Unit 6【易错句型】-九年级英语全册单元易错专项突破(人教版) 练习
展开
2022-2023学年九年级英语上册单元易错句型专项突破
Unit 6 When was it invented?
一、单选题
1.Sally is often heard in her room.
A.sing B.sings C.to sing D.sang
2.—Yang Ming, could you please teach me Chinese?
—_________.
A.Not at all B.It is a big deal
C.With pleasure D.That's all right
3.—So kind of you to give me a ride to the bus stop.
—______________.
A.My pleasure. B.Never mind.
C.It doesn't matter. D.That's nothing to do.
4.—________, you can work out the problem easily.
—I understand, Thank you.
A.On the way B.In this way C.By the way D.In a way
5.—Could you please sweep the floor?
—____________. I am busy babysitting my sister.
A.Sorry, you can't B.Yes, sure
C.Yes, I can D.Sorry, I can't
6.— Many thanks for what you've done for us.
— .
A.That's right B.Never mind
C.Don't mention it D.You seem to have a point
7. that basketball was invented in 1891.
A.It believes B.It is believe
C.It is believed D.It was believe
8.— is the population of your city?
— There are about four .
A.What; million B.What; millions
C.How many; million D.How many; millions
9.— What him last night?
— He had an accident on the way home.
A.took place to B.took place for C.happened to D.happened for
10.It last week that the haze(雾霾) in Beijing caused many problems.
A.reports B.reported C.is reported D.was reported
11.______________, people pay more and more attention to their health.
A.All of a sudden B.Have a point
C.Without doubt D.By accident
12.—Could you please help me carry the heavy box?
—______________.
A.It's a pleasure B.With pleasure
C.You're welcome D.It doesn't matter
13.The book The Classic of Tea______________ describes how tea plants were grown______________ discusses where the finest tea leaves were produced.
A.either; or B.not only; but also
C.neither; nor D.and; so
14.—What's your favorite movie?
—The Martian. It _______________shows a lot of imagination, _________has a sense of humor.
A.too; to B.neither; nor
C.either; or D.not only; but also
二、补全对话
15.
A: Hello, Mike! Have you heard of Inventors' Day?
B: What is that?
A: It is held to help people remember inventors.
B:
A: Well, different countries celebrate it on different days of the year.
B: Such as?
A: It is the birthday of the inventor Hedy Lamarr.
B: Oh, I know her.
A: Yes. In the USA, it is known as National Inventors' Day.
B: I remember the great inventor Thomas Edison was born on that day.
A: That's right. You have a good memory.
A. When is it celebrated? B. She was also an actress. C. Some inventions are useful. D. No, I have never heard of it. E. It is celebrated on February 11. F. Thomas Edison is really a great inventor. G. Inventors' Day in the German-peaking countries is celebrated on November 9. |
16.根据对话内容,从方框内的七个选项中选出五项填在题后的答题线上
Andy: Hi, Tina! I've sent you an e-mail. Have you got it?
Tina: Sorry. (1)
Andy: Why not?
Tina: There's something wrong with my computer. (2)
Andy: Can you repair it?
Tina: I don't think so. It is too old. (3)
Andy: That's good news! You know, I've just got a new computer.
Tina: (4)Where was it made? Was it made in Germany?
Andy: No, it was made in my home.
Tina: (5)
Andy: You see, my father bought different parts of the computer and then put them together. That's how the computer was made in my home.
A. How could it be made in your home? B. I can repair it by myself. C. When did you get it? D. I haven't checked my e-mails today. E. My father wants to buy a new one for me. F. It doesn't work. G. What did you write in your e-mail? |
三、翻译
17.据说他已经去美国了。
that he has gone to the United States.
18.你说得有道理,我们应当互相帮助
You , and we should help each other.
19.人们相信这位老人是善良的。
the old man is kind.
20.据说谢娜拥有最多粉丝。
that Xie Na has the most fans.
21.他是一位音乐教师,同时也是一位歌手。
He is a music teacher and he is also a singer.
