2024年中考英语第一次模拟考试(浙江温州卷)-2024年中考英语逆袭冲刺名校模拟真题速递(浙江专用)
展开注意事项:
1.全卷满分90分。考试时间为90分钟。试题包含选择题和非选择题。考生答题全部答在答题卡上, 答在本试卷上无效。
2.请认真核对监考教师在答题卡上所粘贴条形码的姓名、考试证号是否与本人相符合,再将 自己的姓名、考试证号用0. 5毫米黑色墨水签字笔填写在答题卡及本试卷上。
3.答选择题必须用2B铅笔将答题卡上对应的答案标号涂黑。如需改动,请用橡皮擦干净后, 再选涂其他答案。答非选择题必须用0. 5毫米黑色墨水签字笔写在答题卡的指定位置,在其他位置答题一律无效。
一、完形填空(本题有15小题,每小题1分,共15分)
阅读下面短文,掌握大意,然后从每小题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
There is a picture sitting n the desk in my rm. It’s a picture f my 1 smiling tgether in a peach garden. And it’s the first picture I tk fr them when I was fur years ld, s it is 2 t me.
It was a hliday weekend and my parents tk me t visit a peach garden. The peach trees were just beginning t blm (绽放). It was a sea f the pink and white 3 . There was a wnderful sweet smell in the air t. My parents tk the camera 4 and started t take pictures in the garden. They tk a picture f me, pictures f me and my father r my mther.
Then Mm asked, “D yu want t take a picture f 5 t?”
“Yes, yes!” I said happily. 6 Dad was wrried. He said I was nly fur and I might 7 the camera. Mm said, “Let him try. He will hld it 8 . He will nt drp it. ” Dad was nt sure, but he 9 at last.
Mm and Dad smiled at the camera. Mm tld me t 10 the little hle where I wuld see bth f them.
“Then hld yur breath and click,” she said. I listened t Mm’s 11 . Thrugh the hle, I saw them in the middle f the windw clearly. I pressed the buttn. Click! The 12 was taken!
After lunch, we went back hme and had the picture printed. It lked 13 ! Mm and Dad were bth in the picture, 14 .
That picture is my favurite. It reminds me f my happy childhd and my first adventure with a 15 . That’s why I have it sitting in a special place n my desk.
1.A.friendsB.parentsC.classmatesD.relatives
2.A.magicalB.clearC.naturalD.special
3.A.grassB.leavesC.flwersD.water
4.A.inB.ffC.awayD.ut
5.A.meB.usC.herD.them
6.A.ButB.AndC.SD.Or
7.A.lendB.lseC.drpD.repair
8.A.carefullyB.thankfullyC.quietlyD.quickly
9.A.appearedB.regrettedC.repliedD.agreed
10.A.lk afterB.lk thrughC.lk arundD.lk ver
11.A.instructinsB.reasnsC.excusesD.messages
12.A.nteB.pictureC.adventureD.advice
13.A.cleanB.strangeC.greatD.simple
14.A.jumpingB.dancingC.talkingD.smiling
15.A.windwB.deskC.cameraD.garden
二、阅读理解(本题有15小题。第16-18小题,每小题1分;第19-29小题,每小题2分;第30小题5分。共30分)
阅读下面短文,第16-29小题从所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项,第30小题在横线上作答。
A
16.When is the Great Wall Marathn Autumn 2024?
A.In May.B.In April.C.In Octber.D.In Nvember.
17.If yu take part in the race, ________.
A.yu shuld pay 70 dllarsB.yu can get drinks while running
C.yu can register at any time befre the raceD.yu have t drive t the Great Wall by yurselves
18.On which f the fllwing websites can we mst prbably read the text?
A.httpswrldsmarathns.cmB.http://healthyfd.cm
C.httpsfreemvieswatch.netD.http://travelz.cm/cn
B
Hneybees are great dancers, but they dn’t just d it fr fun. Scientists have lng knwn that hneybees wiggle their bdies. It is their way f sharing infrmatin.
