终身会员
搜索
    上传资料 赚现金
    英语朗读宝

    河南省郑州市2022-2024年中考英语一模试题分类汇编:阅读理解

    立即下载
    加入资料篮
    河南省郑州市2022-2024年中考英语一模试题分类汇编:阅读理解第1页
    河南省郑州市2022-2024年中考英语一模试题分类汇编:阅读理解第2页
    河南省郑州市2022-2024年中考英语一模试题分类汇编:阅读理解第3页
    还剩22页未读, 继续阅读
    下载需要10学贝 1学贝=0.1元
    使用下载券免费下载
    加入资料篮
    立即下载

    河南省郑州市2022-2024年中考英语一模试题分类汇编:阅读理解

    展开

    这是一份河南省郑州市2022-2024年中考英语一模试题分类汇编:阅读理解,共25页。试卷主要包含了、阅读理解等内容,欢迎下载使用。


    阅读理解
    2024年河南省郑州市中考一模英语试题
    二 、阅读理解(20小题, 每小题2分, 共40分)
    阅读下面四篇语言材料, 然后按文后要求做题。
    A
    Have yu ever wanted t grw sme vegetables at hme? Spinach (菠菜) is a great chice. It grws easily thrughut the year.
    When shuld yu plant spinach?
    Spinach can grw in temperatures as lw as -7℃, but that's nt gd fr its grwth. Spinach grws best in temperatures between 15℃ and 27℃. Temperatures abve 29℃ can influence its taste.
    Where shuld yu grw spinach?
    *Pt size: A pt f 15 t 20 cm deep wuld be the best. Depending n yur space, it can be as wide as yu want.
    *Earth: Fr grwing spinach in pts, use a mix rich in nutrients (营养) .
    Make sure it wn't take in water easily.
    *Space: Give each spinach plant 7 cm f space. If yu want large leaves, give each plant a little mre space.
    *Psitin: If yu are grwing spinach in fall and winter, keep the plants in a sunny place. Make sure they receive at least fur hurs f direct sunlight every day. Fr spring and summer planting, put yur plants in a place withut much sunlight, especially in the afternn.

