终身会员
搜索
    上传资料 赚现金
    2025版高考英语一轮复习微专题小练习练习18阅读理解+读后续写(附解析)
    立即下载
    加入资料篮
    2025版高考英语一轮复习微专题小练习练习18阅读理解+读后续写(附解析)01
    2025版高考英语一轮复习微专题小练习练习18阅读理解+读后续写(附解析)02
    还剩3页未读, 继续阅读
    下载需要5学贝 1学贝=0.1元
    使用下载券免费下载
    加入资料篮
    立即下载

    2025版高考英语一轮复习微专题小练习练习18阅读理解+读后续写(附解析)

    展开
    这是一份2025版高考英语一轮复习微专题小练习练习18阅读理解+读后续写(附解析),共5页。

    A
    Xi'an,as the lngest­running capital in ancient China, has shaped the cuntry's culture and histry. With a histry f ver 3, 000 years, it has given birth t many dynasties. If planning a shrt tur, be sure t visit the recmmended attractins that truly capture the spirit f this ancient city.
    The Terractta Army
    The Terractta Army is a remarkable archaelgical find and a ppular turist destinatin in China. Cnstructed by Emperr Qin Shihuang in the 3rd century BC, it features life­size terractta sldiers, hrses, and charits arranged in battle frmatin. The museum huses three vaults (墓穴) and an exhibitin hall, with Vault One being the largest, displaying ver 6,000 figures. These sculptures ffer insights f high value int ancient China's histry, military, and culture.
    Xi'an Ancient City Wall
    Xi'an Ancient City Wall was built in the 14th century by Zhu Yuanzhang, the first emperr f the Ming Dynasty (1368—1644) as a military defence system. Nw it is ne f the ldest and best­preserved Chinese city walls. The wall is nw a landmark, dividing the city int inner and uter areas. When yu take a strll r cycle n the massive wall, yu can enjy a gd view f the city, the mat (护城河) and the watchtwers.
    Giant Wild Gse Pagda
    The Giant Wild Gse Pagda in China was built during the Tang Dynasty as a study place fr Buddhist texts. It stred sutras(佛经)and sculptures brught frm India by Mnk Xuan Zang, wh translated scriptures here fr 19 years. Situated in Da Ci'en Temple, the pagda's impressive brick structure reflects traditinal Chinese architecture, creating a slemn and magnificent atmsphere.
    Shaanxi Histry Museum
    The Shaanxi Histry Museum displays 370,000 relics fund in Shaanxi, China, including brnze ware(青铜器), pttery figures,gld and silverware, and Tang Dynasty murals. 18 pieces are natinal treasures. Xi'an, the frmer capital, has many histrical sites. The museum is divided int three sectins, exhibiting artifacts frm primitive eras t the late Qing Dynasty.
    【语篇解读】 本文是一篇应用文。文章讲述了西安旅游景点。
    1.Which f the fllwing attractins was built as a military defence system?
    A.The Terractta Army.
    B.Xi'an Ancient City Wall.
    C.Giant Wild Gse Pagda.
    D.Shaanxi Histry Museum.
    答案与解析:B 细节理解题。根据Xi'an Ancient City Wall部分中的“Xi'an Ancient City Wall was built in the 14th a military defence system.”可知,西安古城墙始建于14世纪,由明朝(1368—1644)第一位皇帝朱元璋修建,作为军事防御系统,也就是说西安古城墙是作为军事防御系统建造的。 故选B。
    2.What d the Terractta Army and Xi'an Ancient City Wall have in cmmn?
    A.They were built at the same perid.
    B.They bth divide the city int tw areas.
    C.They were bth built by emperrs.
    D.They bth ffer a gd view f the city.
    答案与解析:C 细节理解题。The Terractta Army中讲到兵马俑由秦始皇于公元前3世纪建造;Xi'an Ancient City Wall中讲到西安古城墙始建于14世纪,由明朝(1368—1644) 第一位皇帝朱元璋修建。由此可知,兵马俑和西安古城墙的共同之处是它们都是由皇帝组建的。故选C。 A项“它们是在同一时期建造的”,B项“它们都将城市分为两个区域”,C项“它们都是由皇帝组建的”,D项“它们都提供了城市的美景”。
