2021高考英语一轮统考复习Book5Module5TheGreatSportsPersonality课时作业(含解析)外研版 练习
展开Module 5 The Great Sports PersonalityⅠ.完形填空For many, just taking part in a single marathon is the achievement of a lifetime. But for Julie Weiss, it has become a 1 routine. She has run 52 marathons—once a week—for the past year in memory of her dad who 2 just 35 days after he was 3 with pancreatic cancer (胰腺癌). When Julie Weiss lost her father in 2010, she was 4 to find the research for pancreatic cancer is so short of fund. “It made me feel 5 ,” she said, “I knew I had to do something.” So this marathon queen, 6 she calls herself, did what she did best: she went running. Having completed 25 marathons during the 7 two years, Julie now vowed (发誓) to run 52 marathons in 52 weeks in 8 of her father. After asking people to 9 money for each marathon, she 10 a website, marathongoddess. com, to collect money for the Pancreatic Cancer Action Network (PANCAN), a nonprofit organization. Julie began her incredible 11 with a marathon in Rome and then entered a race every 12 in some city across North America. 13 leaving work at 5 pm on Friday she would be ready to begin the next race, before she 14 home to California on Sunday. Julie finished her 1,362 4mile journey in March 2013, 15 more than $ 200,000 in the process for PANCAN.While running, she stuck to a strict training schedule. “My body's getting used to this. I'm changing my diet, becoming more healthy and learning to run more 16 ,” she said. When her muscles began to 17 , she kept her 18 in mind. “When you do what you love, for those you love, that is where the 19 happen. Together we can make a(n) 20 , and pave the way for a happy, healthy, cancerfree life,” she said.篇章导读:本文是一篇记叙文。文章叙述了主人公Julie Weiss每周都跑一次马拉松以此为胰腺癌患者筹集资金的故事。1.A.weekly B.monthlyC.daily D.yearly答案:A 根据下文“She has run 52 marathons—once a week—for the past year in memory of ...”可知,对Julie Weiss来说,跑马拉松是每周都要执行的计划。故选A。2.A.passed by B.passed awayC.died off D.died out答案:B 根据下文“When Julie Weiss lost her father in 2010”可知,Julie的父亲去世了。pass away “去世”。故选B。3.A.connected B.diagnosedC.treated D.dealt答案:B 根据下文“Julie Weiss lost her father”可知,此处应指她的父亲被诊断出患有胰腺癌。be diagnosed with “被诊断患有……”。故选B。4.A.inspired B.exhaustedC.interested D.shocked答案:D 根据此句中的“the research for pancreatic cancer is so short of fund”可知,发现用于治疗胰腺癌的资金是如此短缺的时候,Julie应是很震惊的,所以才有了她后来跑马拉松为胰腺癌研究筹集资金的行动。故选D。5.A.desirable B.helplessC.hopeful D.wishful答案:B 上文提到Julie很震惊地发现治疗胰腺癌的资金是如此的短缺,由此可推知,这一发现使她感到无助。故选B。6.A.while B.whatC.as D.since答案:C 分析句子结构可知,空格处引导非限制性定语从句,指代先行词marathon queen,在从句中作calls的宾语。所给的四个选项中只有as可以引导定语从句,意为“正如”,符合语境。故选C。7.A.previous B.precious C.present D.precise答案:A 根据句首的“Having completed”可知,complete发生在vow之前,由此结合主句的时间状语“now”可知,此处应指Julie在过去的2年里跑了25场马拉松。故选A。8.A.search B.needC.honor D.place答案:C 根据第一段中的“She has run 52 marathons ... in memory of her dad”可知,Julie跑马拉松是为了纪念她的父亲。故选C。9.A.pay B.donate C.make D.earn答案:B 根据下文的“to collect money for the Pancreatic Cancer Action Network (PANCAN)”可知,Julie跑马拉松也是为了给PANCAN募捐,希望募捐来的钱可以医治更多的胰腺癌患者。故选B。10.A.set up B.made upC.held up D.broke up答案:A 根据下文的网站网址可推知,她创建了一家网站。故选A。