    *Watering: Keep the earth nt t wet. Avid watering the leaves.
    *Fertilizing (施肥):T grw healthy spinach, yu need t use a slw-release fertilizer. It will prvide nutrients slwly.
    When can yu harvest(收获)?
    Spinach grws quickly. Yu can harvest when the plant has at least five healthy leaves(7-10 cm in length), usually within ne mnth.
    根据材料内容选择最佳答案。
    21. What temperature is the best fr spinach t grw?
    A. -7℃. B. 10℃ C. 20℃. D. 29℃,
    22. Which f the fllwing influences the size f spinach leaves?
    A. Earth. B. Space. C. Pt size. D. Psitin
    23. What is the mst pssible missing questin fr the ▲ ?
    A. What d yu need t grw spinach?
    B. Why d yu grw spinach at hme?
    C. Hw ften shuld yu water spinach?
    D. Hw shuld yu take care f yur spinach?
    24. Wh might be mst interested in the text?
    A. The yung wh prefer taking risks.
    B. The wmen wh like ding exercise.
    C. The ld wh are int utdr activities.
    D. The students wh are in the gardening club.
    25. What is the text?
    A. An instructin. B. An ad. C. A reprt. D. A review.
    B
    Nt lng ag, tw f my grandchildren came ver fr Sunday night family dinner. They walked in and made straight fr the sfa t lie dwn. Aged 10 and 12, they pulled ut their smartphnes and started gaming.
    It saddens me t watch them, and s many ther kids tday, cnsider gaming as play. When I was a kid, I knew hw t play. When I wanted a metal pedal car ( 踏 板车)like sme f my rich friends, my father made me ne ut f wd. At first, I was ashamed f the hmemade ty. But I sn began t like it when my friends all wanted a ride. Dad als built a huge playhuse and several tree huses. When I was lder, he made me a high jump stand. Dad just lved building things r he really lved me, r maybe a little f bth.
    In my neighbrhd, we didn't have much t play with. Fr fun, we had t get creative. We put up tents in the backyard and camped ut. At night, we lked fr smething interesting n the streets. We nce went n a week-lng bike trip t Lake Hurn, which was 220 kilmeters away.
    My grandchildren have n idea hw much fun these activities can be. That Sunday night, after dinner, I decided t take them utside t shw them smething “different” .
    The first respnse( 回 应 )was, “Why d we have t put ur shes n and g utside?”“Because I want t shw yu smething, ”I said and picked up my Frisbee (飞盘) . “I think we culd g utside and thrw the frisbee arund. ”
    I gt a slw and unwilling “Sure” fr my effrts. With sme further unwillingness, we walked ut int the street and began thrwing the frisbee.
    Slwly, we gt the hang f it . My grandsn caught the frisbee ver ten times. It was amazing hw much prgress we were making. We played until it was dark.
    Anyway, it was a great success. My grandchildren began a new way f playing.
    根据材料内容选择最佳答案。
    26. What did the grandchildren d t upset the writer s much?
    A. Making straight fr TV. B. Lying dwn n the bed.
    C. Cming ver fr dinner. D. Playing games n the phne.
    27. What did the writer get frm his father at an early age?
    ① Tree huses. ② Camping tents. ③A jump stand. ④A pedal car.
    A. ①②③ B. ①③④ C. ①②④ D. ②③④
    28. Hw did the writer shw his grandchildren smething "different"?
    A. He tk them t the neighbr's huse.
    B. He advised them t walk n the streets.
    C. He asked them t ride bikes alng the lake.
    D. He invited them t thrw the frisbee utside.
    29. What des “we gt the hang f it” mean accrding t the text?
    A. We gt a new frisbee.
    B. We hung the frisbee up high.
    C. We played with the frisbee better.
    D. We stpped playing with the frisbee.
    30. What is the best title fr the text?
    A. I knw hw t play B. I understand them better
    C. I like what yu like D. I remember my childhd
    C
    Chimpanzees can remember the faces f their ld friends fr many years, in a similar way t humans, researchers have fund.
    When they see phtgraphs, chimpanzees can recgnize (认出) . ld members f their scial( 群 居 的 )grups after abut 10 years, and remember friends they haven't seen fr up t 26 years.
    Tests shwed that chimpanzees have the lngest scial memries f all animals ther than humans, the researchers wrte in Prceedings f the Natinal Academy f Sciences.
    The researchers studied 15 chimpanzees at zs in Sctland and Belgium, and at the Kumamt Sanctuary in Japan. Using cmputer screens, they shwed the animals phtgraphs f chimpanzees that had left the zs r died at least nine mnths befre the study.
    The researchers studied the chimpanzees'eyes as they lked at phtgraphs f ld members f their scial grups, as well as phtgraphs f chimpanzees they had never met.
    The chimpanzees lked at the phtgraphs f ld grup members much lnger than the phtgraphs f strangers, n matter hw much time had passed since they last met them. “One chimpanzee shwed a strng preference fr phtgraphs f her sister in eight tests, even thugh they hadn't seen each ther fr 26 years, ”the researchers said.
    Earlier research shwed that dlphins can remember the calls f ther dlphins fr up t 20 years. The study f chimpanzees culd als help researchers t understand hw humans develped their scial memries.
    Laura Lewis, ne f the researchers, said peple ften think f chimpanzees as “quite different” frm humans, but the study shwed that they are very similar in the way they remember things. "And I think that is what's s exciting abut this study, ”Lewis said.
    根据材料内容选择最佳答案。
    31. What is written at the beginning f the text?
    A. The steps f the test.
    B. The influences f the result.
    C. The prblems f the animal.
    D. The findings f the research
    32. Which f the fllwing matches the text best?
    Hw lng chimpanzees lked at the phts f…
    33. Why des the writer mentin the dlphins?
    A. T start a different tpic. B. T meet the readers' need.
