2023-2024学年黑龙江省哈尔滨市南岗区哈尔滨师范大学附属中学高三上学期开学英语试题含答案
展开(满分150分时间120分钟)
第Ⅰ卷
第一部分:听力(共两节,满分20分)
第一节(共5小题,每小题1.5分,满分7.5分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题,每段对话仅读一遍。
1. What des the man want?
A. A dr. B. A key. C. Milk.
2. What is the wman ding?
A. Taking a picture. B. Enjying a funtain. C. Climbing muntains.
3. What advice des the wman give the man?
A. Run fast. B. Take mild exercise. C. Run slwly fr lng.
4. What are the speakers mainly talking abut?
A. A ghst. B. A film. C. A stry.
5. What is the man mst prbably?
A. A pliceman. B. A teacher. C. A dctr.
第二节(共15小题,每小题1.5分,满分22.5分)
听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项, 并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听第6段材料,回答第6、7题。
6. What are the speakers ding?
A. Preparing fr a meal. B. Ding sme shpping. C. Talking abut a recipe.
7. What d the speakers need t buy?
A. Cheese and ptates. B. Onins and peppers. C. Mushrms and butter.
听第7段材料,回答第8、9题。
8. What is the party fr?
A. Jhn’s birthday. B. Christmas. C. Jhn’s wedding.
9. What d we knw abut the man?
A. He’ll g t the party with the wman.
B. He has tld Anna t keep a secret.
C. He lks frward t visiting the wman.
听第8段材料,回答第10至12题。
10 Wh is making the telephne call?
A. Lewis Brthers. B. Oliver Martin. C. Mark Hansn.
11. What has the man failed t receive?
A. The pricelists. B. The brchures. C. The invitatin cards.
12. When did the man place the rder?
A. Abut 15 days ag. B. Abut 30 days ag. C. Abut 40 days ag.
听第9段材料,回答第13至16题。
13. What is the relatinship between the speakers?
A. Teacher and student. B. Grandpa and Granddaughter. C. Bss and secretary.
14. What des the man think f the typewriter?
A. Slw. B. Unreliable. C. OK.
15. What nce caused the lss f papers?
A. There was a pwer cut. B. The battery ran dwn. C. The cmputer was brken.
16. Hw did the man finish his paper?
A. He used a typewriter. B. He used a wrd prcessr. C. He used a cmputer.
听第10段材料,回答第17至20题。
17. What is the talk abut?
A. Spken English. B. Practical English. C. Listening English.
18. Hw many activities des the speaker mentin?
A. Tw. B. Three. C. Fur.
19. Why des the speaker recmmend reading bks?
A. It is a ppular way t imprve ne’s English.
B. It is interesting and bks have different levels.
C. It is the mst beneficial t English learning.
20. What des the speaker think f watching the news in English?
A. It is t bring t secndary schl students.
B. It is mre useful t advanced English learners.
C. It can help students learn hw t use bdy language.
第二部分:阅读理解(共两节,满分50分)
第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)
阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项。
A
Searching fr the perfect gift can be difficult, especially age-apprpriate material fr teenagers. Lk n further! We have a list f the best teen magazines. Give the gift f reading t yur teens tday!
1. Which f the fllwing can yu learn frm Girls’ Life?
A. News abut award-winning authrs.
B. Infrmatin abut interesting events.
C. Suggestins frm caches abut nutritin.
D. Advice n imprving academic perfrmances.
2. Wh is the passage mainly written fr?
A. Parents.B. Teachers.C. Kids.D. Teenage girls.
3. Which magazine has the yungest readers?
A. Girls’ Life.B. Muse.
C. Sprts Illustrated Kids.D. Natinal Gegraphic Kids.
【答案】1. D 2. A 3. D
【解析】
【导语】这是一篇应用文。向读者推荐几种适合青少年的礼物。
【1题详解】
细节理解题。根据Girls’ Life Magazine部分 “She’ll find tips fr dealing with stress, navigating high schl, achieving academic success, and beauty and fashin advice. (她会找到应对压力、在高中生活中导航、取得学业成功以及美容和时尚建议的建议)”可知,Girls’ Life Magazine提供了学习方面的建议。故选D项。
【2题详解】
推理判断题。根据文章开头“We have a list f the best teen magazines. Give the gift f reading t yur teens tday!(今天就把阅读作为礼物送给你十几岁的孩子吧!)”可知,这篇文章在向父母们推荐几种杂志,可以作为礼物送给自己的孩子,所以受众读者应该是父母。故选A项。
【3题详解】
细节理解题。根据Natinal Gegraphic Kids部分“While designed fr kids aged six and up, this magazine features a lt f imprtant, fun infrmatin abut the wrld arund us.(虽然这本杂志是为6岁以上的孩子设计的,但它有很多关于我们周围世界的重要而有趣的信息)”可知,该杂志适合六岁及以上孩子,而对比其他几个:Muse适合14岁以上孩子;Sprts Illustrated Kids适合8至14岁孩子;Girls’ Life Magazine为10至15岁孩子而设计可知,Natinal Gegraphic Kids有年龄最小的读者。故选D项。
B
Five-year-ld Willard Wigan struggled t tell the difference between an M and a W r a 6 and a 9. Unfrtunately, his schlteacher knew nthing abut dyslexia (阅读障碍症), a learning disability that can make letters and numbers cnfusing. She didn’t try t help him. Nt surprisingly, Willard didn’t like schl. Usually, his mind drifted—t playing utside, t his dg Maxie, r t the ants that lived near his family’s garden shed. Willard was especially curius abut thse ants. He felt like them—small and insignificant. Thus, when he nticed sme ants trying t build a huse, he decided t help them! Willard cnstructed a little building. Then he sprinkled sugar inside t encurage the ants t mve in. When they did, Willard built mre huses.
At schl, Willard still struggled, but nw he knew he culd d smething special. Maybe he wasn’t a failure after all. If he had truble with his reading r math, Willard wuld later g hme and creat tiny furniture fr the ant huses. He even built an ant schl, with teeny swings, ladders, seesaws, and a merry-g-rund. His artistic skill increased, and a lve fr little things began t grw in his heart.
At age nine, Willard began carving faces n tthpicks. He discvered that his ability imprved when he held his breath as he wrked. When he quit schl at age 15 t help supprt his family, Willard still spent his spare time carving. His cnfidence grew as mre peple appreciated his talent. Eventually, he quit his factry jb t pursue his dream f becming ne f the best artists in the wrld. Nw, years later, Willard carves the tiniest artwrk in the wrld! His sculptures are s small that several can fit n a perid at the end f a sentence.
Because f their beauty and rarity, his sculptures have made Willard a wealthy man. But he says, “Success isn’t abut material things like an expensive watch r a cstly ring; it’s abut persevering and achieving yur dreams.”