    3.What can we knw abut the Giant Wild Gse Pagda?
    A.It was built during the Tang Dynasty.
    B.It was brught frm India by Xuan Zang.
    C.It was written in the Buddhist texts.
    D.It was used as a study place fr gse.
    答案与解析:A 细节理解题。根据Giant Wild Gse Pagda部分中的“The Giant Wild Gse Pagda in China was built during the Tang Dynasty”可知,中国的大雁塔建于唐代。故选A。
    B
    Greenland hlds enugh ice t raise glbal sea level by 7 meters if it were all t melt (融化). The sheet currently lses arund 270 billin tns f ice each year, and cntributes t mre than 4 millimeters' glbal sea level rise annually—frm 2013 t 2022, the average annual glbal sea level rise was 4.62 millimeters. Hwever, Greenland's massive ice sheet, which is melting because f climate change, culd be saved frm cmplete melting even if glbal temperatures rcket past key internatinal targets, a study suggests.
    Using climate mdelling, the research cncludes that Greenland's melting will accelerate abruptly if the average glbal temperature crsses a threshld (阈值) that is n higher than 2.3 ℃ abve pre­industrial levels—and culd be much lwer. That threshld might be getting quite clse: the average temperature in 2025 is likely t hit 1.5 ℃ abve pre­industrial levels. But we d nt necessarily tip the Greenland ice sheet just because we crss the threshld. Even if temperatures sht up by 6 ℃ r mre abve pre­industrial levels, humanity will be able t reduce much f that ice lss if warming is limited t 1.5 ℃ within a few centuries, the study shws. It means that the ice sheet can be saved.
    But Nils Bchw, a climate scientist at UiT The Arctic University f Nrway and lead authr f the study, and thers are quick t nte that taking actin against climate change nw will be cheaper and easier than trying t cntrl glbal temperatures later. “It's a wrthwhile tl t explre because what we have dne s far in terms f plicy is nt enugh t be within the limit,” says Bchw.
    The authrs examine the effect f average glbal temperature increases rather than temperature increases in the Arctic, which are happening at least three times faster than thse n the rest f the planet. And the study assumes that sciety will smehw wrk ut a way t cut dwn greenhuse gas emissins(排放)sharply in the future,perhaps thrugh carbn­strage technlgy. Petrini, the cauthr f the study, says he desn't want peple t think the Greenland ice sheet is ging t be fine. “There's a chance t prevent sme serius cnsequences even if there's n plitical will nw,” he says. “But we shuld d ur bit tday rather than later.”
    【语篇解读】 本文是一篇说明文。文章主要介绍了关于格陵兰岛冰原融化速率的最新研究。
    4.What d we learn abut the Greenland ice sheet?
    A.It's disappearing at a cnstant rate.
    B.It's lst mre than half f its ice.
    C.It cntributes much t the sea level rise.
    D.It has raised glbal sea level by 7 meters.
    答案与解析:C 细节理解题。根据第一段中的“The sheet t mre than 4 millimeters' glbal sea level rise annually—frm 2013 t 2022, the average annual glbal sea level rise was 4.62 millimeters.”可知, 目前,格陵兰岛的冰盖每年损失约2 700亿吨冰,导致全球海平面上升超过4 毫米—从2013年到2022年,平均每年海平面上升4.62毫米。 由此可知,全球海平面上升受格陵兰岛冰盖融化影响很大。故选 C项。
    5.What des the underlined wrd “tip” in Paragraph 2 mean?