    C. T give anther example. D. T express the writer's pinin.
    34. What des the underlined wrd “that” refer t(指的是)?
    A. ·Chimpanzees think like humans.
    B. Chimpanzees remember things like humans.
    C. Chimpanzees are quite different frm dlphins.
    D. Chimpanzees are better at remembering than dlphins.
    35. In which part f a magazine can yu see the text?
    A. Teen Time. B. Animal Wrld. C. Health Guide. D. Culture Windw.
    D
    Let's imagine this: Yur parents are ging ut f twn fr a week. Yu're left with 800 yuan. Hw will yu spend it? It wuld be unwise t spend the mney at the mall, especially if yu already have great clthes, right? 36 ____________Yu'd prbably als want t put sme mney aside fr unexpected situatins.
    Well, yu need t learn hw t budget(做预算) . It's all abut deciding what matters the mst t yu and hw much yu want t spend n thse things.
    Wrking ut yur pririties ( 优 先 事 项 ) is the mst imprtant part f budgeting. 37 _____________ Yu have t cnsider saving mney. The next time yur friend invites yu t jin them fr a party, yu might as well decide t pass.
    But having a budget desn't mean yu can't have fun. Yu just have t get creative. Instead f meeting yur friends at the pizza shp and then ging t the mvies, yu can invite them ver t yur huse. Yu can buy sme frzen pizzas at the supermarket and watch a mvie nline. 38 ___________
    If yu search the Internet fr budgeting tips, yu'll find many. 39____________. Once yu find a way that wrks fr yu, it's easier t get excited abut budgeting.
    40____________ If yu g ver yur budget, just try t learn frm yur mistakes. It's part f becming a respnsible spender.
    根据材料内容, 从下面五个选项中选出能填入文中空缺处的最佳选项, 使短文意思通顺、内容完整。
    2023年河南省郑州市中考一模英语试题
    一、阅读理解(15小题, 每小题2分, 共30分)
    阅读下面四篇语言材料, 然后按文后要求做题。
    A
    根据材料内容选择最佳答案。
    21. When is the prper time t visit the British Museum?
    A. At 8:00, Mnday. B. At 9:00, Wednesday.
    C. At 18:00, Friday. D. At 20:00, Sunday.
    22. What are visitrs allwed t d at the museum?
    ①Take phts. ②Eat r drink.
    ③Make phne calls. ④Draw with pencils.
    A. ①② B. ②③ C. ③④ D. ①④
    23. What is free at the museum accrding t the text?
    A. Audi guide. B. Gallery talks.
    C. Oil paintings. D. Highlights tur.
    24. What can yu d n britishmuseum.rg?
    A. Bk the audi guide. B. Get mre tickets and gifts.
    C. Lk fr the latest infrmatin. D. Cmmunicate with ther members.
    25. Which magazine might this text cme frm?
    A. Natinal Gegraphic. B. Sky at Night
    C. Wrld Sccer. D. What Car.
    B
    Mark and Bert are gd friends fr mst f their lives. A few years ag, when Mark was nine, he develped a serius disease(疾病). The disease tk away the by's eyesight, part f his hearing and his ability t play his favrite sprt. Hwever, thrughut the years, Bert remained his clsest friend. They shared their lve f Australian ftball and enjyed talking abut the Sydney Swans, their favrite team.
    Tw weeks ag, I tk my seat at Sydney Cricket Grund t watch the Swans. The ld stadium(体育场)was full f fans. Shrtly int the secnd quarter, I heard smene describing the match. It was Bert wh was bringing the match t life. I turned and saw him. Mark was sitting next t him.
    Althugh he culd nt see anymre, Mark still lved the Swans very much. Usually, he went t the stadium and listened t the match n the radi. Hwever, in the secnd quarter f that match, the radi brke dwn. That was when his friend Bert came in.
    I hardly paid attentin t the Swans and Buddy, the team's star player. Instead, I was listening t Bert and Mark. "What's happening nw?" Mark asked. "Dn't wrry, Mark," Bert said. "Okay. Buddy's gt it. Will he g fr it? He's ging fr it! It's his tenth gal! Buddy is n fire!" Mark listened carefully. He was lst in
    the magic f Australian ftball brught t life by his friend. And I was really mved by this heart-warming mment.
    根据材料内容选择最佳答案。
    26. What did Mark and Bert have in cmmn?
    A. They were fans f Buddy. B. They were at the same age.
    C. They lved Australian ftball. D. They had the same serius disease.
    27. When did Bert cme t help?
    A. When the match began. B. When the radi brke dwn.
    C. When Buddy gt the tenth gal. D. When the secnd quarter was ver.
    28. What did Bert mean by saying "Buddy is n fire"?
    A. Buddy was angry. B. Buddy was in danger.
    C. Buddy was running s fast. D. Buddy was playing quite well.
    29. What is Bert like accrding t the text?
    A. Kind and helpful. B. Brave and hnest.
    C. Quiet and friendly. D. Serius and plite.
    30. What is the best title fr the text?
    A. The greatest player. B. The liveliest match.
    C. The mst mving stry. D. The mst exciting mment.
    C
    If yu feel stressed at schl, what can yu d t make yurself happier? Sme may eat their favrite fd r listen t sme music. Others may g fr a walk r get sme exercise. A new study fund anther great way t lwer students' stress—playing with dgs.
    Scientists studied 105 students between the ages f eight and nine. 35 trained dgs and their trainers als tk part in the test. The children were divided int 3grups. The students in the first grup spent 20 minutes with a dg and its trainer. They watched the trained dgs perfrm and even played with them. They did this twice a week fr 4 weeks. The secnd grup spent the same amunt f time(时长)ding exercise t relax. The last grup did neither f these things.
    During this time, the scientists recrded the students` crtisl levels(皮质醇水平). Crtisl is a stress hrmne(激素). The mre stressed yu feel, the mre crtisl yu will have in yur bdy. What did the scientists find? Bth the secndand third grups shwed rises in crtisl levels. The first grup, hwever, shwed n big increase. And the children in this grup had the lwest crtisl levels right after playing with the dgs.