Willard Wigan micrsculptr, has dne just that. The man wh felt small as a by has shwn the wrld that smething small can really be BIG.
4. Which f the fllwing best describes Willard’s teacher?
A. Sympathetic.B. Unhelpful.C. Impatient.D. Careless.
5. Why did Willard becme interested in building hmes fr ants?
A. Because he had a lve fr little things.
B. Because he was absent-minded in class.
C. Because he wuldn’t have t struggle at schl.
D. Because he thught they bth seemed unimprtant.
6. What can we infer frm the text?
A. Willard gave up his study in schl t pursue his dream.
B. Willard became ppular when mre peple appreciated his wrk.
C. Willard was able t carve small artwrk in a shrt perid f time.
D. Willard fund a way t make better artwrk when he was at schl.
7. Which f the fllwing may Willard agree with?
A. Failure is the mther f success.
B. Success belngs t thse wh dn’t give up.
C. Dreaming big is the first step in achieving yur gals.
D. Talent is smetimes mre imprtant fr success than hard wrk.
【答案】4. B 5. D 6. D 7. B
【解析】
【导语】本文是一篇记叙文。文章讲述Willard Wigan自幼患有阅读障碍症。他爱上了创造微小的事物,比如给蚂蚁建一座“精装修”的房子。在妈妈的鼓励下,Willard努力成为一名微雕艺术家。
【4题详解】
推理判断题。根据第一段的“Unfrtunately, his schlteacher knew nthing abut dyslexia (阅读障碍症), a learning disability that can make letters and numbers cnfusing. She didn’t try t help him.(不幸的是,他的老师对阅读障碍一无所知,这是一种会使字母和数字混淆的学习障碍。她没有试图帮助他。)”可知,Willard的老师帮不上他忙,可以用unhelpful来描述,故选B。
【5题详解】
细节理解题。根据第一段的“Willard was especially curius abut thse ants. He felt like them—small and insignificant.(Willard对那些蚂蚁特别好奇。他觉得自己和它们一样——渺小而微不足道。)”可知,Willard对给蚂蚁建房子感兴趣是因为他觉得他和蚂蚁一样,都不重要。故选D。
【6题详解】
推理判断题。根据第二段的“At artistic skill increased, and a lve fr little things began t grw in his heart.(在学校……他的艺术水平提高了,对小事物的喜爱也开始在他心中滋长。)”可推断出,Willard在上学的时候发现了一种制作更好艺术品的方法。故选D。
【7题详解】
推理判断题。根据倒数第二段的“But he says, “Success isn’t abut material things like an expensive watch r a cstly ring; it’s abut persevering and achieving yur dreams.”(但他说:“成功不是物质上的东西,比如一块昂贵的手表或一枚昂贵的戒指;这是关于坚持和实现你的梦想。”)”可推断出,Willard可能会同意的说法是成功属于那些不放弃的人。故选B。
C
D yu ever talk t yurself? Althugh it’s nt always a cnscius habit, mst f us practice self-talk n a daily basis, as away f guiding, mtivating r supprting urselves.
Over the years, research has shwn that self-talk can increase prductivity, mtivatin and cnfidence, and even help manage feelings. “There is slid evidence that self-talk strategies imprve learning and perfrmance,” accrding t sprt psychlgist Antnis Hatzigergiadis, wh studies the phenmenn f self-talk.
He explains that there are generally three reasns why we practice self-talk: t instruct, t mtivate r t evaluate. Instructinal self-talk happens when we need t guide urselves thrugh a specific task, such as learning a new skill. Mtivatinal self-talk usually is used when we want t prepare urselves fr smething challenging; it can help t increase cnfidence. Evaluative self-talk mstly is related t past events r actins.
Hatzigergiadis stresses that if we want t use such self-talk t gd advantage, it needs t be shrt, precise and, mst f all, cnsistent. Of curse, self-talk als can be ineffective and even detrimental if it’s nt dne right.
“It is a matter f persnal preference r what wrks fr each persn; but generally, it is advised that self-talk be psitively rather than negatively phrased and fcus n what yu shuld d rather than n what yu shuld avid,” Hatzigergiadis says. S, fr example, it wuld be better t say “stay cl” instead f “dn’t get upset”. Althugh bth instructins cnvey the same meaning, yu shuld use psitive wrds rather than negative nes. In this way yu can avid ill results.
Anther thing that can make a difference when practicing self-talk is the way yu address yurself. Accrding t research published in Jurnal f Persnality and Scial Psychlgy, using “yu” rather than “I” when talking t yurself tends t be mre effective. The researchers explain that when yu think f yurself as anther persn, it allws yu t give mre bjective and useful feedback.
