际爵士乐日,以提高人们对爵士乐的认识。肯尼迪中心的爵士乐艺术顾问贾森·莫兰希望爵士乐能够跟上时代的步伐,让更多的年轻人去喜欢它。
28. D细节理解题。根据第一段第二句“UNESCO... set April 30 as a day t raise awareness f jazz music, its significance, and its ptential as a unifying vice acrss cultures”. 可知,联合国教科文组织设立国际爵士乐日,目的是提升人们对爵土乐及其意义和潜力的认识,也就是为了提高对爵士乐价值的认识。故选D项。
29. C词义猜测题。根据上下文可知,贾森·莫兰的工作是改变爵士乐的现状,此处的that应指上一段的内容:虽然有一些庆祝活动,但是在美国,爵士乐的听众持续减少且呈现老龄化趋势,并且与更年轻的人脱离了联系。由此可知爵士乐不太受年轻人欢迎。故选C项。
30. C推理判断题。根据倒数第二段莫兰所说的话“如今爵士乐不能用1908年或1958年的方式来呈现。因为世界的运转方式不一样了,所以爵士乐必须继续前进”,可以推断出,莫兰认为爵士乐应该与时俱进。故选C项。
【微技能】推理判断题的解题技巧
推理判断题是高中阅读理解中一个常考查的题型,其比例占阅读理解总题数的约25%。该题型要求学生在理解原文意义的基础上,通过对语篇逻辑关系以及细节的分析,作出推理和判断。该题型属于深层理解类试题,难度系数相对较大。这类考题中常出现的词有:infer,imply,suggest,indicate,cnclude,learn frm,mst likely等。
在做推理判断题时,需要严格按照阅读材料中所提供的信息进行推断,切勿加入个人经验、态度或观点。
31. A主旨大意题。前两段引出话题并陈述现状;中间两段讲述莫兰的工作目的是改变爵士乐的现状,希望将来有更多的年轻人会喜欢爵士乐;最后两段指出爵士乐的问题和莫兰坚持的态度。所以“探索爵士乐的未来”是合适的标题。故选A项。
相关试卷
这是一份人教版 (2019)必修 第二册Unit 5 Music复习练习题,共4页。
这是一份英语必修 第二册Unit 5 Music达标测试,共5页。
这是一份人教版 (2019)必修 第二册Unit 4 History and traditions同步练习题,共3页。