11.A.experiment B.stage C.road D.challenge答案:D 根据常识可知,每个星期都要跑一场马拉松对Julie来说应是个不小的挑战,此处应指她的第一场挑战(跑马拉松)是在罗马。故选D。12.A.day B.morning C.weekend D.weekday答案:C 根据下文可知,Julie是星期五下班后立马去参加马拉松比赛,然后在星期天赶回家,由此可知,她每个周末参加马拉松比赛。故选C。13.A.At B.By C.With D.On答案:D 句意:星期五下午工作一结束,她就立马准备开始下一场赛跑。on/upon+动词ing形式是固定用法,表示“一……就”的意思,符合语境。故选D。14.A.parted B.left C.headed D.missed答案:C 根据上文描述的Julie周五下午下班后去参加马拉松可推知,此处应指她周日回到在加州的家。故选C。15.A.raising B.earningC.spending D.wasting答案:A 根据上文可知,Julie跑马拉松是为了给PANCAN募捐,所以此处应指她筹到了20多万美元。故选A。16.A.merrily B.efficiently C.specifically D.casually答案:B 根据上文中的“My body's getting used to this. I'm changing my diet, becoming more healthy”可知,Julie的身体正在适应严格的训练安排。她正在改变她的饮食,使身体变得更健康,故此处应指她也在学习如何更高效地跑马拉松。故选B。17.A.swell B.stress C.burn D.ache答案:D 根据上文可知,跑马拉松肯定会很累,所以有时她的肌肉会酸疼。故选D。18.A.strength B.relief C.motivation D.interest答案:C 根据上文可知,Julie跑马拉松是为了给胰腺癌研究筹集资金,故此处就指Julie感到累时,就会想到她是为了什么才跑马拉松,即她跑马拉松的动力,这样,即使再累她也不会放弃。故选C。19.A.miracles B.accidents C.stories D.events答案:A 根据语境可推知,这里表示“当你做你喜欢做的事并且是为了你爱的人去做的时候,奇迹往往便会发生”。故选A。20.A.offer B.sacrifice C.promise D.difference答案:D 根据语境可知,力量聚集在一起的时候会产生影响。make a difference “产生影响”,符合语境。故选D。Ⅱ.阅读理解A(2020·河南省高三阶段性考试(三))Twelveyearold Amanda Clement raced to the ballpark across the street from her house in Hudson, South Dakota. She couldn't wait to join her brother, Hank, and the boys for a game of baseball. Would they let her play? She could throw, run and bat as well as any of them, but they let her play only when they needed her. She would have to umpire again. At least she could be part of the game. Amanda knew all the rules, and the boys could count on her. Over the next few years, local teams began asking her to judge their games,too. One summer day in 2018, Amanda and her mother traveled to Hawarden, Iowa, to watch Hank play in the championship semiprofessional game. Two local teams decided to play a game before the semiprofessional teams. Amanda agreed to be the judge. As Amanda finished the morning game, she saw two men walking toward her. To her surprise, they were the managers of the semiprofessional teams and were impressed with her judge and wanted her to judge the afternoon cham-pionship game. They would even pay her. The 16yearold girl was about to become the first female paid to be a judge of a baseball game. Amanda was calm and confident and judged fairly. She was right on the spot, watching closely.Newspaper reporters said that she was absolutely fair. Managers began to ask for her first when they needed a judge. Amanda was popular with the fans, too. In one game, the audience weren't happy with the judge and insisted on replacing him with Amanda.Being a judge was hard work. Amanda judged for the whole game, and she worked in all kinds of weather. She said, “It isn't as easy as it looks, but for all that, there is a good deal of enjoyment in the work. You have got to have confidence in your ability or you won't do well in anything.”篇章导读:本文是一篇记叙文。文章主要叙述了Amanda Clement如何成为一名深受大家喜欢的棒球赛裁判的故事。她告诉人们自信和勤奋是做好任何事情的关键。1.What can we learn about twelveyearold Amanda?A.She always competed directly with boys.B.She showed much enthusiasm for baseball.C.She was the best player of a baseball game.D.She played baseball better than her brother.