8. What des the research say abut self-talk?
A. It is a daily habit fr everyne.B. It can make peple feel better.
C. It may help strengthen memry.D. It is always an uncnscius behavir.
9. What can be cncluded frm Hatzigergiadis’ explanatin?
A. Self-talk ccurs in different situatins.B. Self-talk usually makes ne brave.
C. Self-talk arises with varius feelings.D. Self-talk is clsely linked with a certain task.
10. What des the underlined wrd “detrimental” in paragraph 4 prbably mean?
A. Cnfusing.B. Useless.C. Harmful.D. Unbearable.
11. What can be a suitable title fr the text?
A. Self-talk: a clse relatin t the pastB. Self-talk: a great way t avid ill results
C. Self-talk: a useful tl t benefit ur lifeD. Self-talk: a matter f persnal preference
【答案】8. B 9. A 10. C 11. C
【解析】
【导语】本文是一篇说明文。文章介绍了自言自语带来的好处、产生的主要原因以及自言自语时需要注意的问题。
【8题详解】
细节理解题。根据第二段中的“Over the years, research has shwn that self-talk can increase prductivity, mtivatin and cnfidence, and even help manage feelings. (多年来,研究表明,自言自语可以提高工作效率、动力和信心,甚至有助于管理情绪。)”可知,自言自语可以改善心情,让人感觉更好。故选B。
【9题详解】
推理判断题。根据第三段“He explains that there are generally three reasns why we practice self-talk: t instruct, t mtivate r t evaluate. Instructinal self-talk happens when we need t guide urselves thrugh a specific task, such as learning a new skill. Mtivatinal self-talk usually is used when we want t prepare urselves fr smething challenging; it can help t increase cnfidence. Evaluative self-talk mstly is related t past events r actins. (他解释说,我们练习自言自语通常有三个原因:指导、激励或评估。指导性的自言自语发生在我们需要指导自己完成一项特定任务时,比如学习一项新技能。当我们想要为一些具有挑战性的事情做好准备时,通常会使用动机性的自言自语;它可以帮助增加自信。评价性的自言自语大多与过去的事件或行为有关。)”可知,Hatzigergiadis在第三段中解释了自言自语出现的三个主要原因及对应的情形,由此可推知自言自语会在不同的情形下发生。故选A。
【10题详解】
词句猜测题。第四段第一句“Hatzigergiadis stresses that if we want t use such self-talk t gd advantage, it needs t be shrt, precise and, mst f all, cnsistent.(Hatzigergiadis强调,如果我们想要充分利用这种自言自语,它需要简短、准确,最重要的是,前后一致。)”讲述了从自言自语中获益的方式,即让自言自语具备三个特点:shrt(简短的) 、precise(准确的) 、cnsistent(连续的) 。再结合画线词所在句和第五段尾句“In this way yu can avid ill results. (这样你就可以避免坏结果。)”可知,画线词所在句表示如果自言自语的方式不对,自言自语可能无效甚至带来坏的影响。画线词detrimental与下文中的ill意思相近,所以选harmful“有害的”。 故选C。
【11题详解】
主旨大意题。根据第二段“Over the years, research has shwn that self-talk can increase prductivity, mtivatin and cnfidence, and even help manage feelings. (多年来,研究表明,自言自语可以提高工作效率、动力和信心,甚至有助于管理情绪。)”及全文可知,文章介绍了自言自语带来的好处、产生的主要原因以及自言自语时需要注意的问题。文章的核心内容是如何从自言自语中受益,换言之:善加利用,自言自语是能让我们受益的好方法。所以“Self-talk: a useful tl t benefit ur life(自言自语:有益于我们生活的有用工具)”作为文章标题最为合适。故选C。
D
We’ve all been in a psitin where life gets busy, schedules are difficult t crdinate and cnnecting with friends feels harder than ever. With sme friendships, we may lse tuch and want t recnnect. Hwever,the mre time that passes, the mre uncertain it can feel if they want t hear frm us.
A recent study published in the Jurnal f Persnality and Scial Psychlgy says it’s time t reach ut. Researchers fund numerus benefits when reaching ut t friends and ld acquaintances. Especially if yu’re unsure f hw well they’ll receive hearing frm yu. The study, led by Dr Peggy Liu, is called The Surprise f Reaching Out: Appreciated Mre Than We Think. In the study, researchers psed the questin: D peple accurately understand hw much ther peple value being reached ut t by smene in their scial circle? T answer this questin, researchers carried ut 13 experiments with mre than 5,900 participants. In the experiments, researchers measured hw much peple estimated their friends r acquaintances wuld appreciate them reaching ut versus hw much thse n the receiving end did appreciate it. They als examined different frms f cmmunicatin-phne calls, texts, emails, ntes r even small gifts—and their impact.
Over the series f experiments, experts discvered a similar trend: thse reaching ut significantly underestimated hw much their friends wuld appreciate hearing frm them. Plus, the mre unexpected the cmmunicatin was, the mre the friend n the receiving end appreciated it. “Peple are fundamentally scial beings and enjy cnnecting with thers,” the researchers wrte.
In fact, what made these mments f reaching ut s impactful was the effrt they shwed—n matter the frm f cmmunicatin. Dr Amie Grdn, a scial psychlgist at the University f Michigan, emphasises the imprtance f small mments and making effrts in relatinships in a Psychlgy Tday article. “In a busy life, these little mments might feel just like that—little mments that dn’t really matter ... But each mment we ignre is a missed pprtunity t cnnect and build up an emtinal bank f psitive mments.”
The science is clear—peple appreciate the effrt we put int ur friendships. And we greatly underestimate it. One phenmenn that may explain why thse wh reached ut underestimated their psitive impact is because f “the liking gap”. Psychlgist Terri Apter writes in Psychlgy Tday that the liking gap is a tendency t “hw we ften underestimate ther’s respnses t us”, and the reality that ther peple like us mre than we may think.
12. In writing Paragraph 1, the authr aims t ______.
A. state sme disturbing prblems
B. present the backgrund f the fllwing tpic
C. intrduce the theme f his argument
D. make cmparisns between different pinins
13. What culd be inferred frm the experiments accrding t the text?
A. The way f cmmunicatin matters in recnnecting with friends.
B. An unexpected calling t an acquaintance will nt be highly valued.
C. Peple tend t appreciate hearing frm friends mre than reaching ut t them.
D. We are mre well-liked and well-received than we expect in ur friendships.
14. Why des the authr mentin Dr. Amie Grdn in paragraph 4?
A. T present the discvery f the study.
B. T supprt the findings theretically.
C. T explain the causes f lsing friendships.
D. T make suggestins abut the tpic.
15. Which f the fllwing is a suitable title fr the text?
A. Estimate Friendships in a Scientific Way
B. Appreciate Being Reached Out t by friends
C. Remve the Misunderstanding between Friends
D. Dn’t Hesitate t Recnnect with Yur Old Friends
【答案】12. B 13. D 14. B 15. D
【解析】
【导语】本文是一篇说明文。文章主要介绍了一项新的研究发现,该研究表明,与朋友和老熟人联系有很多好处,尤其是当你不确定他们会如何接受你的消息时。
【12题详解】
推理判断题。根据文章第一段内容“We’ve all been in a psitin where life gets busy, schedules are difficult t crdinate and cnnecting with friends feels harder than ever. With sme friendships, we may lse tuch and want t recnnect. Hwever,the mre time that passes, the mre uncertain it can feel if they want t hear frm us.(我们都处于这样的境地:生活变得忙碌,日程很难协调,与朋友联系比以往任何时候都更难。对于一些友谊,我们可能会失去联系,想要重新联系。然而,时间过得越久,我们就越不确定他们是否想要我们的消息。)”可知,我们之所以不和老朋友联系,是因为我们不确定他们是否想要我们的消息。而第二段“A recent study published in the Jurnal f Persnality and Scial Psychlgy says it’s time t reach ut. Researchers fund numerus benefits when reaching ut t friends and ld acquaintances. Especially if yu’re unsure f hw well they’ll receive hearing frm yu.(最近发表在《人格与社会心理学杂志》上的一项研究表明,是时候向别人伸出友谊之手了。研究人员发现,与朋友和老熟人联系有很多好处。尤其是当你不确定他们会如何接受你的消息时。)”则告诉我们,老朋友希望我们和他们联系,多联系是有好处的。所以,第一段是介绍了本文主题的背景。故选B。