四、阅读理解
22.
Who invented toys? It's hard to believe millions, maybe billions of people have invented toys. Most of these people are kids. Kids invent toys from all kinds of materials, such as stones, sticks, paper, even clothes. And these toys are in different shapes; round, square, and so on.
Sometimes adults invent toys, too, but in many cases (在许多情况下) , they don't actually invent the toy but take a toy that has been invented somewhere before and make it popular. Take the yo-yo for example. Yo-yos have been around for thousands of years. We know this because yo-yos have been found in ancient graves (坟墓) in some countries. This is how we know that stone yo-yos were used back in ancient Greece. In the 1800s, they became very popular as children's toys, first in England and then in the United States. Then people got tired of them for a while until Donald Duncan went into the yo-yo business. He hired "yo-yo men" to demonstrate (示范) and sell yo-yos door to door. This way, yo-yos got popular little by little. Today the name Duncan still goes with yo-yos, one of the most popular toys around the world.
Another example is teddy bears. Teddy bears, one of the most popular toys, were named after a president of the United States, although he didn't invent them. President Teddy Roosevelt was a hunter (猎人) . He was good at hunting and on one of his hunting trips he had met a bear. That led to editorial (社论) cartoons showing pictures of President Roosevelt and a cute little bear. Somehow that led to cute, sewed (缝制的) bears for little kids to play with.
(1)According to the passage,most toys were invented by ___________.
A.mistake B.accident C.children D.adults
(2)The underlined word "hired" probably means "___________" in Chinese.
A.支持 B.反对 C.雇佣 D.销售
(3)From the second paragraph we can know yo-yos___________.
A.were popular first in the United States
B.were taken to England from America
C.were always popular in the United States
D.were popular again because of Duncan
(4)Teddy Roosevelt ___________.
A.was a president of the United States
B.invented teddy bears
C.was a cartoon editor
D.took photos of a bear
(5)Which of the following is WRONG?
A.Yo-yos were not popular in the United States for a while.
B.Yo-yos were popular in England.
C.Teddy Bear was a president's name.
D.Children can invent toys with almost all kinds of things.
23.
Every school day, we use schoolbags to carry all of our things to school. They are a big part of our lives. But have you ever thought about the history of the schoolbag?
In the Han Dynasty(汉朝) , students in old-style private schools used bamboo boxes to carry books to school. People consider the bamboo boxes to be the earliest schoolbags. There were usually two or three layers(层) in the box. Kids put different things like books, brushes, ink stones(砚) and paper in the boxes.
Hundreds of years later, people developed a new kind of schoolbag called the budai, or the "hip-pocket". The budai was lighter than the bamboo box. With the founding(成立) of the People's Republic of China, military rucksacks(军用帆布包) became popular. Many people carried them when they were in school. Ask your grandparents or parents about these bags. Maybe they can tell you about their experiences of carrying them when they were in school.
A new style of schoolbags has appeared in recent years. Many of them have colorful and fashionable designs(时尚的设计) on them, such as pictures of cartoons or pop stars. And they are more comfortable to use. Some students pull wheeled bags filled with heavy textbooks and others carry backpacks.
Schoolbags are still changing. Can you imagine what future schoolbags will be like?
(1)Schoolbags in the Han Dynasty were made of____________.
A.cloth B.paper C.plastic D.bamboo
(2)Which is NOT true according to the passage?
A.Military rucksacks were popular in the 1950s.
B.The budai was heavier than the bamboo box.
C.There are some pictures on the new style of schoolbags.
D.Schoolbags have changed a lot.
(3)To carry heavy textbooks, students would like to use____________.
A.wheeled bags B.military rucksacks
C.bamboo boxes D.the budai
(4)The purpose of the article is to ____________.