    A.Overturn. B.Discunt.
    C.Preserve. D.Explre.
    答案与解析:A 词义猜测题。根据画线词后的“Even if temperatures sht up by 6 ℃ r mre abve pre­industrial levels, humanity will be able t reduce much f that ice lss if warming is limited t 1.5 ℃ saved.”可知,即使温度高于工业化前水平6 ℃或更多,如果升温在几个世纪内限制在1.5 ℃以内,人类将能够减少大部分冰损失。这意味着冰盖可以被拯救。 由此可知,画线词所在句表示超过阈值不一定就会触发格陵兰岛冰盖的垮塌。tip意为“使倾倒,倾覆”,与verturn 意思相近。此处考查tip的熟词生义。故选A项。
    6.Hw des Nils Bchw find present plicies n climate change?
    A.They push the climate t the limit.
    B.They have n practical use.
    C.They are suitable fr climate cntrl.
    D.They need further imprvement.
    答案与解析:D 推理判断题。根据第三段中的“It's a wrthwhile tl t explre because what we have dne s far in terms f plicy is nt enugh t be within the limit”可知,这是一个值得探索的方法,因为到目前为止,我们在政策方面所做的还不足以把全球气温控制在合理范围内。由此可知,Nils Bchw应是认为现行政策还不够好,仍需要改善。故选D项。
    7.Which can be the best title fr the text?
    A.Glbal Warming: Destryer f Ice Sheet
    B.Hw t Save Greenland's Massive Ice Sheet
    C.Climate Mdelling: Helper f Scientists
    D.Hw Greenland's Melting Affects Our Planet
    答案与解析:B 主旨大意题。阅读全文可知,本文主要介绍了科学家们发现如果全球平均温度超过阈值,格陵兰岛冰盖的融化会骤然加速,但即便如此,快速行动也可以稳定住它。 B项“如何拯救格陵兰岛的巨大冰盖”点明了主旨,作标题最佳。
    Ⅱ.读后续写
    阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
    [2023·新课标Ⅰ卷]When I was in middle schl, my scial studies teacher asked me t enter a writing cntest. I said n withut thinking. I did nt lve writing. My family came frm Brazil, s English was nly my secnd language. Writing was s difficult and painful fr me that my teacher had allwed me t present my paper n the sinking f the Titanic by acting ut a play, where I played all the parts. N ne laughed harder than he did.
    S, why did he suddenly frce me t d smething at which I was sure t fail? His reply: “Because I lve yur stries. If yu're willing t apply yurself, I think yu have a gd sht at this.” Encuraged by his wrds, I agreed t give it a try.
    I chse Paul Revere's hrse as my subject. Paul Revere was a silversmith (银匠) in Bstn wh rde a hrse at night n April 18, 1775 t Lexingtn t warn peple that British sldiers were cming. My stry wuld cme straight frm the hrse's muth. Nt a brilliant idea, but funny; and unlikely t be anyne else's chice.
    What did the hrse think, as he sped thrugh the night? Did he get tired? Have dubts? Did he want t quit? I sympathized immediately. I gt tired. I had dubts. I wanted t quit. But, like Revere's hrse, I kept ging. I wrked hard. I checked my spelling. I asked my lder sister t crrect my grammar. I checked ut a half­dzen bks n Paul Revere frm the library. I even read a few f them.
    When I handed in the essay t my teacher, he read it, laughed ut lud, and said, “Great. Nw, write it again.” I wrte it again, and again and again. When I finally finished it, the thught f winning had given way t the enjyment f writing. If I didn't win, I wuldn't care.
    注意:1.续写词数应为150个左右;
    2.请按如下格式作答。
    A few weeks later, when I almst frgt the cntest, there came the news.
    ________________________________________________________________________
    ________________________________________________________________________
    ________________________________________________________________________
    ________________________________________________________________________
    I went t my teacher's ffice after the award presentatin.
    ________________________________________________________________________
    ________________________________________________________________________
    ________________________________________________________________________
    ________________________________________________________________________
    ________________________________________________________________________
    ________________________________________________________________________
    One pssible versin:
    A few weeks later, when I almst frgt the cntest, there came the news. I was infrmed that I wn the first prize in the writing cntest and that there wuld be an award presentatin in tw days. I was s happy t hear the news that I immediately shared it with my teacher. “I knew yu'd win! I am prud f yu. Yu made it!” he said excitedly. Then came the big day. When I was invited t the stage t receive the award, I expressed my thanks t my teacher. I said, “It's yu wh make me fall in lve with writing, my scial studies teacher. Withut yur recgnitin and guidance, I culdn't have written this article. Again thank yu very much!”
    I went t my teacher's ffice after the award presentatin. My teacher was waiting fr me. Hlding my hands, he said “Cngratulatins! Yu are a gd writer, s keep writing.” “Yu knw I didn't like writing befre, but nw I am crazy abut it! I will try my best t create gd wrks.” I said seriusly. Since then, I have written many gd wrks and nw I am a famus writer. I we my success t my scial studies teacher wh is a beacn in my life n the rad t writing.2024·贵阳质量监测
    应用文
    302词
    ★★★☆☆
    2024·合肥高三质检
    说明文
    290词
    ★★☆☆☆
    相关试卷