【13题详解】
推理判断题。根据文章第二段“The study, led by Dr Peggy Liu, is called The Surprise f Reaching Out: Appreciated Mre Than We Think.(佩吉·刘博士领导的这项研究被称为“伸出手的惊喜:比我们想象的更感激”。)”以及第三段“Over the series f experiments, experts discvered a similar trend: thse reaching ut significantly underestimated hw much their friends wuld appreciate hearing frm them. (在一系列实验中,专家们发现了一个类似的趋势:那些主动联系朋友的人严重低估了朋友对他们的感激程度。)”可知,在友谊中,我们比我们预想的更受欢迎。故选D。
【14题详解】
推理判断题。根据第四段提到Dr Amie Grdn前的“In fact, what made these mments f reaching ut s impactful was the effrt they shwed—n matter the frm f cmmunicatin.(事实上,让这些接触的时刻如此有影响力的是他们所表现出的努力——无论交流的形式是什么。)”可知,作者先提出自己的观点。再根据Dr Amie Grdn所说的“Dr Amie Grdn, a scial psychlgist at the University f Michigan, emphasises the imprtance f small mments and making effrts in relatinships in a Psychlgy Tday article. “In a busy life, these little mments might feel just like that—little mments that dn’t really matter ... But each mment we ignre is a missed pprtunity t cnnect and build up an emtinal bank f psitive mments.”(密歇根大学的社会心理学家阿米·戈登博士在《今日心理学》的一篇文章中强调了小时刻的重要性,强调了在人际关系中努力的重要性。“在忙碌的生活中,这些小时刻可能就是那样的感觉——不重要的小时刻……但我们忽视的每一个时刻都是一次错失的机会,错失了建立积极时刻情感库的机会。”)”可知,文章提到Dr Amie Grdn是为了给自己的论点提供理论依据。故选B。
【15题详解】
主旨大意题。根据文章第二段“A recent study published in the Jurnal f Persnality and Scial Psychlgy says it’s time t reach ut. Researchers fund numerus benefits when reaching ut t friends and ld acquaintances. Especially if yu’re unsure f hw well they’ll receive hearing frm yu.(最近发表在《人格与社会心理学杂志》上的一项研究表明,是时候向别人伸出友谊之手了。研究人员发现,与朋友和老熟人联系有很多好处。尤其是当你不确定他们会如何接受你的消息时。)”以及倒数第二段“Dr Amie Grdn, a scial psychlgist at the University f Michigan, emphasises the imprtance f small mments and making effrts in relatinships in a Psychlgy Tday article. “In a busy life, these little mments might feel just like that—little mments that dn’t really matter ... But each mment we ignre is a missed pprtunity t cnnect and build up an emtinal bank f psitive mments.”(密歇根大学的社会心理学家Amie Grdn博士在《今日心理学》的一篇文章中强调了小时刻的重要性,强调了在人际关系中努力的重要性。“在忙碌的生活中,这些小时刻可能就是那样的感觉——不重要的小时刻……但我们忽视的每一个时刻都是一次错失的机会,错失了建立积极时刻情感库的机会。”)”和文章最后一段“The science is clear—peple appreciate the effrt we put int ur friendships. And we greatly underestimate it.(科学很清楚——人们会欣赏我们为友谊付出的努力。我们大大低估了它。)”可知,文章主要告诉我们当你主动联系别人时,在别人,是感激也是感动。由此可以判断,文章主要是让读者多和老朋友联系。所以“Dn’t Hesitate t Recnnect with Yur Old Friends(不要犹豫,重新联系你的老朋友)”作为文章标题最为合适。故选D。
第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)
根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
It is easy t get carried away in an argument. While having a ratinal (理性的) cnversatin with smene wh has a different pinin might seem like a challenge, it is pssible.____16____
The Empathy (同理心) Challenge in an exercise created by Ze Chance, senir lecturer at the Yale Schl f Management. At Yale, Chance teaches a curse called “Mastering Influence and Persuasin” where students learn t cmmunicate mre effectively.____17____“As they explain their psitin, yu listen fr their underlying (潜在的) values. Finally, yu lk fr cmmn grund as yu reflect thse values back. That’s it.”
____18____. As she culdn’t understand why many peple chse t vte fr Dnald Trump, she fund three Trump’s vters and spke with them. Thrugh asking questins, Chance was able t empathize with them and realize they had similar feelings. One man, an Orthdx Jew, explained that he supprted Trump because Trump’s daughter and sn-in-law are third was a lawyer wh believed that authenticity (真实性) was imprtant in plitical leaders.
Althugh Chance and thse peple had different plitical beliefs, they were able t relate t the life values f thers. ____20____
A. One way is t apprach the ther persn with empathy.
B. Chance first tk this challenge herself befre asking her students t try.
C. The next man was a Russian immigrant passinate(热爱)abut freedm.
D. And that’s the pint f the exercise -t understand thers as fellw human beings.
E. A research suggested that carrying cnversatin can bst peple’s empathy fr thers.
F. In her blg, Chance explains that it’s imprtant t listen t peple wh disagree with yu.
G. Anther man tried t explre reasnable persuasin withut carrying away her underlying alues.
【答案】16. A 17. F 18. B 19. C 20. D
【解析】
【导语】本文是一篇说明文。与持不同意见人进行理性对话虽是挑战,但也是可能的。钱斯教授为了让学生学习如何更有效地沟通,自己先进行练习挑战,找到了三个特朗普的选民,并与他们交谈。虽然钱斯和那些人有不同的政治信仰,但依然能够理解他人的人生价值观,从而证明了练习有效沟通的意义。
【16题详解】
前文“While having a ratinal(理性的)cnversatin with smene wh has a different pinin might seem like a challenge, it is pssible. (在争论中很容易失去理智。虽然与持不同意见的人进行理性对话似乎是一种挑战,但这是可能的。)”说明与持不同意见的人进行理性对话虽是挑战,但也是可能的。结合选项。A项“One way is t apprach the ther persn with empathy. (一种方法是带着同理心接近对方。)”符合语意逻辑,介绍与持不同意见的人进行理性对话是可能的的方法。故选A。
【17题详解】
前文“At Yale, Chance teaches a curse called “Mastering Influence and Persuasin” where students learn t cmmunicate mre effectively. (在耶鲁大学,钱斯教授一门名为“掌握影响力和说服”的课程,让学生学习如何更有效地沟通。)”介绍钱斯教授让学生学习如何更有效地沟通的课程。结合选项,F项“In her blg, Chance explains that it’s imprtant t listen t peple wh disagree with yu. (在她的博客中,钱斯解释说,倾听不同意你的人是很重要的。)”承接上文,都是在介绍如何更有效地沟通的方法。而且人物一致。故选F。
【18题详解】
下文“As she culdn’t understand why many peple chse t vte fr Dnald Trump, she fund three Trump’s vters and spke with them. (由于她不明白为什么很多人选择投票给唐纳德·特朗普,她找到了三个特朗普的选民,并与他们交谈。)”说明钱斯教授自己实验通过同理心进行更有效地沟通。结合选项,B项“Chance first tk this challenge herself befre asking her students t try. (在让学生们尝试之前,钱斯自己先接受了这个挑战。)”承接下文,钱斯教授接受挑战,自己先去尝试与不同观点的人进行沟通。故选B。
【19题详解】
前文“One man, an Orthdx Jew, explained that he supprted Trump because Trump’s daughter and sn-in-law are Jewish. (一名正统犹太人解释说,他支持川普是因为川普的女儿和女婿是犹太人。)”以及后文“The third was a lawyer wh believed that authenticity(真实性)was imprtant in plitical leaders. (第三位是一位律师,他认为真实对政治领导人很重要。)”分别介绍第一位和第三位支持特朗普的人,可推知,空处应为第二位支持特朗普的人。结合选项,C项“The next man was a Russian immigrant passinate(热爱的)abut freedm. (下一位是俄罗斯移民,对自由充满热情。)”承上启下,符合语意。故选C。
【20题详解】
前文“Althugh Chance and thse peple had different plitical beliefs, they were able t relate t the life values f thers. (虽然钱斯和那些人有不同的政治信仰,但他们能够理解他人的人生价值观。)”说明人们通过同理心可以进行有效的沟通。意在总结钱斯这样做的意义和作用。结合选项,D项“And that’s the pint f the exercise -t understand thers as fellw human beings. (这就是练习的意义——把他人理解为人类同胞。)”同样是在说明有效的沟通练习的意义。故选D。
第三部分英语知识运用(共三节,满分40分)
第一节完形填空(共15小题;每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从短文后各题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出可以填入空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。
We have a small wden bard suspended n a tree in ur back garden t feed sme f the parrts and squirrels that ppulate ur neighburhd.