When a bee starts dancing, it steps frward. At the same time, it wiggles side t side. It keeps ding this while it mves arund. They dance just like number eight and scientists call this the “waggle dance”. It helps ther bees find fd. The bee’s psitin tells them which way t fly. The mre a bee wiggles, the farther away the fd is. The lnger it repeats these mves, the tastier the fd is.
Nw a new study shws that hneybees dn’t have these dance skills when they are brn. Yung bees learn them by watching the lder bees. In March 2023, scientists frm the University f Califrnia, San Dieg, wrte these findings in a scientific magazine.
The study finds that bees can learn by imitating (模仿) each ther. This is called “scial learning”. Many animals learn in this way, like mnkeys and birds, but mst f these animals have bigger brains. Bees have much smaller brains.
T knw hw bees learn the waggle dance, scientists recrded vides f hneybees in a lab. They cmpared tw grups f yung bees which were 10 days ld. In the first grup, yung bees culd watch lder nes dance. In the secnd grup, yung bees culd nt watch lder dancers. They fund that the nes in Grup 1 were better dancers while the nes in Grup 2 were nt gd at the waggle dance.
19.The underlined wrd “ wiggle” in Paragraph 1 prbably means ________.
A.warmB.cleanC.mveD.create
20.The picture which best describes “ waggle dance” is ________?
A.B.C.D.
21.The writer mentins mnkeys and birds in Paragraph 4 t shw that _________.
A.bees als learn by cpying thersB.they are much cleverer than bees
C.they have bigger brains than beesD.bees share infrmatin with them
22.The scientists’ study shws that bees _________.
A.wrk as a teamB.live with flwersC.can dance at birthD.d well in learning
C
Recently, the rural basketball game, “Village BA”, in Suthwest China’s Guizhu Prvince, has drawn widespread attentin acrss the cuntry because f its warm atmsphere (气氛). Since the game was held by lcal villagers in Taipan Village and mst players came frm villages, the game was knwn as “Village BA”, named after “NBA”.
Villagers held the basketball game t celebrate the lcal “Chixin” Festival, a traditinal farming festival in suthern China t celebrate a gd harvest in early autumn and wish anther in the cming year. The ppularity f the event even beat the httest days f the summer. It nt nly drew peple frm all ver the cuntry t cheer fr the players, but als 26 websites t bradcast the event, Mre than 100 millin peple watched the game nline.
Interestingly, the game’s live reprter used Putnghua, Guizhu dialect, and Hmng, t talk abut the game. During halftime, there were als amazing ethnic dance shws, and the prize fr the winners f the game was farming prducts, which all shwed lcal culture and village characteristics.
Ya Ming, chairman f the Chinese Basketball Assciatin, said in an interview that “Village BA” can becme well knwn because it is nt simply a basketball game, but a big event making all neighbring villagers arund the basketball curt t enjy the fun. The 27 games in fur days drew ver 100,000 peple t watch, and the number f nline viewers was ver 100 millin.
“I tk part in a similar rural basketball game in Sutheast China in my teens,” said Ya, “This kind f game has been develped fr many years, shwing basketball is a sprt with great ppularity.” Ya als hpes t attend the event if pssible and experience the warm atmsphere there with villagers. He hpes the game will get better and help with the develpment f basketball in China.
23.Paragraph 1 mainly tells us __________.
A.when “Village BA” was heldB.what the winners culd get
C.wh tk part in “Village BA”D.why it was called “Village BA”
24.The underlined wrd “It” in paragraph 2 refers t __________.
A.the farming festival B.the dance shwC.the basketball gameD.the lcal prduct
25.In paragraph 4, the writer describes the ppularity f the game by __________.
A.listing numbersB.shwing pininsC.cmparing factsD.giving examples
26.Frm the passage, we can knw that “Village BA” __________.
A.was always held in AutumnB.has many prfessinal players
C.was reprted in three languagesD.has been develped fr nly a few years
D
The next time Wayde saw Manningtree, he said, “Culd yu let me have a little f that medicine? Just enugh t see if it wrks. I’m srry t truble yu.”
“I have nly a very small amunt left. It will take me sme time t find ut hw t make mre.”
“I will pay yu anything yu ask.” Wayde said.