    Accrding t the study, students enjy playing with dgs, and it helps them becme happier. The stress hrmne falls ver time this way, which is gd fr students' health. But here cmes the next questin; Is 20 minutes f playtime with a dg the best amunt f time? Scientists are ging t keep wrking t find ut the answer.
    根据材料内容选择最佳答案。
    31. Why is the first paragraph written?
    A. T lead in the tpic. B. T present the argument.
    C. T shck the readers. D. T shw the latest research results.
    32. What made the testing results f the three grups different?
    A. The time. B. The age. C. The activity. D. The place.
    33. Which ne shws the relatinship between students' stress(x)and crtisllevels(y)?
    A. B. C. D.
    34. What des the underlined wrd "them" refer t(指的是)?
    A. Trainers. B. Dgs. C. Scientists. D. Students.
    35. What may the scientists study next?
    A. Mre useful ways t lwer stress. B. New skills f keeping pets at hme.
    C. The amunt f time t play with a dg. D. The mst suitable kind f dg t play with.
    二、阅读还原(5小题, 每小题2分, 共10分)
    Teenagers always have s many questins abut the stars and uter space. Funspace crafts(手工)ideas are the best way t let yu learn abut uter space. 36Yu will have a great time with these easy space crafts. And the best part abut crafting is that it imprves yur ability f making and fixing things with yur wn hands, s it is a win-win.
    Space Crafts Idea I
    Wh desn't like rckets and space crafts? Lk at this ne. 37If yu have sme paper rlls lying arund, then this is the sign that yu will be int creating sme uter space rcket crafts. These rckets can be really a fun-filled exercise, and they' re the simplest.
    Space Crafts Idea Ⅱ
    Hw abut sme crazy astrnauts fr decrating(装饰)the walls? Yu will lve these astrnauts suddenly taking up yur rm. This ne needs sme crayns, scissrs and clred papers. With these things, yu can make a few astrnauts within an hur. 38
    Space Crafts Idea III
    What is better than having sme handmade crazy-lking crner bkmarks? Get an envelpe(信封)first. Cut the cmer ff the envelpe. 39Yu can decrate the bkmark with clrful drawings as well. Maybe yu als need scissrs and the glue.
    Space Crafts Idea IV
    Is there ne empty wall in yur rm?40This is the right ne. This idea is special and fun. Imagine hw yu will feel when yu pen up yur eyes and see these lvely stars and planets n the wall.
    根据材料内容, 从下面五个选项中选出能填入文中空缺处的最佳选项, 使短文意思通顺、内容完整。
    A. It's super easy and fast.
    B. Des it need a little tuch f creativity?
    C. Then use the crner t create yur bkmark.
    D. It's fun t draw and cut ut the parts f an astrnaut.
    E. Let's lk at sme space crafts ideas and see what yu'll pick up.
    2022年河南省郑州市中考一模英语试题
    一、阅读理解(15小题, 每小题2分, 共30分)
    阅读下面四篇语言材料,然后按文后要求做题。
    A
    Every Friday, the hsts and guests n Pp Culture Happy Hur share mvies, TV, music, and bks that bught them jy that week. They suggest sme fr yu t enjy this weekend. Here's the list.
    根据材料内容选择最佳答案。
    21. What is Mythic Quest?
    A. An ad. B. A cmedy. C. A vide game. D. A nvel.
    22. What d yu knw abut Jean f the Jneses?
    A. It's a film made in Trnt.
    B. It's abut a family and their lve.
    C. It has been n Amazn Prime since 2016.
    D. It wasn't the first time fr Sam t watch it.
    23. Which f the fllwing wrds can best describe Dream Girl?
    A. Histrical. B. Valuable. C. Traditinal. D. Unbelievable.
    24. What des The Little Prince(ss) tell us?
    A. Giving lve is easy fr kids.
    B. Friends have t be the same.
    C. Parents can be yur big fans.
    D. It's never t late t take up a hbby.
    25. Why des Pp Culture Happy Hur share the list?
    A. T recall peple's happy hurs.
    B. T suggest an enjyable weekend.
    C. T make American culture ppular.
    D. T bring jy t the hsts and guests.
    B
    When Ariel Crdva-Rjas rde her bike t the Wildlife Park, she planned t g hiking and bird-watching. A mile int her walk, she saw a swan in the grass. Ariel, wh had wrked at the Wild Bird Aid(援助)Center, knew that swans can be fierce(凶猛的). But as she gt clse t this ne, it didn't mve.
    She was certain that the bird needed help. Ariel cvered her jacket ver the bird's head t keep it calm (镇静),carefully picked it up, and held it in her arms. She made the decisin t send it t the aid center. But the center was acrss the East River n the ther side f twn. She didn't knw hw t carry the swan there. Luckily, sme strangers driving by ffered her, her bike, and the swan a lift t a nearby subway statin.
    On the subway, n ne seemed surprised by the unusual passenger. Ariel called the center n the way, and Higginbtham, an animal-care manager, picked her up at the subway statin and drve them t the center. There, dctrs fund that the swan was pisned(中毒),caused by eating weights used n fishing lines.
    The swan was carefully treated at the center. She even made a friend-anther wunded swan. Peple all expected gd news frm her. But sadly, she died tw mnths later, because f t much pisn in her bdy.
    “It's a sad stry, but the real stry is just hw far sme peple wuld g t save swan in the big city. In all, Ariel travelled tw hurs, ” says Higginbtham. That's the spirit we want in everyne. ”
    根据材料内容选择最佳答案。
    26. When did Ariel find the swan needed help?
    A. When she saw the swan.
    B. When she fund it culdn't mve.
    C. When she was planning t g hiking.
    D. When she cvered its head with her jacket.
    27. Hw did Ariel mve the swan t the center?
    28. Why did the swan die in the end?
    A. Because it was badly treated. B. Because it was lnely and sad.
    C. Because it gt wunded again. D. Because it was t seriusly ill.
    29. What is Higginbtham's pinin?
    A. Ariel didn't try her best. B. Peple shuld learn frm Ariel.
    C. Traffic is a big prblem in the city. D. The swan culd be helped in a better way.