They visit in the mrning and evening t see if we have ____21____ any leftver rice r fruit, and lud nises can be heard if the ____22____ is empty.
The squirrels are usually the quietest f the creatures that visit, while the parrts are the bssiest. Smetimes, ne f the squirrels will ____23____ in a flwerpt that hangs frm the tree. He lks ____24____ standing n his hind legs, hlding up a lump (块) f ____25____ as big as himself and eating it, his muth wrking at great speed. The parrts, hwever, never let the pr squirrels eat t his heart’s ____26____, ften peck (啄) at him and ____27____ him away.
One day in July last year, smething quite ____28____ happened. A parrt went fr the usual ____29____, but the squirrel, ____30____ backing away, ____31____ his head twards the parrt in defence. The parrt gave in ____32____, and quickly mved t the ppsite end f the bard befre the tw f them ____33____ the feast. The little squirrel ____34____ that nbdy can mess with him and t this day he ____35____ t stand up t thse bssy parrts.
21. A. put nB. put upC. put dwnD. put ut
22. A. bardB. treeC. gardenD. huse
23. A. playB. sleepC. hideD. stand
24. A. aggressiveB. adrableC. admirableD. alarming
25. A. riceB. bananaC. rckD. bread
26. A. cntentB. desireC. reliefD. expectatin
27. A. takeB. blwC. pushD. chase
28. A. cmmnB. abnrmalC. unusualD. unlucky
29. A. fightB. attackC. quarrelD. invasin
30. A. instead fB. in case fC. in spite fD. in time f
31. A. pulledB. castC. pushedD. threw
32. A. cnstantlyB. immediatelyC. finallyD. reluctantly
33. A. get dwn tB. eat upC. lked up tD. went n with
34. A. declaredB. agreedC. assumedD. prved
35. A. meansB. cntinuesC. intendsD. warns
【答案】21. D 22. A 23. C 24. B 25. A 26. A 27. D 28. C 29. B 30. A 31. C 32. B 33. D 34. D 35. B
【解析】
【导语】这是一篇记叙文。文章主要讲述了作者在后花园的一棵树上悬挂了一块小木板,用来喂附近的一些鹦鹉和松鼠。但是鹦鹉每次总是欺负松鼠,不让松鼠吃的尽兴,直到有一天松鼠发起了反击,证明了没有人可以惹它,直到今天,它还在继续对抗那些专横的鹦鹉。
【21题详解】
考查动词短语辨析。句意:它们早上和晚上都来,看看我们有没有把剩下的米饭和水果放出来,如果板子空了,就会听到很大的声音。A. put n穿上;B. put up提供;C. put dwn写下;D. put ut放出。根据上文“We have a small wden bard suspended n a tree in ur back garden t feed sme f the parrts and squirrels that ppulate ur neighburhd.(我们在后花园的一棵树上悬挂了一块小木板,用来喂我们附近的一些鹦鹉和松鼠)”可知,上文they指的是这些动物,所以是看有没有把剩下的米饭和水果放出来。故选D。
【22题详解】
考查名词词义辨析。句意:它们早上和晚上都来,看看我们有没有把剩下的米饭和水果放出来,如果板子空了,就会听到很大的声音。A. bard木板;B. tree树木;C. garden花园;D. huse房子。呼应上文中“We have a small wden bard”用来放食物的木板。故选A。
【23题详解】
考查动词词义辨析。句意:有时,一只松鼠会躲在挂在树上的花盆里。A. play玩耍;B. sleep睡觉;C. hide隐藏;D. stand站立。上文“The squirrels are usually the quietest f the creatures that visit(松鼠通常是来访的动物中最安静的)”可知,松鼠一般是躲着,所以安静。故选C。
【24题详解】
考查形容词词义辨析。句意:它用后腿站着,举起和自己一样大的一团米饭,大口大口地吃着,样子很可爱。A. aggressive挑衅的;B. adrable可爱的;C. admirable令人钦佩的;D. alarming令人担忧的。根据后文“standing n his hind legs, hlding up a lump f”以及作者喜爱动物可知,此处指松鼠可爱。故选B。
【25题详解】
考查名词词义辨析。句意:它用后腿站着,举起和自己一样大的一团米饭,大口大口地吃着,样子很可爱。A. rice米饭;B. banana香蕉;C. rck岩石;D. bread面包。呼应上文“leftver rice r fruit”可知,此处指米饭。故选A。
【26题详解】
考查名词词义辨析。句意:然而,鹦鹉从不让可怜的松鼠吃到心满意足,经常啄他,把他赶走。A. cntent满足;B. desire渴望;C. relief信念;D. expectatin期待。根据后文“ften peck at him”可知,鹦鹉总是欺负松鼠,不让可怜的松鼠吃到心满意足。故选A。
【27题详解】
考查动词词义辨析。句意:然而,鹦鹉从不让可怜的松鼠吃到心满意足,经常啄他,把他赶走。A. take带走;B. blw吹;C. push推;D. chase追赶。根据上文“ften peck at him and”可知,鹦鹉经常驱赶松鼠。故选D。
【28题详解】
考查形容词词义辨析。句意:去年7月的一天,一件非常不寻常的事情发生了。A. cmmn普遍的;B. abnrmal反常的;C. unusual不寻常的;D. unlucky不幸的。结合后文可知,松鼠这次没有像往常一样,忍受鹦鹉的欺负,而是发起了反击,所以是不寻常的。故选C。
【29题详解】
考查名词词义辨析。句意:一只鹦鹉像往常一样发起了攻击,但松鼠非但没有后退,反而把头向鹦鹉推过来自卫。A. fight战斗;B. attack攻击;C. quarrel争吵;D. invasin侵略。结合上文“ften peck at him and”可知,此处指鹦鹉像往常一样发起了攻击。故选B。
【30题详解】
考查介词短语辨析。句意:一只鹦鹉像往常一样发起了攻击,但松鼠非但没有后退,反而把头向鹦鹉推过来自卫。A. instead f而不是;B. in case f万一;C. in spite f尽管;D. in time f在……的时候。根据后文“his head twards the parrt in defence”可知,这次松鼠非但没有后退,反而把头向鹦鹉推过来自卫。故选A。
【31题详解】
考查动词词义辨析。句意:一只鹦鹉像往常一样发起了攻击,但松鼠非但没有后退,反而把头向鹦鹉推过来自卫。A. pulled拉;B. cast投掷;C. pushed推;D. threw扔。根据后文“his head twards the parrt”可知,此处指松鼠用头推鹦鹉来自卫。故选C。
【32题详解】