“Dn’t give me anything nw, but prmise t pay $10,000 when yu becme Prime Minister.”
Wayde laughed. “That’s impssible,” he said. “I shall never becme Prime Minister.”
“Wh knws.” Manningtree said. “I cannt find ut hw t make mre f this medicine,” he said, “but yu can have the small bttle.”
“That’s very kind f yu.” Wayde said. “Hw can I ever thank yu?”
“Just take ne small drp f the medicine nce a mnth.” Manningtree said.
Wayde tk the bttle frm his friend. Once a mnth, he tk ne small drp.
The effect was immediate. Suddenly, he was nt nervus anymre. He was nt shy anymre, either. He was cnfident f his abilities.
He started a business and within a year became a millinaire. He met and married ne f the cuntry’s mst intelligent and beautiful wmen and had tw lvely children with her. He ran fr parliament and succeeded. Within tw years, he was a minister. Tw years later, he became Prime Minister.
One day, he went t see Manningtree.
“Yu have cme t give me $10,000,” Manningtree said with a laugh. “Frget it. I dn’t want it.”
“Yu can certainly have it if yu want it. I d nt knw hw t express my thanks t yu.” Wayde said. “But that is nt the reasn I have cme t see yu.”
“Oh? And what is the reasn?” Manningtree asked.
“I have almst finished the medicine yu gave me,” Wayde said. “But, have yu fund ut hw t make it?”
Again Manningtree laughed. “Oh, yes,” he said. “I have knwn hw t make it fr a lng time, I knew hw t make it when I was at schl.”
“What d yu mean?” Wayde asked.
“My dear friend and Prime Minister,” Manningtree said, “the medicine I gave yu was just a bttle f water.”
“But the clur.”
“Oh, I added sme clring.”
“Then, the medicine did me n gd.” Wayde said.
“It didn’t need t. There was nthing wrng with yu. All yu needed was t have cnfidence in yurself.”
27.The stry is written ________.
A.in the rder f timeB.in the rder f space
C.in the rder f charactersD.in the rder f imprtance
28.What happened t Wayde after taking the medicine?
A.He was t cnfident t be successful.B.He became the mst intelligent man.
C.He gt rich tw years later as expected.D.He succeeded in his career in the end.
29.What’s Wayde’s main purpse t visit Manningtree years later?
A.T say thanks t the dctr.B.T ask fr mre f the medicine.
C.T pay fr the bttle f medicine.D.T knw hw t make the medicine.
30.Why did Manningtree ask Wayde t prmise t pay $10,000 fr the medicine made up f water and clring at first?(请用约40词回答)
三、词汇运用(本题有15小题,每小题1分,共15分)
A.用方框中所给的单词的适当形式填空。每词限用一次。
31.It’s well-knwn that are always fr thse wh are ready fr them.
32.Peter Chinese in a language schl since he left his hmetwn.
33.Miss Zhang is very ppular the students because f her kindness.
34.Mick wn’t lse his weigh he starts t d mre exercise and eat less meat.
35.When we plan t g hiking, it’s better t chse the clthes t keep cmfrtable.
B.根据短文内容和所给中文提示,用单词的正确形式完成以下短文。
Clapper talk, r Chinese kuaiban, which is ppular in the 36 (北方的) part f China, is a traditinal frm. It has prvided the Chinese peple with 37 (大量) f pleasure fr mre than 100 years.
I am a big clapper talk fan. The first time I watched a clapper talk perfrmance, I was shcked by its 38 (自由的) style and lively language. S I decided t learn it.
Hwever, learning clapper talk is nt an easy jb. It 39 (要求) gd rhythm (节奏) cntrl as well as gd crdinatin (协调) f bth hands. I shuld 40 (重复) them ver and ver again. After training fr a whle mrning, my hands felt tired and my thrat was dry. Smetimes I thught abut giving up, but I kept telling 41 (我自己) that where there is a will, there is a way! I practiced every day and made an effrt t perfrm smthly and naturally.