答案:B 细节理解题。根据第一段第二句可知,Amanda迫不及待地想参加棒球赛,由此可见她对棒球有很大的热情,故选B项。2.What does the underlined word “umpire” in Paragraph 2 mean?A.Act as a judge. B.Join the local team.C.Win a game. D.Play baseball.答案:A 词义猜测题。根据画线词的后一句“至少她能够成为比赛的一分子”可知,此处指她常常不得不当裁判。3.What was the audience's reaction to Amanda's judgement?A.They doubted it.B.They were angry with it.C.They showed no interest in it. D.They were favorably impressed by it.答案:D 细节理解题。根据第三段第六句“令Amanda惊讶的是,他们是半职业球队的经理,对她的裁判表现印象深刻,希望她能在下午的锦标赛中担任裁判”和第四段最后一句“在一场比赛中,观众对裁判不满意,坚持要用Amanda代替他”可知,观众对Amanda的印象很好,故选D项。4.Which of the following words best describe Amanda?A.Rude and unjust. B.Silent and thoughtful.C.Proud and narrowminded.D.Confident and hardworking.答案:D 推理判断题。根据最后一段可知,尽管裁判工作困难,但她仍然会在各种天气下工作;并且从她的话中可以推断出,她对自己能力的自信,故选D项。B(2020·惠州市高三第一次调研考试试题)TOKYO, June 8 (Xinhua)—The Beijing Organizing Committee of the 2022 Olympic and Paralympic Winter Games held a promotion event in the Japanese capital, Tokyo on Saturday to introduce the latest developments in preparation for the Beijing Winter Olympics.The promotion event, which used an exhibition wall and the “Charming Beijing” photo exhibition to showcase the preparations of Beijing 2022, was part of “Beijing Week”, a series of activities to commemorate the 40th anniversary of the establishment of sister-city relations between Beijing and Tokyo.On the exhibition wall with an area of 33 square meters, Beijing 2022 organizers showcased five aspects including the Beijing Winter Olympics vision, Beijing's winter sports tradition, emblems (徽章) of Beijing 2022, competition planning and the National Speed Skating Oval.At the same time, old photos of the Chinese and Japanese ice hockey teams echoed the 40th anniversary of the establishment of sister-city relations between the two cities and the theme of the Beijing Winter Olympics.The promotion videos of the Beijing 2022 emblems, as well as other related video clips, drew great interest of the audience. The “Charming Beijing” photo exhibition displayed some of the Winter Olympic venues, showing the progress of the preparations for the Beijing Winter Olympics.Meanwhile, the sand table, VR glasses and the “Beijing Winter Olympics Brochure” are also provided to let the audience visually experience the unique charm of the National Speed Skating Oval and the features of other competition venues. Chang Yu, Director General of the Media and Communications Department of the Beijing Winter Olympics Organizing Committee, introduced the progress of the preparations of Beijing 2022 and the vision of cooperation between Beijing 2022 and Tokyo 2020.Chang Yu said that the Beijing Winter Olympics Organizing Committee stays committed to hosting the Games in a green, inclusive, open and clean manner, with the aim of delivering a fantastic, extraordinary and excellent Olympic event to the world.The Beijing Winter Olympics will open on February 4, 2022, which will feature 7 sports, 15 disciplines and 109 events.篇章导读:本文是一篇新闻报道。文章主要介绍了北京2022年冬奥会和冬残奥会组委会在日本东京举行了宣传活动,展示了冬奥会准备工作的最新进展。