    30. What's the best title fr the text?
    A. Bad news travels fast. B. Time is the best dctr.
    C. Little effrts cunt a lt. D. Think twice befre acting.
    C
    Tim Ck gets up at 3: 45 a. m. Pepsi CEO Indra Nyi gets up at 4 a. m. DisneyCEO Bb Iger is a 4: 30 guy. Jack Drsey sleeps in until 5:30. S des Sir Richard. . . It seems successful peple wake up early. Well, at least sme f them d.
    As Adam Grand says, “The wrld’s mst successful peple aren’t wrried abut what time thers wake up. They wake and wrk n the schedule that wrks fr them.
    Science agrees. Students shw mst early birds are brn t be early birds, and mst night wls are naturally night wls.
    Lk at peple’s sleep-wake cycles, On average,ur bdy clcks run n a 24. 2-hur cycle. But sme peple havebdy clcks that run lnger than 24. 2hurs-which means, ver time, they naturally fall asleep later and get up later. These peple are called night wls. Oppsitely, thse whse bdy clcks run shrter than 24. 2 hurs are early birds.
    While studies shw that early birds are prbably mre persistent (坚持的), self-directed and are better planners, night wls perfm better in tests n memry and are mre creative.
    S stp trying t be an early bird r a night wl. Just be wh yu are. Sucsessful peple wh areearly birds aren’t successful as a result f waking up early. They’re successful because their bdy clcks back their schedules. S they can easily wrk better than thers.
    When yu start wrking desn’t matter. What matters is what yu get dne in the hurs at wrk. Success is all abut what yu achieve. Nt the time f day yu d it.
    根据材料内容选择最佳答案。
    31. Hw many "early birds" are mentined in Paragraph 1?
    A. Fur. B. Five. C. Six. D. Seven
    32. Hw des the writer give reasns fr being “early birds" and “night wls"?
    A. By cmparing facts. B. By telling stries.
    C. By giving examples. D. By making guesses.
    33. What are prbably the advantages f "night wls”?
    ①Making gd plans.
    ② Having gd memries.
    ③ Offering creative ideas.
    ④Sticking t a difficult task.
    A. ①④ B. ②③ C. ①② D. ③④
    34. Which wrd can take the place f the underlined wrd “back”?
    A. Predict. B. Break. C. Supprt. D. Beat.
    35. Where is the text prbably frm?
    A. A stry-bk B. A guide-bk C. A travel magazine D. A science magazine.
    二、阅读还原(5小题, 每小题2分, 共10分)
    The traditinal Chinese skill f turning thick bamb int beautiful pieces achieved fame n the shrt vide platfrm(平台)Tik Tk. 36
    Skilled bamb weavers(编织工人)are recrding the prducing prcess f their wrks-cutting, weaving, burning and biling. 37
    “That’s amazing, ” ATik Tk user frm America wrte In her vide after watching the whle prcess.
    38Pan Yunfeng, 51, frm Lin’an in Zhejiang Prvince, makes pt brushes and bamb umbrellas n Tik Tk. 39With ver 5 millin fllwers n Duyin, he has becme ppular amng netizens(网民)abrad.
    Bamb weaving art began 2. 000 years ag. 40In 2008, it was listed as a natinal intangible cultural heritage(非物质文化遗产). Nw, the ppularity f bamb art n Tik Tk has pened a windw fr freign netizens t better understand Chinese culture.
    根据材料内容,从下面五个选项中选出能填人文中空缺处的最佳选项,使短文意思通顺、内容完整。A. He started learning the skills at an early age.
    It has enjyed hundreds f thusands f likes.
    C. What's mre amazing is that wrkers d it simply by hand.
    It has becme an imprtant part f traditinal Chinese culture.
    These skills are seen as a magic Chinese pwer in freigners' eyes.
    答案:
    2024年河南省郑州市中考一模英语试题
    21. C 22. B 23. D 24. D 25. A
    【导语】本文主要介绍了种植菠菜的相关内容。
    【小题21】细节理解题。根据“Spinach grws best in temperatures between 15℃ and 27℃. ”可知,菠菜生长的最佳温度在15-27度之间。
    故选C。
    【小题22】细节理解题。根据“If yu want large leaves, give each plant a little mre space. ”可知,如果想要大叶子,就要给每株植物更多的空间,所以空间的大小会影响叶子的长势。故选B。
    【小题23】词句猜测题。根据“Watering…”和“Fertilizing…”可知,下文主要介绍了在菠菜生长过程中我们应该做什么。选项D“你应该如何照料你的菠菜”符合语境。故选D。
    【小题24】推理判断题。通读全文可知,本文主要介绍了菠菜种植的相关内容,属于园艺的范畴,所以D选项“园艺俱乐部的学生”会对此感兴趣。故选D。
    【小题25】推理判断题。根据“Have yu ever wanted t grw sme vegetables at hme?”及下文内容可知,文章主要介绍了如何种植菠菜,即种植方法说明。故选A。
    26. D 27. B 28. D 29. C 30. A
    【导语】本文是一篇记叙文,文章主要讲述了作者看到两个孙子来吃晚饭的时候只知道拿手机打游戏,于是带着他们玩飞盘,想让他们体会游戏的快乐。
    【小题26】细节理解题。根据“It saddens me t watch them, and s many ther kids tday, cnsider gaming as play. ”可知,是看到他们玩手机游戏让作者很难受。故选D。
    【小题27】细节理解题。根据"When I wanted a metal pedal car(踏板车)like sme f my rich friends, my father made me ne ut f wd. ”;“Dad als built a huge playhuse and several tree huses. "以及"When I was lder, he made me a high jump stand. ”可知,小的时候,作者的父亲给作者做了树屋、跳台以及踏板车。故选B。
    【小题28】细节理解题。根据“Because I want t shw yu smething, 'I said and picked up my Frisbee (飞盘). ”可知,作者邀请他们到外面去扔飞盘。故选D。
    【小题29】推理判断题。根据后文“My grandsn caught the frisbee ver ten times. It was amazing hw much prgress we were making. ”可知,后文提到了大家取得了惊人的进步。因此“we gt the hang f it”的意思是我们玩飞盘玩得更好了。故选C。
    【小题30】标题归纳题。通读全文,可知文章主要讲述了作者看到两个孙子来吃晚饭的时候只知道拿手机打游戏,于是带着他们玩飞盘,想让他们体会游戏的快乐。因此“我知道如何玩”适合作为文章标题。故选A。
    31. D 32. A 33. C34. B 35. B
    【导语】本文举例了黑猩猩和海豚,并表明动物也可以和人类一样记住自己的朋友。
    【小题31】细节理解题。根据"Chimpanzees can remember the faces f their ld friends fr many years, in a similar way t humans, researchers have fund. ”可知,第一段介绍了研究的结果。故选D。
    【小题32】细节理解题。根据"The chimpanzees lked at the phtgraphs f ld grup members much lnger than the phtgraphs f strangers, ”可知,黑猩猩看老成员照片的时间要比看陌生人照片的时间长得多,选项A中图片符合题意。故选A。
    【小题33】推理判断题。根据“Earlier research shwed that dlphins can remember the calls f ther dlphins fr up t 20 years. C。”可知,作者提及海豚是为了给出另外一个例子。故选C
    【小题34】词义猜测题。根据"but the study shwed that they are very similar in the way they remember things. ‘And I think that is what's s exciting abut this study, 'Lewis said. ”可知,前文提到了黑猩猩记事物的方式,因此划线词指的是“黑猩猩像人类一样记事”。故选B。【小题35】推理判断题。通读全文,可知文章举例了黑猩猩和海豚,并表明动物也可以和人类一样记住自己的朋友。因此我们可以在杂志的“动物世界”这部分可以看到这篇文章。故选B。
    36. E 37. C 38. A 39. B 40. D
    【导语】本文主要讲述了如何在父母外出期间明智地花钱。