After years f hard practice, I have mastered these 42 (技能) s far. Als, I start t understand its cultural value —it shws the beauty f rhyme (律) and rhythm in the Chinese language. Withut 43 (疑问), my lve fr clapper talk is much deeper than befre.
Perfrming n stage has helped me enjy this art frm even mre, I can put what I want t 44 (表达) int my perfrmance directly, such as my self-intrductin, interesting histrical stries, r my lve fr my 45 (家乡) f Zhejiang. I will cntinue studying it and make mre prgress!
四、语法填空(本题有10小题,每小题1分,共10分)
阅读下面短文,按照句子结构的语法性和上下文连贯的要求,在空格处填入一个适当的词或使用括号中词语的正确形式填空。
Jhn was brn in 1818. When he turned 11 years ld, he and his family mved t the United States frm Sctland. They 46 (begin) a new life in Wiscnsin that year. Jhn shwed his lve f nature in his early years. He liked playing utdrs every day. He was als interested in wrking utdrs n his 47 (father) farm.
When he was 29, Jhn had 48 accident at wrk. The accident hurt his eyes. As a result, he missed lking at nature fr mnths. 49 (lucky), he culd see again. Later that year, Jhn decided 50 (spend) all his time learning abut nature. He wuld travel in rder t make his dream cme true.
First, Jhn hiked 1,000 miles. He studied plants 51 animals. He then tk a trip 52 ship. It was t learn 53 (many) abut the wrld arund him than ever. In 1869, Jhn went t the Sierra Nevada Muntains. He climbed the muntains and wrte dwn 54 he saw. And he wrte abut the animals and plants as well. By the time Jhn turned 33, peple were reading what he had written. They realized the 55 (imprtant) f nature frm Jhn’s bks. Many peple understd and accepted his thughts.
Jhn’s bks are still read tday. He is famus fr his lve f nature.
五、书面表达(本题有1小题,共20分)
56.假设你叫李华,你的英国朋友 Alex 很难读懂中国诗句“山重水复疑无路,柳岸花明又一村”(Fr every clud, there is a silver lining),来信向你寻求帮助。请你根据表格信息,并结合自身例子给他回一封e-mail,谈谈你的理解。
注意:
1. 文中必须包含所给的内容要点,可适当发挥;写作参考供选择使用;
2. 文中不得出现真实姓名、学校等信息;
3. 词数:80~100;
4. 正文首句和尾句已给出,不计入总词数。
Dear Alex,
Glad t hear frm yu. It’s natural fr a freigner nt t understand the sentence.
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
I hpe my reply will be helpful t yu.
Yurs
Li Hua
Jin the Great Wall Marathn Autumn 2024Beijing, China 27 Oct 2024 (Sun) Marathn, Half marathn, 10 km, 5 km
Welcme t the Great Wall f China Marathn! Autumn is the mst beautiful seasn f a year in Beijing. Fr the runners wh d nt like t run the Great Wall f China Marathn in May at the temperature f arund 25°C, autumn is a perfect chice with the temperature f arund 10°C.
Ticket: $150Included in the fee:
the light breakfast and light lunch
the T-shirt
the number clth
the transprtatin
the mbile tilets and drinks service alng the way
Age Limit
Over age f 13 and under age f 70.
Parking
We have buses fr all runners t the Great Wall, and runners shuld nt wrry abut parking.
Registratin (报名) clses n 15 Octber.
Yu can, within 24 hurs after yur registratin, get all yur mney back if yu change yur mind.
unless prper teach chance amng
内容要点
写作参考
Abut the sentence
written by Lu Yu
in English: Fr every clud, there is a silver lining.
Yur example
any difficult situatin that yu experienced, and hw did yu get ut?
Yur understanding
never give up, find a way ut, ...