考查副词词义辨析。句意:鹦鹉马上屈服了,在他们俩继续吃大餐之前,它迅速地移动到木板的另一端。A. cnstantly总是;B. immediately立即;C. finally最后;D. reluctantly不情愿地。根据上文“The parrt gave in”可知,松鼠一反击,鹦鹉马上屈服了。故选B。
【33题详解】
考查动词短语辨析。句意:鹦鹉马上屈服了,在他们俩继续吃大餐之前,它迅速地移动到木板的另一端。A. get dwn t着手处理;B. eat up吃光;C. lked up t尊敬;D. went n with继续。根据后文“the feast”可知,此处指松鼠和鹦鹉继续吃它们的食物。故选D。
【34题详解】
考查动词词义辨析。句意:这只小松鼠证明了没有人可以惹它,直到今天,它还在继续对抗那些专横的鹦鹉。A. declared宣称;B. agreed同意;C. assumed假设;D. prved证明。根据后文“that nbdy can mess with him”可知,这只小松鼠通过反击,证明了没有人可以惹它,故选D。
【35题详解】
考查动词词义辨析。句意:这只小松鼠证明了没有人可以惹它,直到今天,它还在继续对抗那些专横的鹦鹉。A. means意味着;B. cntinues继续;C. intends打算;D. warns警告。根据后文“t stand up t thse bssy parrts”可知,松鼠直到今天还在继续对抗那些专横的鹦鹉。故选B。
第二节语法填空(共10小题;每小题1.5分,满分15分)
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
Decrative stve artwrk attracts a grwing number f ___36___ (admire), wh enjy the memries it evkes, Yang Feiyue reprts. The distinctive art frm in Jiaxing ___37___ (list) as a natinal intangible cultural heritage in 2011.
An ld wden stve, ___38___ (bear) rich vivid images, tk center stage at a village Spring Festival gala in Jiaxing, Zhejiang prvince, in early February. The images feature histrical and legendary figures, fairy tales, animals and flwers, all f ___39___ are depicted in bright clrs and have a way f claiming attentin frm viewers.
It was nce cmmn fr farmhuses, especially thse alng the lwer reaches f the Yangtze River, ___40___ (have) a zatu that was painted with flral figures. Lcals burned firewd and straw in it t ck ___41___ gas burners r micrwave vens were available. “Histrical evidence shws the art has ___42___ histry f at least 300 years,” says Zha frm Haiyan’s Tngyuan twn.
Mst f thse engaged ___43___ zatu painting were bricklayers in rural areas where they were ften hired by villagers t build a mud stve in ___44___ (they) new hme. Tls used t prduce such art included a selectin f brushes, rulers, and paint. As peple’s aesthetic appreciatin grew, waterclrs were applied, mstly red, yellw and blue. “But n matter what material is used, the stve painting is always ___45___ (symbl) and harbrs gd wishes fr the wners,” Zha says.
【答案】36. admirers
37. was listed
38. bearing
39. which 40. t have
41. befre 42. a
43. in 44. their
45. symblic
【解析】
【导语】这是一篇说明文。文章讲述了国家级非物质文化遗产:灶头画。
【36题详解】
考查名词复数。句意:杨飞跃报道说,装饰性的炉灶艺术品吸引了越来越多的崇拜者,他们喜欢这些艺术品唤起的回忆。短语:a number f+名词复数,表示“许多……“,所以此处用名词复数。admire“羡慕”为动词,admirer“崇拜者,仰慕者”,为可数名词,故填admirers。
【37题详解】
考查时态和语态。句意:2011年嘉兴独特的艺术形式被列为国家级非物质文化遗产。分析句子可知,空处在句中为谓语,结合句中“in 2011”可知,此处的时态为一般过去时;句子主语“The distinctive art frm”为单数含义,和动词“list”为动宾关系,所以语态用被动语态,故填was listed。
【38题详解】
考查非谓语。句意:今年2月初,嘉兴一个村庄的春节联欢晚会上,一个带有丰富生动图像的旧木炉子占据了舞台中央。分析句子可知,本句的谓语动词为tk,所以空处为非谓语。句子主语“stve”与动词“bear”为主谓关系,所以此处用现在分词bearing,故填bearing。
【39题详解】
考查定于从句。句意:这些图像以历史人物和传奇人物、童话故事、动物和花卉为主题,所有这些都被描绘成鲜艳的色彩,并以一种吸引观众注意力的方式。分析句子可知,“ all f ______ are depicted in bright clrs and have a way f claiming attentin frm viewers.”为非限制性定语从句,空处指代整个主句,在从句中作主语,结合空前介词f,所以此处用关系代词which,故填which。
【40题详解】
考查不定式。句意:曾经有一个以花卉人物为主题的灶头农舍很普遍,尤其是长江下游地区的农舍。分析句子可知,本句使用了it作形式主语的句式:It was cmmn fr sb./sth. t d sth.,“fr farmhuses ______(have) a zatu”为真正的主语,所以空处用不定式t have,故填t have。
【41题详解】
考查事件状语从句的连词。句意:在煤气炉或微波炉出现之前,当地人在里面烧柴火和稻草来做饭。分析句子可知,“______ gas burners r micrwave vens were available”为状语从句,根据句意可知,当地人烧柴火和稻草来做饭应该是在煤气炉或微波炉出现之前,故填befre。
【42题详解】
考查冠词。句意:来自海盐市通源镇的赵(先生)说:“历史证据表明,这门艺术至少有300年的历史。”短语:have a histry f“有着……的历史”,故填a。
【43题详解】
考查介词。句意:从事灶头画的人大多是农村地区的泥瓦匠,他们经常受雇于村民,在新家里建造泥炉。短语:engage in“从事……”,故填in。
【44题详解】
考查形容词性物主代词。句意同上。修饰名词用形容词,结合空后名词hme,所以此处用形容词性物主代词their,故填their。
【45题详解】
考查形容词。句意:“但是不管用什么材料,炉灶画总是具有象征意义,并且对主人怀有美好的祝愿。”赵说。空处在句中作表语,所以此处用形容词symblic,故填symblic。
第三节单句语法填空(共10小题;每小题1分,满分10分)
46. It is ______(legal) t sell cigarettes t children wh are under age. (所给词的适当形式填空)
【答案】illegal
【解析】
【详解】考查形容词。句意:向未成年儿童出售香烟是违法的。分析句子可知,空处在句中作表语,结合句中“t sell cigarettes t children ”可知,这是违法的。形容词illegal“违法的”,符合句意。故填illegal。
47. China has cntributed t the ______(stable) and balance f glbal ecnmic develpment. (所给词的适当形式填空)
【答案】stability
【解析】