5.How was the promotion event carried out?A.By advertising on TV in Beijing and Tokyo.B.By sending off brochures to citizens in Tokyo.C.By providing various visual experiences.D.Through tours all around Tokyo.答案:C 细节理解题。根据题干中的关键词the promotion event,定位到文章第二段中的“The promotion event, which used an exhibition wall and the ‘Charming Beijing’ photo exhibition to showcase the preparations of Beijing 2022”可知,这个宣传活动用一个展览墙和图片展览展示北京2022年冬奥会所做的准备工作,故选C。6.The underlined word “commemorate” in Paragraph 2 is closest in meaning to .A.celebrate B.appreciateC.compare D.combine答案:A 词义猜测题。根据画线词所在句中的“the 40th anniversary of the establishment of sister-city relations between Beijing and Tokyo”并结合常识可知,此处表示庆祝北京和东京姐妹城市关系成立40周年,故画线词与A选项词义最接近。7.What can be inferred from Chang Yu's introduction?A.Beijing will host the Olympics earlier than Tokyo.B.Beijing is well-prepared for the 2022 event.C.Beijing 2022 proves a great success.D.Beijing 2022 will be environmentally friendly.答案:D 推理判断题。根据题干中的关键词Chang Yu's introduction,定位到原文倒数第二段,根据该段中的“to hosting the Games in a green, inclusive, open and clean manner”可推知,北京2022年冬奥会将是绿色环保的。8.Which of the following can be the title of this passage?A.The Sister-city Anniversary Between Beijing and TokyoB.Beijing 2022 Promotion Event in TokyoC.Beijing and Tokyo, Friendship ForeverD.Preparations for Beijing 2022 Olympics答案:B 标题判断题。根据文章第一段中的“The Beijing Organizing Committee of the 2022 Olympic and Paralympic Winter Games held a promotion event in the Japanese capital, Tokyo”并结合文章其他内容可知,本文主要讲述了北京2022年冬奥会和冬残奥会组委会在东京举办宣传活动,展示北京冬奥会准备工作的最新进展,故B项适合作本文标题。Ⅲ.短文改错(2020·南昌市重点中学高三年级段考试题)Dear Tom,I'm glad to hear that you are considering make up with Peter. If I am you, I would consider a bike as a birthday present for him.As far as I know, Peter is always in poor health, so he should take more exercises by riding a bike to have his body build up. In the meanwhile, you can often go out by bike together, which is helpful on rebuilding your friendship. Besides, taking a bike is environmentally friendly means of transport. It is convenient to get around as well. Apart from giving him a gift, and you can also adopt other means, such as traveling, seeing a movie, having dinner and going shopping. No matter how you do, being sincere was the most important. Don't hesitate, and try to take action. I really hope that we can make up and be good friends forever.Yours,Li Hua答案:1.第一句:make→making 考查非谓语动词。consider doing sth.意为“考虑做某事”,动名词making作宾语。2.第二句:am→were 考查虚拟语气。分析句子结构可知,此处表示“如果我是你”,表示与现在事实相反的假设,故用虚拟语气,be动词用were。3.第三句:exercises→exercise 考查名词。exercise作“锻炼”讲时为不可数名词,没有复数形式。4.第三句:build→built 考查非谓语动词。此处是“have+宾语+宾补”结构,build与body之间是被动关系,故用其过去分词形式,意为“使身体强健”。故把build改为built。5.第四句:on→in 考查介词。此处为固定用法be helpful in doing sth. “在某事上有帮助”。6.第五句:is后加an 考查冠词。means of transport意为“交通方式”,此处表示“骑自行车是一种环境友好型交通方式”,需要用不定冠词;且environmentally的发音以元音音素开头,所以用不定冠词an。7.第七句:去掉第一个and 考查连词。这是一个简单句,前后无并列成分,不需要用并列连词and。8.第八句:how→what 考查状语从句。此处表示“无论你做什么”,应用no matter what。9.第八句:was→is 考查动词的时态。此处为陈述客观的道理,要用一般现在时。10.第十句:we→you 考查代词。写信人是在给Tom提建议,让他跟Peter和好,故此处表示“我非常希望你们能和好”,故把we改为you。