参考答案:
1.B 2.D 3.C 4.D 5.B 6.A 7.C 8.A 9.D 10.B 11.A 12.B 13.C 14.D 15.C
【导语】本文讲述了作者通过一张摆在桌上的照片,想起童年的快乐往事。
1.句意:这是一张我父母在桃园里一起微笑的照片。
friends朋友;parents父母;classmates同学;relatives亲戚。根据下文“It was a hliday weekend and my parents tk me t visit a peach garden.”可知,作者是和父母一起去的。故选B。
2.句意:这是我四岁时给他们拍的第一张照片,所以对我来说很特别。
magical魔法的,神奇的;clear清楚的;natural自然的;special特别的。根据上文“it’s the first picture I tk fr them when I was fur years ld”可知,这张照片是我四岁时给父母拍的第一张照片,所以很特别。故选D。
3.句意:那是一片粉色和白色花朵的海洋。
grass草坪;leaves树叶;flwers花朵;water水。根据上文“The peach trees were just beginning t blm (绽放).”可知,桃花开了。故选C。
4.句意:我的父母拿出相机,开始在花园里拍照。
in在……内;ff从……脱离;away远离;ut出来。根据下文“... started t take pictures in the garden”可知,我的父母要先把相机拿出来,再拍照。故选D。
5.句意:你也想给我们照张相吗?
me我;us我们;her她;them他们。根据下文“Mm and Dad smiled at the camera.”可知,妈妈问的是“你想给我和爸爸拍张照吗”,用us指代。故选B。
6.句意:但是爸爸很担心。
But但是;And而且;S因此;Or或者,否则。根据上文“I said happily”和“Dad was wrried”可知,我和爸爸的心情完全不同,存在转折关系。故选A。
7.句意:他说我只有四岁,可能会把相机掉在地上。
lend借出;lse丢失;drp掉落;repair修理。根据下文“He will nt drp it.”可知,爸爸是担心我会把相机掉在地上。故选C。
8.句意:他会小心地拿着它。
carefully小心地,仔细地;thankfully感激地;quietly安静地;quickly快速地。根据下文“He will nt drp it.”可知,妈妈说我会小心拿相机的。故选A。
9.句意:爸爸不太确定,但最后还是同意了。
appeared出现;regretted后悔;replied回复;agreed同意。根据“Dad was nt sure, but he ... at last.”可知,前后句存在转折关系,他不太确定,但还是同意了。故选D。
10.句意:妈妈让我从那个小洞往里看,在那里我可以看到他们俩。
lk after照顾;lk thrugh浏览,透过……看;lk arund环顾;lk ver检查。根据下文“Thrugh the hle, I saw them in the middle f the windw clearly.”可知,我透过相机的小洞看。故选B。
11.句意:我听从了妈妈的指示。
instructins指示;reasns原因;excuses理由;messages信息。根据上文“Mm tld me t ... the little hle where I wuld see bth f them.”可知,妈妈指导我如何拍照。故选A。
12.句意:照片拍好了!
nte笔记;picture照片;adventure奇遇;advice建议。根据上文“I pressed the buttn. Click!”可知,我按下按钮,照片拍好了。故选B。
13.句意:照片看上去很好看!
clean干净的;strange奇怪的;great好的;simple简单的。根据“That picture is my favurite.”可知,这张照片很不错。故选C。
14.句意:妈妈和爸爸都在照片里,微笑着。
jumping跳;dancing跳舞;talking谈话;smiling微笑。根据上文“Mm and Dad smiled at the camera.”可知,爸爸妈妈在照片里微笑。故选D。
15.句意:它让我想起了我快乐的童年和我第一次用相机的奇遇。
windw窗户;desk桌子;camera相机;garden花园。根据上文可知,拍这张照片是我第一次使用相机。故选C。
16.C 17.B 18.A
【导语】本文是一篇应用文,文中介绍了马拉松比赛的相关信息。
16.细节理解题。根据“27 Oct 2024 (Sun)”可知2024年马拉松比赛在十月举行。故选C。
17.细节理解题。根据“the mbile tilets and drinks service alng the way”可知会提供水给沿途跑步的参赛者。故选B。
18.推理判断题。根据“Jin the Great Wall Marathn Autumn 2024”可知该文是关于马拉松比赛的,因此A选项的网址符合题意。故选A。
19.C 20.B 21.A 22.D
【导语】本文是一篇说明文,文章中介绍了科学家研究蜜蜂的“舞蹈”,并得出蜜蜂能够学习的结论。
19.词义猜测题。根据“Hneybees are great dancers, but they dn’t just d it fr fun. Scientists have lng knwn that hneybees wiggle their bdies.”可知前文说了蜜蜂会“跳舞”,后文的划线词指的是“移动”。故选C。
20.推理判断题。根据“They dance just like number eight and scientists call this the ‘waggle dance’.”可知蜜蜂像数字“8”一样移动身体。故选B。