【详解】考查名词。句意:中国为全球经济发展的稳定和平衡做出了贡献。设空处和名词balance共同作宾语,应用名词,根据提示词stable,应用名词stability,不可数。故填stability。
48. The recent study has shwn that peple’s attitudes twards prtecting the envirnment are nt ______(cnsist) with their behavir in daily life. (所给词的适当形式填空)
【答案】cnsistent
【解析】
【详解】考查形容词。句意:最近的研究表明,人们对保护环境的态度与他们在日常生活中的行为不一致。根据句意及所给句子可知,此处是固定短语be cnsistent with“和……一致”,形容词cnsistent,作表语。故填cnsistent。
49. In the epidemic f 1916, a ______(physical)culd d little fr the thusands wh fell ill. (所给词的适当形式填空)
【答案】physician
【解析】
【详解】考查名词。句意:在1916年的瘟疫中,医生对成千上万的病人几乎无能为力。作主语,表示“医生”应用名词physician,不定冠词提示用单数。故填physician。
50. Suspecting the traveler ______ carrying drugs, the Custms fficial stpped him and went thrugh his suitcase.(用适当的词填空)
【答案】f
【解析】
【详解】考查介词。句意:海关官员怀疑这名旅客携带毒品,拦住了他,并检查了他的手提箱。固定搭配suspect sb. f (ding)sth. (怀疑某人做某事)。故填f。
51. This apprach is based n the ______(assume) that peple will be mst interested in the activities they chse fr themselves. (所给词的适当形式填空)
【答案】assumptin
【解析】
【详解】考查名词。句意:这种方法是基于这样一种假设,即人们对自己选择的活动最感兴趣。结合句意,用单数名词assumptin (假设)作宾语。故填assumptin。
52. Previus studies have suggested that physical activity is assciated with a lwer risk f ______(depress) symptms. (所给词的适当形式填空)
【答案】depressive
【解析】
【详解】考查形容词。句意:先前的研究表明,体育活动与较低的抑郁症状风险有关。设空处修饰名词symptms,应用形容词depressive (抑郁的)作定语。故填depressive。
53. A third f Africa is ________ threat f desertificatin. (用适当的词填空)
【答案】under
【解析】
【详解】考查介词。句意:非洲三分之一的土地受到沙漠化的威胁。根据句意可知,应为固定搭配under threat“受到威胁”。故填under。
54. The mre ne ______(expse)t the English-speaking envirnment, the better he r she will learn the language. (所给词的适当形式填空)
【答案】is expsed
【解析】
【详解】考查固定搭配和时态。句意:一个人接触英语的环境越多,他或她的英语就会学得越好。根据句意可知,应为固定搭配be expsed t“暴露于……;接触……”,且应遵循主将从现原则,应为一般现在时,且主语“ne”为单数,故谓语应为单数。故填is expsed。
55. If taxpayers are t bear the cst f frgiving student lans, shuldn’t they have ______ say in hw their mney is used?(用适当的词填空)
【答案】a
【解析】
【详解】考查冠词。句意:如果纳税人要承担免除学生贷款的成本,他们不应该对自己的钱如何使用有发言权吗?短语have a say表示“有发言权”,故填a。
第Ⅱ卷
第四部分:书面表达(满分40分)
第一节(满分15分)
56. 假如你是李华,今天你参加了班级春游活动。请你写一篇英文日记。
内容包括:1. 活动时间、地点、参加人员;
2. 活动过程;
3. 活动意义
注意:1. 写作词数应为80左右;
2. 可以适当增加细节,以使行文连贯。
An Unfrgettable Spring Outing
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
【答案】参考范文
An Unfrgettable Spring Outing
Tday, I participated in ur class spring uting at the nearby park. Our entire class was present, including ur teachers and sme parents wh accmpanied us.
During the uting, we engaged in many activities such as playing games, singing, dancing, and taking pictures. We als had a lvely picnic with sme delicius fd and drinks. It was a fun-filled day, and everyne had a great time.
Apart frm the enjyment and relaxatin, this uting was als essential as it helped us bnd and create strnger relatinships with ur classmates and teachers. Additinally, it prvided an pprtunity fr us t appreciate nature, which is nt nly helpful but als crucial t ur persnal develpment and mental wellbeing.
Overall, the uting was a success, and I’m grateful t have been part f it. I lk frward t mre fun-filled activities in the future.
【解析】
【导语】本篇书面表达属于应用文,假如你是李华,今天你参加了班级春游活动。请你写一篇英文日记。内容包括:1.活动时间、地点、参加人员;2. 活动过程;3.活动意义。
【详解】1.词汇积累
参加:participate in→ engage neself in
许多:many→ varius
美味的:delicius→ flavrful
有益的:be helpful→ be beneficial
2.句式拓展
同义句改写
原句:We als had a lvely picnic with sme delicius fd and drinks.
拓展句:A lvely picnic with sme delicius fd and drinks was als enjyed by us.
【点睛】【高分句型1】Our entire class was present, including ur teachers and sme parents wh accmpanied us.(现在分词短语作状语)
【高分句型2】Additinally, it prvided an pprtunity fr us t appreciate nature, which is nt nly helpful but als crucial t ur persnal develpment and mental wellbeing.(非限制性定语从句)
第二节(满分25分)
57. 阅读下面的材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
I need t d smething in my cmmunity (社区) in rder t cmplete the cmmunity service hurs required t graduate frm high schl. Sme f my friends had signed up t spend time at a sup kitchen, s I did, t. It seemed like a gd thing t d.