    【小题36】根据"It wuld be unwise t spend the mney at the mall, especially if yu already have great clthes, right?"可知,此处应是介绍把钱花在哪些方面是明智的,选项E“更明智的方式是把钱花在食物和交通上。”符合语境。故选E。
    【小题37】根据“Wrking ut yur pririties (优先事项)is the mst imprtant part f budgeting. ”可知,此处是介绍制定优先事项,选项C“例如,你打算买一辆新自行车。”符合语境。故选C。
    【小题38】根据“Yu can buy sme frzen pizzas at the supermarket and watch a mvie nline. ”可知,在超市买冷冻披萨及在网上看电影会更便宜,选项A“它便宜多了,但一样好玩。”符合语境。故选A。
    【小题39】根据“If yu search the Internet fr budgeting tips, yu'll find many. ”可知,在互联网上搜索预算技巧,你会发现很多,因此接下来是测验这些技巧,选项B“你有很多机会来测试它们。”符合语境。故选B。
    【小题40】根据"If yu g ver yur budget, just try t learn frm yur mistakes. ”可知,此处指的是会犯错误,选项D“记住,即使是成年人有时也会犯错误。”符合语境。故选D。
    2023年河南省郑州市中考一模英语试题
    【导语】
    本文主要介绍了参观大英博物馆的一些信息。
    【小题21】 细节理解题。根据“Galleries(陈列室)are pen daily frm 10:00 t 17:30. On Fridays,they are pen until 20:30. "可知画廊每天开放时间为10:00至17:30,周五会营业到20:30。结合选项可知C选项符合,故选C。
    【小题22】细节理解题。根据“Drawing with pencils is allwed in galleries. Phtgraphy is allwed in galleries, but dn't use a flash!"可知画廊允许用铅笔画画,画廊也允许拍照。故选D。
    【小题23】细节理解题。根据“Gallery talks Free 45-minute talks by a guest speaker Tue. —Sat. at 13:15. "可知画廊讲座是免费的,故选B。
    【小题24】细节理解题。根据“JOIN IN ONLINE(britishmuseum. rg) E-newsletter Sign up t receive the latest infrmatin n exhibitins,events and special ffers. "可知可以寻找有关展览、活动和特别优惠的最新信息。故选C。
    【小题25】推理判断题。根据全文可知,本文主要介绍了参观大英博物馆的一些信息,所以可能在国家地理杂志上看到,故选A。
    【导语】
    本文是一篇记叙文。本文讲述了马克和博尔特之间感人的友谊的故事,马克因为疾病失去了视力、部分听力和运动能力而不能观看比赛,但是博尔特成为了他的解说员的故事。
    【小题26】细节理解题。根据文章第一段"They shared their lve f Australian ftball”可知,他们共同热爱澳大利亚足球队。故选D
    【小题27】细节理解题。根据文章第三段"Hwever,in the secnd quarter f that match,the radi brke dwn. That was when his friend Bert came in. ”可知,录音机坏掉的时候,博尔特就来了。故选B。
    【小题28】词句猜测题。根据文章最后一段“He’s ging frd it!It's his tenth gal!Buddy is n fire!"可知,这是巴迪的第十个进球,可推测巴迪球踢的特别好。故选D。
    【小题29】推理判断题。根据文章“He was lst in the magic f Australian ftball brught t life by his friend. "马克沉浸在由博尔特解说的足球的魔力中可知,博尔特爱帮助人且很仁慈。故选A。
    【小题30】最佳标题题。根据文章中第二段到第四段可知,都在描述马克和博尔特在体育场观看足球比赛,博尔特为马克描述比赛的的故事,应选最生动的比赛。故选B。
    【导语】
    本文主要介绍了减少学生压力的方法——和小狗玩耍。
    【小题31】推理判断题。第一段先介绍了几种常见的缓解压力的方法,再根据"A new study fund anther great way t lwer students' stress—playing with dgs. "和下文内容可知,第一段主要是为了引出下文,引出本文的主要话题:和小狗玩耍对缓解压力的作用。故选A。
    【小题32】细节理解题。根据“The students in the first grup spent 20 minutes with a dg and its trainer. They watched. . . ";"The secnd grup spent the same amunt f time(时长)ding exercise t relax. ";"The last grup did neither f these things. "可知, 三组同学被安排的活动是不同的。故选C。
    【小题33】细节理解题。根据“The mre stressed yu feel,the mre crtisl yu will have in yur bdy. "可知,你的压力越大,体内的皮质醇水平越高。故选A。
    【小题34】词句猜测题。根据“Accrding t the study,students enjy playing with dgs, and it helps them becme happier. "可知, 学生们喜欢和狗玩耍,狗就会让他们变得更加开心,所以此处them指的是学生。故选D.
    【小题35】推理判断题。根据“But here cmes the next questin: Is 20 minutes f playtime with a dg the best amunt f time?"可知,作者又提出了一个问题:20分钟和狗玩耍的时间是最佳的时长吗?科学家将会继续努力去寻找答案。所以作者接下来就会研究和狗玩耍的最佳时长。故选C。
    36.E 37.A 38.D 39.C 40.B
    【导语】
    本文介绍了四种关于太空的手工艺的构思
    (小题36)通读全文可知,本文介绍了四种关于太空手工艺的构思,第一段主要介绍背景,E选项“让我们看一看这些大空手工艺构思,看看哪一个你能学会"符合语境。故选E。
    【小题37】根据下文“These rckets can be really a fun-filled exercise,and they're the simplest. "可知这个构思是最简单的,A选项"它制作起来非常容易,并且非常快”符合语境。故选A。
    【小题38】根据"With these things,yu can make a few astrnauts within an hur"可知此段介绍了装饰墙面的宇航员工艺品,D选项“画宇航员并且把它剪下来,会非常好玩”符合语境。故选D。
    【小题39】根据"What is better than having sme handmade crazy-lking crner bkmarks? Get an envelpe first. Cut the crner ff the envelpe. "可知,此处介绍用信封的一角来制作书签,C选项"然后用一角来制作你的书签"符合语境。故选C。
    【小题40】根据"Is there ne empty wall in yur rm"可知可以在一面空墙上画一些有创造力的画,B选项"它需要一点创造力吗”符合语境。故选B。
    2022年河南省郑州市中考一模英语试题
    21-25 BDDCB
    【语篇导读】本文为应用文。每周五,流行文化欢乐时光节目上的主持人和嘉宾都会分享电影、电视、音乐和给他们带来欢乐的书籍。他们建议你在这个周末享受一些美食。本文给出了列表。
    【解析】
    B 细节理解题。根据题干关键词“Mythic Quest”可知本题线索在第一个小表格内。再根据“I just discvered it. An ad(广告) appeared n my screen-"This is a great wrkplace cmedy."”可知“it”代指的就是“Mythic Quest”,而“Mythic Quest”就是广告(ad)中提到的“ a great wrkplace cmedy一部好的职场喜剧”。古选B项。
    D 推理判断题。根据题干关键词“Jean f the Jneses”可知本题线索在第二个小表格内。根据“At the Trnt Internatinal Film Festival in 2016,I saw a family cmedy called Jean f the Jneses.在2016年的多伦多国际电影节上,我看了一部叫做《琼》的家庭喜剧。”排除A项;根据“It's abut a family and their secrets.这是关于一个家庭和他们的秘密的。”排除B项;根据“Fr years, it wasn't pssible t search fr it n the Internet. Nw, it's n Amazn Prime. 多年来,人们一直不可能在网上搜索它。现在,它已经出现在亚马逊Prime上了。”排除C项;根据根据“At the Trnt Internatinal Film Festival in 2016,I saw a family cmedy called Jean f the Jneses.在2016年的多伦多国际电影节上,我看了一部叫做《琼》的家庭喜剧。”可知“这已经不是山姆第一次看它了。”故选D项。
    D 细节理解题。根据题干关键词“Dream Girl”可知本题线索在第三个小表格内。A.Histrical(有关)历史的 B.Valuable有价值的;宝贵的C. Traditinal 传统的D. Unbelievable难以置信的;难以相信的。再根据“It's full f surprises, and I can hnestly tell yu I had n idea where it was ging.它充满了惊喜,我可以诚实地告诉你,我已经不知道它的(情节)如何发展了。”故选D项。
    C 推理判断题。根据题干关键词“The Little Prince(ss)”可知本题线索在第四个小表格内。根据“ But what the film is really abut is the way their parents lve them. Yu'll realize what it means when parents say they lve yu and that they're there fr yu.但这部电影的真正意义在于他们的父母对他们的爱。当父母说他们爱你,他们就在守候你身边时,你就会意识到这意味着什么。”故选C项。
    B 细节理解题。根据题干关键词“Pp Culture Happy Hur ”可知本题线索在第一段内。根据“Every Friday, the hsts and guests n Pp Culture Happy Hur share mvies, TV, music,and bks that bught them jy that week.每周五,流行文化欢乐时光节目上的主持人和嘉宾都会分享电影、电视、音乐和给他们带来欢乐的书籍。”排除A项和D项;根据“They suggest sme fr yu t enjy this weekend.他们为你享受周末给出了一些建议。”可知选择B项“建议你度过一个愉快的周末。”故选B项。
    26-30 BADBC
    【语篇导读】本文是一篇记叙文, 介绍一位叫做Ariel Crdva-Rjas不辞辛劳救助白天鹅的故事。
    【解析】
    26.. B 细节理解题。根据she saw a swan in the grass. Ariel, wh had wrked at the Wild Bird
    Aid(援助)Center, knew that swans can be fierce(凶猛的). But as she gt clse t this
    ne, it didn't mve. She was certain that the bird needed help.可知:当在Wild Bird Aid
    工作的Ariel在草丛发现一只天鹅,她知道天鹅可能是凶猛的,但是当她靠近这只天鹅
    的时候,天鹅不能移动,这时她确定这只天鹅需要帮助。故选B。