21.细节理解题。根据“The study finds that bees can learn by imitating (模仿) each ther. This is called “ scial learning”. Many animals learn in this way, like mnkeys and birds, but mst f these animals have bigger brains.”可知作者在第4段中提到猴子和鸟类,以表明蜜蜂也通过模仿他人来学习。故选A。
22.细节理解题。根据“In the first grup, yung bees culd watch lder nes dance.”以及“They fund that the nes in Grup 1 were better dancers while the nes in Grup 2 were nt gd at the waggle dance.”可知科学家的研究表明,蜜蜂在学习方面做得很好。故选D。
23.D 24.C 25.A 26.C
【导语】本文主要讲述了在中国贵州的乡村篮球赛吸引了很多人的注意。
23.主旨归纳题。通读第一段,主要讲的是乡村篮球赛被命名为“乡村BA”的原因。故选D。
24.词义猜测题。根据第二段“The ppularity f the event even beat the httest days f the summer”和“drew peple frm all ver the cuntry t cheer fr the players”可推测,It指的是前文的“the event”,即篮球赛。故选C。
25.细节理解题。根据“The 27 games in fur days drew ver 100,000 peple t watch, and the number f nline viewers was ver 100 millin”可知,作者通过列数字描述了比赛的流行程度。故选A。
26.细节理解题。根据第三段“Interestingly, the game’s live reprter used Putnghua, Guizhu dialect, and Hmng, t talk abut the game”可知,这个比赛被普通话、贵州方言和苗族话这三种语言进行报道。故选C。
27.A 28.D 29.B 30. Manningtree thught Wayde was nt cnfident enugh./He hped Wayde wuld believe the medicine was valuable and it culd help him successful. In this way, he wuld nt be nervus any mre, and he wuld be cnfident f himself.
【导语】本文是一篇记叙文。文章讲述的是Manningtree赠送Wayde所谓的特效药,Wayde在服用之后开始创业成了百万富翁,结婚生子并当上部长,最后成为首相;当他再次和Manningtree要“特效药”时,Manningtree告诉他实情,“特效药”就是水加上了颜色,他唯一所需要的就是自信。
27.细节理解题。根据“The next time Wayde saw Manningtree…”、“Wayde tk the bttle frm his friend. Once a mnth, he tk ne small drp.”、“He started a business and within a year became a millinaire. He met and married ne f the cuntry’s mst intelligent and beautiful wmen and had tw lvely children with her. He ran fr parliament and succeeded. Within tw years, he was a minister. Tw years later, he became Prime Minister.”以及“One day, he went t see Manningtree.”可知,这个故事是按照时间顺序写的。故选A。
28.推理判断题。根据“He started a business and within a year became a millinaire. He met and married ne f the cuntry’s mst intelligent and beautiful wmen and had tw lvely children with her. He ran fr parliament and succeeded. Within tw years, he was a minister. Tw years later, he became Prime Minister.”可知,Wayde服用了药之后,最终在事业上取得了成功。故选D。
29.推理判断题。根据“‘I have almst finished the medicine yu gave me,’Wayde said. ‘But, have yu fund ut hw t make it?’”可知,Wayde看望Manningtree的主要原因是想要更多的特效药。故选B。
30.根据最后一段“It didn’t need t. There was nthing wrng with yu. All yu needed was t have cnfidence in yurself.”可知,Manningtree一开始要求Wayde承诺支付1万美元购买这种由水和颜料组成的药物的原因是Manningtree认为Wayde不够自信或是他希望Wayde相信这种药很有价值,可以帮助他取得成功,这样,他就不会再紧张了,他会对自己充满信心。故填Manningtree thught Wayde was nt cnfident enugh./He hped Wayde wuld believe the medicine was valuable and it culd help him successful. In this way, he wuld nt be nervus any mre, and he wuld be cnfident f himself.