A.tell us how to use schoolbags
B.explain why we use schoolbags
C.introduce the importance of schoolbags
D.introduce the development of schoolbags
答案解析部分
1.【答案】C
【解析】句意:萨利经常被听见在她的房间里唱歌。固定搭配be heard to do sth,被听到做某事;故选C。
【点评】本题考查固定搭配be heard to do sth。
2.【答案】C
【解析】句意:—— 杨明,你能教我中文吗? ——A.别客气;B. 这是一件大事 ;C.我很愿意;D.没关系。根据语境可知,此处表示委婉的请求,回答应该用“我很愿意”,故选C。
【点评】考查情景交际。注意分析选项意思,根据语境选择正确的选项。
3.【答案】A
【解析】句意:—— 你真好,让我搭便车到公共汽车站。 ——别客气。A.别客气;B.没关系;C.没关系;D. 那没什么可做的。 根据 So kind of you to give me a ride to the bus stop. 可知,对于别人的感激应该表示“别客气”,故选A。
【点评】考查情景交际。注意分析选项内容,根据语境选择正确的选项。
4.【答案】B
【解析】句意:——用这种方式,你可以很容易地解决这个问题。——我知道了,谢谢。A“在路上”,B“用这种方式”C“顺便”,D“某种程度上”。根据you can work out the problem easily.你可以很容易地解决这个问题,可知说话者提供了一种解决问题的方式。故选B。
【点评】本题考查介词短语辨析,注意理解选项意思,理解句意。
5.【答案】D
【解析】考查情境交际;A. Sorry, you can't 对不起,你不能;B. Yes, sure是的,肯定;C. Yes, I can是的,我能;D. Sorry, I can't对不起,我不能;句意:—请你打扫地板,好吗?—对不起,我不能。我忙着照顾我妹妹。根据句意,故选D 。
【点评】对于情境交际的题目,学生须注意上下文的提示信息。
6.【答案】C
【解析】句意:——多谢你为我们做的一切。——不用谢。A. 那是对的。B. 不介意。C. 不客气。D. 你似乎说的有点对。故选C。
【点评】考查情景交际。根据语境选出恰当的答语。
7.【答案】C
【解析】It is believed据信,人们相信。故选C。
【点评】此题考查固定的搭配,平时应多归纳总结并记忆。
8.【答案】A
【解析】1.What's the population of...?......的人口是多少?;2.How many people...?多少人......?所以排除C和D。具体数字+million......百万;millions of数百万。根据 four可知应为four million四百万。故选A。
【点评】此题考查固定搭配,平时应多归纳总结并记忆。
9.【答案】C
【解析】根据 him他可知考查短语sth. happen to sb.某人发生某事。故选C。
【点评】此题考查固定的短语搭配,平时应多归纳总结并记忆。
10.【答案】D
【解析】句意:据上周报道雾霾在北京导致了许多问题。it is reported意为“据报道”,根据last week可知,时态用一般过去时,故用it was reported。故选D。
【点评】本题考查一般过去时被动语态,掌握据报道it is reported的用法。
11.【答案】C
【解析】句意:毫无疑问,人们越来越重视他们的健康。 All of a sudden突然地;Have a point有道理;Without doubt 毫无疑问;By accident 偶然,意外地;由句意可知“毫无疑问”符合题意,故答案为C。
【点评】考查短语辨析。理解句意并识记短语的意义和用法。
12.【答案】B
【解析】句意:——你能帮我搬这个重箱子吗?——非常乐意效劳。 It's a pleasure不用谢,不客气;With pleasure 十分乐意;You're welcome 不用谢;It doesn't matter 没关系。根据问句可知是表请求,答语应该是十分乐意,故答案为B。
【点评】考查情景交际。注意识记常用的日常用语。
13.【答案】B
【解析】句意: 《茶经》不仅描述了茶树是如何生长的,而且还讨论了最好的茶叶是在哪里生产的。 A.要么……要么……;B.不仅……而且……;C.既不……也不……;D.和,所以;根据句意可知,此处连接并列谓语,表示并列关系,故选B。
【点评】考查短语辨析。注意理解短语意思,理解句意。
14.【答案】D
【解析】句意:——你最喜欢的电影是什么?——火星。它不仅表现了丰富的想象力,而且还很有幽默感。too…to太……以至于不能;neither…nor既不……也不;either…or要么……要么;not only…but also不仅……而且;根据句意可知是不但……而且,故答案为D。
【点评】考查短语辨析。注意识记not only…but also的用法。
15.【答案】D;A;G;B;E
【解析】选项意思:
A. When is it celebrated? 什么时候庆祝它?
B. She was also an actress. 她也是一名演员。
C. Some inventions are useful. 有些发明是有用的。
D. No, I have never heard of it. 不,我从来没有听说过。
E. It is celebrated on February 11. 它在2月11日庆祝。
F. Thomas Edison is really a great inventor. 托马斯·爱迪生真是个伟大的发明家。
G. Inventors' Day in the German-peaking countries is celebrated on November 9. 德国的发明家日在11月9日庆祝。
(1)根据前句 Have you heard of Inventors' Day? 你听说过发明家日吗? 和后句 What is that? 那是什么?可知,此处应该是否定回答,所以D项“不,我从来没有听说过。”符合语境,故选D。
(2)根据回答 different countries celebrate it on different days of the year. 不同的国家在一年中不同的日子庆祝它。 可知,此处应该询问庆祝的日期,所以A项“什么时候庆祝它?”符合语境,故选A。
(3)根据前文different countries celebrate it on different days of the year. 不同的国家在一年中不同的日子庆祝它。和此处的问“ Such as? 例如?”可知,此处应该举例说明某个国家庆祝发明家日的时间,所以G项“德国的发明家日在11月9日庆祝。 ”符合语境,故选G。
(4)根据前文 It is the birthday of the inventor Hedy Lamarr. 这是发明家海蒂·拉玛的生日。 和此处 I know her. 我认识她。可知,此处指的是“ 她也是一名演员。 ”故选B。
(5)根据前句 In the USA, it is known as National Inventors' Day. 在美国,这一天被称为国家发明家日。和后句 I remember the great inventor Thomas Edison was born on that day. 我记得伟大的发明家托马斯·爱迪生就是在那一天出生的。可知,此处应该指出美国庆祝发明家日的日期,所以E项“它在2月11日庆祝。”符合语境,故选E。
【点评】考查补全对话。首先跳过空格通读全文,了解文章大意,然后分析选项,根据上下文及语境选择正确的选项。
16.【答案】D;F;E;C;A
【解析】(1)根据上下文,可知Tina没有收到邮件;句意:对不起。我还没有检查我的电子邮件。故选D。
(2)根据上下文,可知Tina电脑坏了;句意:电脑坏了。故选F。
(3)根据上下文“It is too old”“ That's good news! You know, I've just got a new computer.”可知她父亲想给她再买一台新的;句意:我爸 爸想给我买一台新的。故选E。
(4)根据上下文“I've just got a new computer.”“ Where was it made? Was it made in Germany?”可推知Tina询问Andy新电脑信息;句意:你什么时候买的。故选C。
(5)根据上文“it was made in my home.”,可推知Tina好奇Andy的电脑为什么是在家制作的;句意:电脑是如何在你家制作的呢?故选B
【点评】本题考查的是对话上下文理解,通过对话语境的理解选择恰当语句。
17.【答案】It;is;said
【解析】根据中英文对照可知,此句缺少成分“据说”,据说……,it is said that+从句,固定句型,句首单词首字母大写,故填It is said。
【点评】考查汉译英。根据汉语意思匹配相应的英语,注意固定句型it is said that。
18.【答案】have;a;point
【解析】根据中英文对照可知,此句缺少成分“说得有道理”,说得有道理have a point,固定短语,根据语境可知,此处描述目前的状态,用一般现在时,此处主语为第二人称,所以谓语动词用原形,故填have a point。
【点评】考查汉译英。根据汉语意思匹配相应的英语,注意固定短语have a point。
19.【答案】It is believed that
【解析】根据中英文对照可知缺少部分为“人们相信”;It is believed that 人们相信,故答案为It is believed that。
【点评】考查汉译英。主语识记固定形式 It is believed that 。
20.【答案】It;is;said
【解析】据说,It is said that…,固定句式,故答案是It is said。