    27. A 细节理解题。根据sme strangers driving by ffered her, her bike, and the swan a
    lift t a nearby subway statin.和Higginbtham, an animal-care manager, picked her up
    at the subway statin and drve them t the center.可知:先是陌生人开车捎带一
    程到火车站,然后Higginbtham从高铁接到天鹅在开车送到救助中心。故选A.本题很
    容易错选D,是Crdva-Rjas骑自行车去公园
    28. D 细节理解题。根据But sadly, she died tw mnths later, because f t much pisn in her bdy.可知两周后天鹅的死亡原因是身体里的铅含量过度,病情太严重了。故选D。
    29. B 细节理解题。根据“It's a sad stry, but the real stry is just hw far sme peple wuld
    g t save swan in the big city. In all, Ariel travelled tw hurs,” says Higginbtham.可
    知:在这个大城市要救助天鹅人们需要走很远,大约两个小时的行程。That's the spirit
    we want in everyne. 文章目的是赞扬Crdva-Rjas和爱心和信念。呼吁每个人付出自己的小小努力。故选B
    C 主旨归纳题。小小的努力也很重要,已经足够了。That's the spirit we want in everyne. ”
    文章目的是赞扬Crdva-Rjas和爱心和信念。呼吁每个人付出自己的小小努力。故选
    C。
    31-35 BABCD
    【语篇导读】本文是一篇说明文,介绍了很多成功人士或者是早起的鸟儿或者是夜猫子,他们当中很多人都是违反生物钟的人。但是文中讲述了违反生物钟并不一定会让你更接近成功的道理。
    人们常说最成功的人都起得很早。然而,成功其实关乎成就何事,而不是何时完成。
    【解析】
    31. B 细节理解题。根据“Tim Ck gets up at 3: 45 a.m. Pepsi CEO Indra Nyi gets up at 4 a.m. DisneyCEO Bb Iger is a 4: 30 guy. Jack
    Drsey sleeps in until 5:30. S des Sir Richard...”可知,一共提到了五个早起的人,故答案选B。
    32. A 归纳概括题。
    根据“第二段But sme peple have bdy clcks that run lnger than 24. 2hurs-which means, ver time, they naturally fall asleep later and get up later.These peple are called night wls. Oppsitely, thse whse bdy clcks run shrter than 24. 2 hurs are early birds.” 中的关键词Oppsitely,是对早起的人和夜猫子进行对比,故答案选A。
    33. B 推理判断题。根据“While studies shw that early birds are prbably mre persistent(坚持的),
    self-directed and are better planners,night wls perfm better in tests n memry and are mre creative. ”中的关键词memry和creative,可知答案选B。
    34. C 推理判断题。根据文中的“S they can easily wrk better than thers.”可知答案选C。
    35. D 推理判断题。根据四个选项:A. A stry-bk故事书 B. A guide-bk导游手册 C. A travel magazine旅游杂志
    D. A science magazine.科学杂志,通过排除法,故答案选D。
    【答案】36.B 37.E 38.C 39.A 40.D
    【分析】
    本文是一篇说明文。介绍了中国传统的竹编艺术。
    【小题36】由空格前一句"The traditinal Chinese skill f turning thick bamb int beautiful pieces achieved fame n the shrt vide platfrm(平台)Tik Tlk. "可知,竹编艺术在短视频平台上获得名誉。选项B"它获得了数十万个赞"符合情景,故选B。
    【小题37】由空格前一句"Skilled bamb weavers(编织工人)are recrding the prducing prcess f their wrks-cutting, weaving,burning and biling. "可知,此处讲了编织工人制作过程中的切割、编织、燃烧、煮沸四项技能。选项E"在外国人眼里,这些技能被视为一种神奇的中国力量"符合情景,故选E。
    【小题38】由空格上一段可知,美国用户在看完全过程后表示“That's amazing. ”,空格下一句“Pan Yunfeng,51,frm Lin'an in Zhejiang Prvince,makes pt brushes and bamb umbrellas n TikTk. ""讲述Tik Tk上制作锅刷和竹伞,空格处起到承上启下的作用。选项C"更神奇的是,工人简单的用手工制作"符合情景,故选C。
    【小题39】由空格前一句"Pan Yunfeng. 51,frm Lin'an in ZhejiangPrvince,makes pt brushes and bamb umbrellas n Tik Tk. "可知,潘云峰51岁制作锅刷和竹伞,空格后一句"With ver5millin fllwers n Duyin, he has becme ppular amng netizens(网民)abrad. "描述他非常受欢迎,所以空格处也是描述潘云峰的句子。选项A"他在很小的时候就开始学习这些技能"符合情景,故选A。
    【小题45】由空格前一句“Bamb weaving art began 2,000 years ag. ”可知,竹编艺术已经有2000年的历史,后一句“In 2008,it was listed as a natinal intangible cultural heritage(非物质文化遗产). "讲述竹编艺术被列为非物质文化遗产。选项D"它已经成为中国传统文化的一个重要部分"符合情景,故选DA. It's a lt cheaper but just as fun.
    B. Yu have plenty f chances t test them.
    C. Fr example, yu plan t buy a new bike.
    D. Keep in mind that even adults make mistakes at times.
    E. A smarter way t spend that mney wuld be n fd and transprtatin.
    Welcme t the British Museum!
    VISITOR INFORMATION
    Galleries(陈列室)are pen daily frm 10:00 t 17:30. On Fridays, they are pen until 20:30. Drawing with pencils is allwed in galleries. Phtgraphy is allwed in galleries, but dn't use a flash!
    T help everyne enjy the Museum, please:
    ★keep phnes silent and dn't take calls in galleries
    ★dn't tuch the exhibits(展品)
    ★dn't smke
    ★dn't eat r drink in galleries
    If yu have any ther questins, ask at the Infrmatin Desk.
    MAKE THE MOST OF YOUR VISIT
    Gallery talks
    Free 45-minute talks by a guest speaker Tue.—Sat. at 13:15.
    Audi(语音)guide(£30)
    The Museum's audi guide helps yu find ut mre abut the mst ppular exhibits in ten languages.
    Visiting as a family? Enjy the cllectin with ur new audi family guide in English, Krean, Spanish r Chinese.
    Highlights(最精彩的部分)tur(£20)
    Every Fri., Sat. and Sun. at 11:30 & 14:00(90 minutes). Bk at the Ticket Desk.
    JOIN IN ONLINE(britishmuseum.rg)
    E-newsletter
    Sign up t receive the latest infrmatin n exhibitins, events and special ffers.
    Shpping
    A great many bks and gifts are available nline.
    Membership
    Enjy free exhibitins as a member.
    Linda Hlmes
    Mythic Quest, Apple TV
    I just discvered it. An ad(广告) appeared n my screen-"This is a great wrkplace cmedy. "Then I said, "Let me check that ut!"S the ad wrked. It's abut a vide game develpment cmpany and the relatinships between these characters. In this cmedy, there were just sme tuching mments that made me actually cry.
    Sam Sanders
    Jean f the Jneses, Amazn Prime
    At the Trnt Internatinal Film Festival in 2016, I saw a family cmedy called Jean f the Jneses. It's abut a family and their secrets. Fr years, it wasn't pssible t search fr it n the Internet. Nw, it's n Amazn Prime. Enjy the mvie that kept me waiting fr five years t watch it again!
    Aisha Harris
    Dream Girl: A Nvel by Laura Lippman
    This is the stry f a writer wh, while lying in a hspital bed after a terrible accident, begins receiving calls frm the lead character in the writer's mst famus bk. It's full f surprises, and I can hnestly tell yu I had n idea where it was ging.
    Ayesha Rasce
    The Little Prince(ss), Disney +
    It's a shrt film abut tw yung Chinese American kids:ne takes ballet(芭蕾舞)and the ther plays basketball-and they becme really dear friends. But what the film is really abut is the way their parents lve them. Yu'll realize what it means when parents say they lve yu and that they're there fr yu.