31.chances 32.has taught 33.amng 34.unless 35.prperly
【解析】31.句意:众所周知,机会总是留给那些有准备的人。根据“It’s well-knwn that ... are always fr thse wh are ready fr them.”和备选词汇可知,是指机会是留给有准备的人,chance“机会”,由“are”可知应用复数作主语,故填chances。
32.句意:彼得离开家乡后一直在一所语言学校教汉语。根据“Peter ... Chinese in a language schl”和备选词汇可知,彼得在学校教汉语,teach“教”;由“since he left his hmetwn”可知,应用现在完成时“have/has dne”,主语是三单,助动词用has,teach的过去分词是taught。故填has taught。
33.句意:张老师因为她的善良在学生中很受欢迎。根据“Miss Zhang is very ppular ... the students because f her kindness.”和备选词汇可知,张老师是在学生中受欢迎,介词amng“在……之中”符合语境。故填amng。
34.句意:除非米克开始多做运动,少吃肉,否则他的体重不会减轻。根据“Mick wn’t lse his weigh ... he starts t d mre exercise and eat less meat.”可知,除非米克的体重不会减轻,除非多做运动少吃肉,备选词unless“除非”符合语境,引导条件状语从句。故填unless。
35.句意:当我们计划去徒步旅行时,最好选择合适的衣服以保持舒适。根据“When we plan t g hiking, it’s better t chse the clthes ... t keep cmfrtable.”可知,跑步时要选择适当的衣服,prper“适当的”,形容词;空处应用副词prperly修饰动词chse。故填prperly。
36.nrthern 37.plenty 38.free 39.requires 40.repeat 41.myself 42.skills 43.dubt 44.express 45.hmetwn
【导语】本文主要讲述了作者练习快板的经历。
36.句意:快板,或中国快板,在中国的北方地区流行,是一种传统的形式。nrthern“北方的”,形容词作定语,故填nrthern。
37.句意:100多年来,它给中国人民带来了许多乐趣。plenty f表示“大量的”,故填plenty。
38.句意:第一次看快板表演,我被它自由的风格和活泼的语言所震撼。free“自由的”,形容词作定语,故填free。
39.句意:它需要双手的良好节奏控制和协调。require“要求”,动词,句子是一般现在时,主语是第三人称单数,动词用三单形式,故填requires。
40.句意:我应该一遍又一遍地重复它们。repeat“重复”,动词,情态动词shuld后跟动词原形,故填repeat。
41.句意:有时我想过放弃,但我一直告诉自己,有志者,事竟成!myself“我自己”,反身代词,故填myself。
42.句意:经过多年的刻苦练习,我已经掌握了这些技能。skill“技能”,these修饰可数名词复数,故填skills。
43.句意:毫无疑问,我对快板的喜爱比以前更深了。withut dubt表示“毫无疑问”,故填dubt。
44.句意:在舞台上表演让我更加享受这种艺术形式,我可以把我想要表达的东西直接放进我的表演中,比如我的自我介绍,有趣的历史故事,或者我对家乡浙江的爱。express“表达”,动词,不定式符号t后跟动词原形,故填express。
45.句意:在舞台上表演让我更加享受这种艺术形式,我可以把我想要表达的东西直接放进我的表演中,比如我的自我介绍,有趣的历史故事,或者我对家乡浙江的爱。hmetwn表示“家乡”,名词,故填hmetwn。
46.began 47.father’s 48.an 49.Luckily 50.t spend 51.and 52.by 53.mre 54.what 55.imprtance
【导语】本文讲述了约翰从小就喜欢自然,还徒步去研究植物和野生动物方面,最后他写了一本关于自然的书,被很多人所喜爱。
46.句意:那一年,他们在威斯康星州开始了新的生活。根据上文“mved”可知时态为一般过去时,begin“开始”应用过去式began。故填began。
47.句意:他还喜欢在父亲的农场里从事户外工作。根据“n his ... farm”可知,此处指他父亲的农场,应用名词所有格father’s修饰名词farm。故填father’s。
48.句意:29岁时,约翰在工作中出了意外。根据“Jhn had ... accident”可知,此处泛指“一场意外”,且accident是以元音音素开头,所以用不定冠词an。故填an。
