所属成套资源:2022版高考英语外研版一轮复习课后达标检测(48份)
高考英语课后达标检测:Ethnic Culture Word版解析版
展开
这是一份高考英语课后达标检测:Ethnic Culture Word版解析版,共7页。
Ⅰ.阅读理解
A
(2020·湖北八校第一次联考)Traveling t a freign cuntry can make yu frightened if yu dn’t knw the lcal language. Mr. Thibault has a number f tips t help travelers manage in a destinatin when they dn’t speak the native tngue, based n his wn experience. Here are a few f them.
●Dwnlad a Language Translatin App
Mr. Thibault tends t rely n Ggle Translate and suggests that travelers find an app that wrks fr them. Ideally, find ne that specializes in the language yu need t translate especially if the language uses a character set yu’re nt familiar with, r have difficulty prnuncing.
●Speak with Yur Hands and Head
Pinting with yur hands and ndding r shaking yur head, Mr. Thibault said, are easy ways t cmmunicate with lcals in the cuntry yu’re in. “Gestures are all universally understd,” he said.
●Learn a Few Key Wrds
Knwing basic wrds and phrases like “hell”, “thank yu” and “I’m srry. I dn’t speak yur language. D yu speak English?” is a must, Mr. Thibault said. Shwing that yu care enugh t learn sme f the language befre yu g, and at least enugh t acknwledge that yu dn’t knw mre, is a frm f respect and will g a lng way t be liked by lcals.
●Wrk with a Lcal Travel Agent
If yu feel particularly uncmfrtable in the cuntry yu’re headed t, and yu have t g anyway, relying n a lcal travel agent wh knws bth yur and yur destinatin’s languages can be incredibly useful.
●Hire a Lcal Tur Guide
A tur guide can help yu get a better grasp f the lcal language and is a gd persn t practice wrds and phrases with. Whenever Mr. Thibault visits a new cuntry, he bks a sightseeing tur with a guide n the first day f his trip. “I use this day t learn abut my destinatin and get familiar with the language,” he said.
【解题导语】 本文是一篇应用文。文章针对不会说外语的旅行者到国外旅游提出了几条建议,包括下载翻译软件、使用肢体语言、出发前学习关键词、利用当地旅行社的帮助以及雇用当地导游。
1.In what situatin shuld a language translatin app be applied while traveling abrad?
A.When yu have truble prnuncing the wrds.
B.When yu want t acknwledge yur ignrance.
C.When yu want t practice the lcal language.
D.When yu feel uncmfrtable in the cuntry.
A 解析:细节理解题。根据题干中的关键词“a language translatin app”定位至第二段,根据该段第二句“Ideally, find ne that specializes in the language yu need t translate especially if the language uses a character set yu’re nt familiar with, r have difficulty prnuncing.”可知,在该语言使用你不熟悉的字符集或者你发音有困难时,你应当下载翻译软件,故A项正确。
2.What is the easiest way t cmmunicate with freigners accrding t the text?
A.Dwnlading a language translatin app.
B.Learning a few key wrds.
C.Using bdy language.
D.Wrking with a guide.
C 解析:推理判断题。根据第三段第一句“Pinting with yur hands and ndding r shaking yur head, Mr. Thibault said, are easy ways t cmmunicate with lcals in the cuntry yu’re in.”可知,使用双手、点头或摇头,是你和当地人交流的简单的方式;据此可推知,使用肢体语言是与当地人交流最简单的方式,故C项正确。
3.Hw can yu better understand the lcal language?
A.By speaking with yur hands and head.
B.By learning a few key wrds.
C.By dwnlading a language translatin app.
D.By hiring a lcal tur guide.
D 解析:细节理解题。根据尾段第一句“A tur guide can help yu get a better grasp f the lcal language and is a gd persn t practice wrds and phrases with.”可知,导游可以帮助你更好地掌握当地的语言,而且导游是你与其练习单词和短语的最佳人选,故D项正确。
B
(2020·重庆质量抽测)Wuld a faster reading speed mean that we culd learn mre? Sme peple claim that it’s pssible. In July last year, the sixtime speed reading champin Anne Jnes sat dwn t read Harper Lee’s G Set a Watchman. Just 25 minutes and 31 secnds later, she finished it—which equals a reading rate f arund 3,700 wrds per minute. Jnes runs training curses teaching speed reading, recall and cncentratin techniques and there are numerus speed reading apps that have appeared n the market ver the past few years. But d they actually wrk?