    相关试卷

    河南省信阳市2022-2024年中考英语一模试题分类汇编:阅读理解:

    这是一份河南省信阳市2022-2024年中考英语一模试题分类汇编:阅读理解,共16页。试卷主要包含了阅读理解等内容,欢迎下载使用。

    河南省郑州市2022-2024年中考英语一模试题分类汇编:补全对话:

    这是一份河南省郑州市2022-2024年中考英语一模试题分类汇编:补全对话,共5页。试卷主要包含了、补全对话等内容,欢迎下载使用。

    河南省郑州市2022-2024年中考英语一模试题分类汇编:完形填空:

    这是一份河南省郑州市2022-2024年中考英语一模试题分类汇编:完形填空,共11页。试卷主要包含了完形填空等内容,欢迎下载使用。

    英语朗读宝
    欢迎来到教习网
    • 900万优选资源,让备课更轻松
    • 600万优选试题,支持自由组卷
    • 高质量可编辑,日均更新2000+
    • 百万教师选择,专业更值得信赖
    微信扫码注册
    qrcode
    二维码已过期
    刷新

    微信扫码,快速注册

    手机号注册
    手机号码

    手机号格式错误

    手机验证码 获取验证码

    手机验证码已经成功发送,5分钟内有效

    设置密码

    6-20个字符,数字、字母或符号

    注册即视为同意教习网「注册协议」「隐私条款」
    QQ注册
    手机号注册
    微信注册

    注册成功

    返回
    顶部
    Baidu
    map