    《微专题 小练习》 英语 新高考 练习58 阅读理解+读后续写: 这是一份《微专题 小练习》 英语 新高考 练习58 阅读理解+读后续写,共4页。

    《微专题 小练习》 英语 新高考 练习40 阅读理解+读后续写: 这是一份《微专题 小练习》 英语 新高考 练习40 阅读理解+读后续写,共4页。

    《微专题 小练习》 英语 新高考 练习19 阅读理解+读后续写: 这是一份《微专题 小练习》 英语 新高考 练习19 阅读理解+读后续写,共3页。

    免费资料下载额度不足,请先充值

    每充值一元即可获得5份免费资料下载额度

    今日免费资料下载份数已用完,请明天再来。

    充值学贝或者加入云校通,全网资料任意下。

    提示

    您所在的“深圳市第一中学”云校通为试用账号,试用账号每位老师每日最多可下载 10 份资料 (今日还可下载 0 份),请取消部分资料后重试或选择从个人账户扣费下载。

    您所在的“深深圳市第一中学”云校通为试用账号,试用账号每位老师每日最多可下载10份资料,您的当日额度已用完,请明天再来,或选择从个人账户扣费下载。

    您所在的“深圳市第一中学”云校通余额已不足,请提醒校管理员续费或选择从个人账户扣费下载。

    重新选择
    明天再来
    个人账户下载
    下载确认
    您当前为教习网VIP用户,下载已享8.5折优惠
    您当前为云校通用户,下载免费
    下载需要:
    本次下载:免费
    账户余额:0 学贝
    首次下载后60天内可免费重复下载
    立即下载
    即将下载:资料
    资料售价:学贝 账户剩余:学贝
    选择教习网的4大理由
    • 更专业
      地区版本全覆盖, 同步最新教材, 公开课⾸选;1200+名校合作, 5600+⼀线名师供稿
    • 更丰富
      涵盖课件/教案/试卷/素材等各种教学资源;900万+优选资源 ⽇更新5000+
    • 更便捷
      课件/教案/试卷配套, 打包下载;手机/电脑随时随地浏览;⽆⽔印, 下载即可⽤
    • 真低价
      超⾼性价⽐, 让优质资源普惠更多师⽣
    VIP权益介绍
    • 充值学贝下载 本单免费 90%的用户选择
    • 扫码直接下载
    元开通VIP,立享充值加送10%学贝及全站85折下载
    您当前为VIP用户,已享全站下载85折优惠,充值学贝可获10%赠送
      充值到账1学贝=0.1元
      0学贝
      本次充值学贝
      0学贝
      VIP充值赠送
      0学贝
      下载消耗
      0学贝
      资料原价
      100学贝
      VIP下载优惠
      0学贝
      0学贝
      下载后剩余学贝永久有效
      0学贝
      • 微信
      • 支付宝
      支付:¥
      元开通VIP,立享充值加送10%学贝及全站85折下载
      您当前为VIP用户,已享全站下载85折优惠,充值学贝可获10%赠送
      扫码支付0直接下载
      • 微信
      • 支付宝
      微信扫码支付
      充值学贝下载,立省60% 充值学贝下载,本次下载免费
        下载成功

        Ctrl + Shift + J 查看文件保存位置

        若下载不成功,可重新下载,或查看 资料下载帮助

        本资源来自成套资源

        更多精品资料

        正在打包资料,请稍候…

        预计需要约10秒钟,请勿关闭页面

        服务器繁忙,打包失败

        请联系右侧的在线客服解决

        单次下载文件已超2GB,请分批下载

        请单份下载或分批下载

        支付后60天内可免费重复下载

        我知道了
        正在提交订单

        欢迎来到教习网

        • 900万优选资源,让备课更轻松
        • 600万优选试题,支持自由组卷
        • 高质量可编辑,日均更新2000+
        • 百万教师选择,专业更值得信赖
        微信扫码注册
        qrcode
        二维码已过期
        刷新

        微信扫码,快速注册

        还可免费领教师专享福利「樊登读书VIP」

        手机号注册
        手机号码

        手机号格式错误

        手机验证码 获取验证码

        手机验证码已经成功发送,5分钟内有效

        设置密码

        6-20个字符,数字、字母或符号

        注册即视为同意教习网「注册协议」「隐私条款」
        QQ注册
        手机号注册
        微信注册

        注册成功

        下载确认

        下载需要:0 张下载券

        账户可用:0 张下载券

        立即下载
        账户可用下载券不足,请取消部分资料或者使用学贝继续下载 学贝支付

        如何免费获得下载券?

        加入教习网教师福利群,群内会不定期免费赠送下载券及各种教学资源, 立即入群

        即将下载

        2025版高考英语一轮复习微专题小练习练习18阅读理解+读后续写(附解析)
        该资料来自成套资源,打包下载更省心 该专辑正在参与特惠活动,低至4折起
        [共10份]
        浏览全套
          立即下载(共1份)
          返回
          顶部
          Baidu
          map