【点评】考查汉译英,注意识记固定句式It is said that…的用法。
21.【答案】at;the;same;time
【解析】同时,at the same time,固定搭配,故填at the same time。
【点评】考查翻译,注意at the same time的用法。
22.【答案】(1)C
(2)C
(3)D
(4)A
(5)C
【解析】文章大意:本文主要以溜溜球和泰迪熊两个玩具为例,说明玩具的流行情况。
(1)细节理解题。根据文中第一段 It's hard to believe millions, maybe billions of people have invented toys. Most of these people are kids.很难相信数以百万甚至数十亿的人发明了玩具。这些人大部分是孩子。 可知,故选C。
(2)词句猜测题。根据后面的目的状语从句 to demonstrate (示范) and sell yo-yos door to door. 示范和 挨家挨户地推销溜溜球。 可知,此处指的是 Donald Duncan 雇佣 “溜溜球人” ,所以hired是“雇佣”的意思,故选C。
(3)细节理解题。根据文中第二段 Then people got tired of them for a while until Donald Duncan went into the yo-yo business. He hired "yo-yo men" to demonstrate (示范) and sell yo-yos door to door. This way, yo-yos got popular little by little. 有一段时间人们对它感到厌倦,直到唐纳德·邓肯(Donald Duncan)进入溜溜球行业。他雇了“溜溜球人”来演示和挨家挨户地兜售溜溜球。就这样,溜溜球逐渐流行起来。 可知,故选D。
(4)细节理解题。根据文中最后一段 Teddy bears, one of the most popular toys, were named after a president of the United States, although he didn't invent them.President Teddy Roosevelt was a hunter (猎人) . 泰迪熊是最受欢迎的玩具之一,它是以美国总统的名字命名的,尽管它们并不是美国总统发明的。泰迪·罗斯福总统是个猎人。可知,故选C。
(5)细节理解题。根据文中最后一段 Teddy bears, one of the most popular toys, were named after a president of the United States, although he didn't invent them.President Teddy Roosevelt was a hunter (猎人) . 泰迪熊是最受欢迎的玩具之一,它是以美国总统的名字命名的,尽管它们并不是美国总统发明的。泰迪·罗斯福总统是个猎人。可知,C项所述“泰迪熊是一位总统的名字。”是错误的,故选C。
【点评】考查阅读理解。首先通读全文,了解文章大意,然后分析问题和选项,从文中找到依据,最后得出正确答案。
23.【答案】(1)D
(2)B
(3)A
(4)D
【解析】短文大意:书包是我们生活的重要组成部分,把我们所有的东西带到学校。本文为我们介绍了书包的发展历史。在汉代,私塾里的学生用竹盒装书上学。几百年后,人们发明了一种新的书包,叫做布袋;近年来出现了一种新式书包。你能想象未来的书包是什么样子吗?
(1)细节理解题。根据短文第二段中的句子In the Han Dynasty(汉朝) , students in old-style private schools used bamboo boxes to carry books to school. People consider the bamboo boxes to be the earliest schoolbags. 可知汉代的书包是竹子做的,故答案为D。
(2)细节理解题。根据第三段中的句子 The budai was lighter than the bamboo box. 可知布袋比竹箱子轻,故答案为B。
(3)细节理解题。根据第四段中的句子Some students pull wheeled bags filled with heavy textbooks and others carry backpacks. 可知为了搬运沉重的课本,学生们喜欢用带轮子的书包,故答案为A。
(4)主旨大意题。根据全文内容可知这篇短文为我们介绍了书包的发展,故答案为D。
【点评】考查社会历史类阅读。细节理解题是考查事实和细节的,大多数是针对文章的细节设计的。只要通读全文,了解文中所叙述的重要事实或细节,就可以解答出来。