49.句意:幸运的是,他又能看见了。此处应用副词luckily“幸运地”修饰整个句子,句首单词首字母大写。故填Luckily。
50.句意:那年晚些时候,约翰决定把所有的时间都用来研究大自然。decide t d sth.“决定做某事”,应用动词不定式。故填t spend。
51.句意:他研究植物和动物。“plants”和“animals”是并列关系,用and连接。故填and。
52.句意:然后他乘船旅行。根据“He then tk a trip ... ship.”可知,是指乘船旅行,by ship“乘船”,固定短语。故填by。
53.句意:这是为了比以往更多地了解他周围的世界。根据“than”可知,此处要用比较级形式,many比较级为mre。故填mre。
54.句意:他爬上了山,写下了他所看到的。根据“wrte dwn ... he saw”可知,是指写下所看到的内容,用what“什么”引导宾语从句。故填what。
55.句意:他们从约翰的书中认识到自然的重要性。the imprtance f“……的重要性”,固定短语。故填imprtance。
56.范文:
Dear Alex,
Glad t hear frm yu. It’s natural fr a freigner nt t understand the sentence. It’s written by Lu Yu and similar t “Fr every clud, there’s a silver lining” in English. Yu’re encuraged t keep trying when meeting difficulties. My example may help yu understand it better.
Once, I entered ur schl’s pht cmpetitin but culdn’t find a prper subject. I felt wrried and hpeless. One day, my friend May gave me a big smile. Suddenly, I was hit and tuched, feeling smething bright. An idea came t me that I culd bring the warmth t thers thrugh phts. After many tries, I tk the subject—A Warm Hug. Finally, I gt the prize. S we shuld never give up and try t find a way ut.
I hpe my reply will be helpful t yu.
Yurs,
Li Hua
【详解】[总体分析]
①题材:本文是一封电子邮件;
②时态:一般现在时和一般过去时;
③提示:写作提示已给出,考生应注意结合具体语境使用正确的时态,不要漏写自己对“山重水复疑无路,柳岸花明又一村”这句诗的理解,适当发挥,使上下文连贯。
[写作步骤]
第一步,解释一下诗句“山重水复疑无路,柳岸花明又一村”;
第二步,描写自身事例,说明自己对这句诗的理解;
第三步,结语已给出,表示希望自己的回复对Alex有帮助。
[亮点词汇]
①be encuraged t d sth.被鼓励做某事
②keep ding sth.坚持做某事
③wrried担心的
④hpeless绝望的
⑤bright明亮的
⑥give up放弃
[高分句型]
①Suddenly, I was hit and tuched, feeling smething bright.(现在分词作伴随状语)
②An idea came t me that I culd bring the warmth t thers thrugh phts.(that引导的同位语从句)
2024年中考英语第一次模拟考试(浙江温州卷)-2024年中考英语逆袭冲刺名校模拟真题速递(浙江专用): 这是一份2024年中考英语第一次模拟考试(浙江温州卷)-2024年中考英语逆袭冲刺名校模拟真题速递(浙江专用),共18页。试卷主要包含了全卷满分90分等内容,欢迎下载使用。
2024年中考英语第一次模拟考试(徐州卷)-2024年中考英语逆袭冲刺名校模拟真题速递(江苏专用): 这是一份2024年中考英语第一次模拟考试(徐州卷)-2024年中考英语逆袭冲刺名校模拟真题速递(江苏专用),共18页。试卷主要包含了全卷满分110分等内容,欢迎下载使用。
2024年中考英语第一次模拟考试(浙江宁波卷)-2024年中考英语逆袭冲刺名校模拟真题速递(浙江专用): 这是一份2024年中考英语第一次模拟考试(浙江宁波卷)-2024年中考英语逆袭冲刺名校模拟真题速递(浙江专用),共18页。