First, we need t understand hw we read. The human eye mvement system is central t ur reading ability. Read ver that sentence again, and think abut hw yur eyes scan acrss the wrds. They dn’t mve smthly ver them. Instead, they make a series f shrt, sharp jumps, skipping ver a few characters befre briefly landing n a wrd. The mvements are knwn as saccades(扫视) and the pauses are called fixatins.
Reading isn’t just abut seeing the wrds—yu need t cmprehend them t build up a picture abut what the text means. Peple are able t get thrugh a blck f text faster, but at the cst f accuracy and understanding. In ther wrds, if yu use a speed reading app, then yu’ll prbably get the gist(主旨) f a piece f text, but yu’ll struggle t recall details abut what yu’ve just read.
S, des speed reading wrk? Well, yes and n. It really depends n what yu’re reading and why yu need t read it. As yet, there isn’t a trick that enables yu t read a piece f text bth quickly and accurately—there’s always ging t be a tradeff.
【解题导语】 本文是一篇说明文,主要介绍了快速阅读有一定作用。虽然快速阅读能掌握文章的主旨,但是回忆细节还需要时间。
4.What’s the main idea f the passage?
A.Speed reading is bad at times.
B.Speed reading is a waste f time.
C.Speed reading can wrk smetimes.
D.Speed reading is always enjyable.
C 解析:主旨大意题。根据第一段尾句“But d they actually wrk?”可知,本文第一段对快速阅读是否有用提出疑问;接着第二段介绍了阅读能力与眼睛运动系统有关,结合第三段尾句可知,使用速读应用程序你很可能掌握主旨大意,但是文章细节不一定能掌握。据此可推知,快速阅读有时是有用的,故C项正确。
5.What can we knw frm the passage?
A.Reading apps ensure us t read much faster.
B.Fast reading makes us learn mre knwledge.
C.Reading is n mre than seeing the text wrds.
D.Reading ability is related t the eye mvement system.
D 解析:细节理解题。根据第二段第二句“The human eye mvement system is central t ur reading ability.”可知,人的眼睛运动系统对我们的阅读能力很重要,故D项正确。
6.What des the underlined wrd “tradeff” mst prbably mean in the last paragraph?
A.Balance. B.Change.
C.Business. D.Bargain.
A 解析:词义猜测题。根据最后一段尾句“As yet, there isn’t a trick that enables yu t read a piece f text bth quickly and accurately—there’s always ging t be a tradeff.”可知,到目前为止,还没有一种技巧可以让你既快速又准确地阅读一篇文章——这总要一种平衡。据此可推知,画线词意为“平衡”,故A项正确。
7.What might the writer cntinue t talk abut?
A.The advantages f faster r slwer reading.
B.The reasns why t d faster r slwer reading.
C.The cases where t d faster and slwer reading.
D.The methds fr making use f faster r slwer reading.
C 解析:推理判断题。根据最后一段尾句“As yet, there isn’t a trick that enables yu t read a piece f text bth quickly and accurately—there’s always ging t be a tradeff.”可知,到目前为止,还没有一种技巧可以让你既快速又准确地阅读一篇文章——这总要一种平衡;据此可推知,本文接下来可能阐述在什么情况下进行速读以及在什么情况下进行慢读,故C项正确。
Ⅱ.完形填空
(2020·石家庄重点高中摸底考试)On my way back hme I was stpped at traffic lights by sme peple wh asked fr help. A wman—in her attempt t give __1__ t an ambulance—had driven her car ver stny bstacles that separated the bike line frm the street, and, as a result, had gtten her car __2__. She culdn’t mve the car in any __3__ withut damaging it. A cuple f peple tried t __4__ the car back but the bstacles were t high. Seeing that they culdn’t d much abut it, they left. The wman in the car tried t __5__ sme service, and was tld that it wuld take abut 45 minutes fr smene t get there.
While watching the ther peple __6__, I realized the wman wuld be n her wn and I imagined hw __7__ that wuld be if I were in her shes. After sme talking, she __8__ me t sit inside her car.
I wasn’t in a hurry, s I __9__ my family that I wuld be later and then tried t __10__ the wman wh seemed t feel stressed abut causing thers __11__. But actually it wasn’t t much truble __12__ they culd still pass, and als there wasn’t anything she culd d abut it __13__. We laughed and __14__ that all we needed was sme tea fr ur picnic.
Finally __15__ came and helped her back n the street. She __16__me and asked fr my phne number s she culd return the __17__, but I tld her it was kay. She seemed t feel much __18__ when we said ur gdbyes. I believe that nt having t face a difficult situatin __19__ can make a lt f __20__.