I thught that we wuld just be passing ur dinners t thse in need, but I fund ut we wuld be ding everything frm preparing t serving the dinner. We began preparing the fd, frm mixing salad dressing t separating frzen meat. Much still needed t be dne befre dinner was served, but already utside the building many hmeless peple were gathering. It wasn’t until a cuple f hurs later that we pened the drs and began serving dinner.
As the line f peple came tward me, I gt a little scared. I’d cme face t face with the hmeless: Hw shuld I act? Hw wuld they treat me? Wuld they hate me fr having mre than they did? While sme f the peple lked very friendly, sme f them lked s dangerus, I didn’t have t much time t wrry abut it. I was assigned (分配) t serve the salad with the lady next t me. She smiled at me and said if I needed help, she’d be right there, which I fund quite cmfrting.
I had never seen s many peple wanting fd. They were f all ages and natinalities. Mst f them wre clthes that were trn and dirty. Sme lked like they had ttally given up n life, while thers seemed t be making the best f the situatin, smiling and jking. Sme were better ff than thers, but they all needed a gd meal and a warm place t eat. It saddened me t think f hw many peple there were wh didn’t have a place t call hme and the nly fd they gt came frm a sup kitchen.
注意:
1. 续写词数应为150左右;
2. 请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
As they came in my directin, I put n my brightest and happiest smile.
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
I was s happy that I had earned my service hurs in this way.
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
【答案】参考范文
As they came in my directin, I put n my brightest and happiest smile. Nervus as I felt, I did my best t keep myself calm and packed bread, salad and meat t thse in need. Upn nticing my hurried and trembling hands, the lady next t me smilingly tld me that I shuld first rganize these peple t queue up and then hand ut salad ne by ne. I immediately sprang int actin and the passing time witnessed the smth prcess f this event. Every ne f them including thse wh lked very dangerus murmured in a cheering vice “Thank yu” and bwed t me sincerely, which brught warmth straight int my heart. It was nt until the night wiped ut the last ray f sun that we finished ur cmmunity service fr the hmeless.
I was s happy that I had earned my service hurs in this way. I was aware that my time spent at the sup kitchen was really a rewarding, enriching and life-changing experience. Nt nly did I clear my previus prejudice against thse wh deserved cmpassin and supprt, but als I served the peple wh were less frtunate than me. In the meanwhile, I suddenly came t realize that nt everyne was blessed with frtune and brn t be wealthy, and therefre, we shuld always keep grateful fr what life blessed us with. I nw felt it a duty t d what I culd fr them. Since that day, I have spared mre time in ffering my service pprtunity in dining halls, in the streets, in frnt f grcery stres.
【解析】
【导语】本文以人物为线索展开,讲述了作者为了完成高中毕业所需的社区服务时间,需要在所在的社区做点什么,作者去了施粥所,作者发现要做的事情很多,作者看到无家可归的人靠近时心里有点害怕,但是却忙得没有时间去担心这些,想到有那么多人无家可归,他们唯一得到的食物来自施粥所,作者感到很难过。
【详解】1.段落续写:
①由第一段首句内容“当他们朝我走来的时候,我露出了最灿烂、最幸福的笑容”可知,第一段可描写作者是如何为无家可归的人施粥。
②由第二段首句内容“我很高兴我用这种方式赢得了我的服务时间”可知,第二段可描写作者对这次社区服务的感悟。
2.续写线索:作者施粥——无家可归的人感激——感悟——继续这样的行为
3.词汇激活
行为类
①放在:put/place/lay
②意识到:realize/be aware
③采取行动:spring int actin/take actin
情绪类
①感激的:grateful/thankful/appreciative
②高兴的:happy/delighted
③紧张的:nervus/tense
【点睛】[高分句型1] Upn nticing my hurried and trembling hands, the lady next t me smilingly tld me that I shuld first rganize these peple t queue up and then hand ut salad ne by ne.(由that引导的宾语从句)
[高分句型2] It was nt until the night wiped ut the last ray f sun that we finished ur cmmunity service fr the hmeless.(运用了强调句型)
Muse
Fr teens up t age 14, Muse teaches, challenges, and excites readers f bth genders. Spnsred by the Smithsnian Institute, this magazine features award-winning authrs and fcuses n science, histry, and the arts. Whether yur teen is interested in genetics, vide games, uter space, beekeeping, rbts, r mythlgy, this magazine has it all!
Sprts Illustrated Kids
Perfect fr sprts fans aged 8 t 14, SI Kids supplies readers with interesting sprts news they wn’t want t miss. Articles n favrite athletes feature incredible phtgraphy and illustratins.
Girls and bys alike will enjy the advice frm athletes, caches, and experts in the field: they’ll find tips n nutritin, perfrmance, mrale, and mre.
Girls’ Life Magazine
Designed fr 10 t 15-year-lds, Girls’ Life prvides inspiratin and entertainment fr every reader. She’ll find tips fr dealing with stress, navigating high schl, achieving academic success, and beauty and fashin advice. This print magazine delivers fun — quizzes, reader submissins, and mre — helping guide yung wmen thrugh their teen years while still allwing them t be yung.
Natinal Gegraphic Kids
While designed fr kids aged six and up, this magazine features a lt f imprtant, fun infrmatin abut the wrld arund us. Discver great stries abut wildlife, current events, pp culture, science, technlgy, ther kids’ adventures, and mre! They’ll feel like they’re explring the places themselves, with stunning phtgraphy, lively stries, and exciting facts.
2023-2024学年黑龙江省哈尔滨师范大学附属中学高三上学期11月期中英语试题+听力含答案: 这是一份2023-2024学年黑龙江省哈尔滨师范大学附属中学高三上学期11月期中英语试题+听力含答案,共29页。
黑龙江省哈尔滨市哈尔滨师范大学附属中学2023-2024学年高三上学期第三次调研考试英语(word版,含答案及听力): 这是一份黑龙江省哈尔滨市哈尔滨师范大学附属中学2023-2024学年高三上学期第三次调研考试英语(word版,含答案及听力),文件包含哈师大附中2023-2024学年高三上学期第三次调研考试英语含答案及听力材料docx、哈师大附中2023-2024学年高三上学期第三次调研期中考试英语听力mp3等2份试卷配套教学资源,其中试卷共17页, 欢迎下载使用。
2023-2024学年黑龙江省哈尔滨市第九中学校高三上学期开学考试英语试题含答案: 这是一份2023-2024学年黑龙江省哈尔滨市第九中学校高三上学期开学考试英语试题含答案,共1页。试卷主要包含了5分,满分7等内容,欢迎下载使用。