【解题导语】 本文是一篇记叙文,主要讲述了作者安慰并帮助一位在马路上因为给救护车让行而陷入困境的女士的故事。
1.A.signal B.way
C.time D.help
B 解析:一位女士试图给一辆救护车让行。give way t...“给……让行”,为固定搭配。故选B。
2.A.stuck B.brken
C.dirty D.abandned
A 解析:根据下文中的“She culdn’t mve the car”可推知,因为给救护车让行,这位女士的车卡(stuck)在那里不能动弹。
3.A.sense B.minute
C.directin D.line
C 解析:在不损坏车的情况下,无论往哪个方向(directin)都无法移动。
4.A.lift B.hld
C.pull D.drive
A 解析:根据上文中的“She culdn’t mve the car”以及下文中的“but the bstacles were t high”可推知,车子卡在那里,障碍物太高,不能被抬(lift)回来。
5.A.ffer B.seek
C.refuse D.take
B 解析:那位女士在车里试图寻求(seek)一些服务。
6.A.shut B.discuss
C.stand D.leave
D 解析:根据上文中的“Seeing that they culdn’t d much abut it, they left.”可知,当时其他人因为帮不了什么忙,都走开(leave)了。
7.A.amazing B.pleasant
C.uneasy D.incredible
C 解析:根据上文可知,那位女士的车被卡在障碍物上,其他人又帮不上忙,作者将心比心,觉得此情此景,那位女士一定不舒服(uneasy),与下文中的“the wman wh seemed t feel stressed abut causing thers ______”呼应。
8.A.frced B.invited
C.rdered D.allwed
B 解析:根据语境可推知,那位女士邀请(invited)作者坐进她的车里。
9.A.cnsulted B.warned
C.advised D.infrmed
D 解析:根据语境及下文中的“I wuld be later”可推知,作者是通知(infrmed)家人一些情况。
10.A.persuade B.cmfrt
C.frighten D.satisfy
B 解析:根据空后的“the wman wh seemed t feel stressed abut causing thers ______”可推知,那位女士似乎感到焦虑不安,作者试图宽慰(cmfrt)她,这与下文“We laughed and ______ that all we needed was sme tea fr ur picnic.”呼应。
11.A.truble B.disbelief
C.anxiety D.embarrassment
A 解析:根据下文中的“But actually it wasn’t t much truble ______ they culd still pass”可推知,那位女士为给他人带来麻烦(truble)而感到焦虑不安。
12.A.thugh B.until
C.since D.unless
C 解析:根据语境可推知,此处前后内容表示逻辑上的因果关系。故since “因为” 符合语境。
13.A.anyway B.therefre
C.still D.smehw
A 解析:根据上文“She culdn’t mve the car in any ______ withut damaging it.”可推知,无论如何(anyway),那位女士对当时那种情况也是无能为力的。
14.A.remembered B.realized
C.thught D.jked
D 解析:由空前的“We laughed”可推知,作者和那位女士当时都笑了,并且开着玩笑(jked)。
15.A.news B.my partner
C.assistance D.an ambulance
C 解析:根据空后的“helped her back n the street”可推知,最终援助(assistance)到了,帮那位女士回到了路上。
16.A.greeted B.thanked
C.accepted D.attracted
B 解析:根据语境可知,作者去安慰那位受困的女士,那位女士在最终解困后应是感谢(thanked)作者。
17.A.car B.cmpany
C.favr D.picnic
C 解析:根据语境可推知,那位女士想要作者的电话号码,以回报作者的帮助(favr)。
18.A.nervus B.unwilling
C.disappinted D.better
D 解析:根据语境可知,那位女士从困境中解脱出来,感觉比之前好了许多。故D项符合语境。
19.A.alne B.bravely
C.bitterly D.directly
A 解析:根据上文可知,由于作者的帮助和安慰,最终那位女士心情变好了许多,由此可推知,她当时不是独自(alne)面对困境。
20.A.decisin B.frtune
C.chice D.difference
D 解析:作者认为不用独自面对困境可以产生很大影响(difference)。
相关试卷
这是一份高考英语课后达标检测:Music Word版解析版 (2),共7页。试卷主要包含了________等内容,欢迎下载使用。
这是一份高考英语课后达标检测:Europe Word版解析版,共8页。
这是一份高考英语课后达标检测:Literature Word版解析版,共7页。