开学活动
搜索
    上传资料 赚现金

    湖北省新八校协作体2024-2025学年高三下学期2月月考联考英语试卷(解析版)

    湖北省新八校协作体2024-2025学年高三下学期2月月考联考英语试卷(解析版)第1页
    湖北省新八校协作体2024-2025学年高三下学期2月月考联考英语试卷(解析版)第2页
    湖北省新八校协作体2024-2025学年高三下学期2月月考联考英语试卷(解析版)第3页
    还剩24页未读, 继续阅读
    下载需要10学贝 1学贝=0.1元
    使用下载券免费下载
    加入资料篮
    立即下载

    湖北省新八校协作体2024-2025学年高三下学期2月月考联考英语试卷(解析版)

    展开

    这是一份湖北省新八校协作体2024-2025学年高三下学期2月月考联考英语试卷(解析版),共27页。试卷主要包含了 5分,满分7, 15, Wh is the man?等内容,欢迎下载使用。
    第一节(共5小题;每小题1. 5分,满分7. 5分)
    听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
    例:Hw much is the shirt?
    A. £19. 15. B. £9. 18. C. £9. 15. 答案是C。
    1. Hw sn will the wman’s bus cme?
    A. In abut 10 minutes.B. In abut 15 minutes.C. In abut 20 minutes.
    【答案】A
    【原文】W: Which bus ges dwntwn?
    M: Bus number 12 ges directly there.
    W: Great, hw ften d they cme?
    M: Abut every 15 minutes during the day. And the last ne passed 5 minutes ag.
    2. What will Tny take his friend t d?
    A. G t the gym.B. Make a city tur.C. Play baseball.
    【答案】B
    【原文】W: Hi, Tny! Off t the gym again?
    M: N. Change f plan. An ld cllege friend is in twn s I’m shwing him arund the city tday.
    W: S lng as yu dn’t miss the main attractins fr a tur f the baseball stadium.
    3. Wh is the man?
    A. A driver.B. A passenger.C. A pliceman.
    【答案】C
    【原文】M: Where is yur seat belt?
    W: Sir, I am srry. I’ll just wear it.
    M: Since yu were driving withut a seat belt, I’m afraid yu are ging t pay a fine.
    4. What might the wman d next?
    A. Ask Andrew fr help.B. Buy a new cmputer.C. Meet a client.
    【答案】A
    【原文】W: David, can yu help me? My cmputer keeps getting discnnected frm the Wi-Fi.
    M: Srry, I’m n my way t a meeting with a client. Andrew helped me with my cmputer yesterday and nw it is running like new. He might be available nw.
    W: Oh, thanks fr yur advice.
    5. Where are the speakers?
    A. In an ffice.B. In a supermarket.C. In a restaurant.
    【答案】C
    【原文】W: That was really nice.
    M: I thught yu’d like it. Wrking in this part f the city, I ften cme here and it’s always gd.
    W: Yu can tell that the ingredients are fresh.
    M: Yes. Everything is full f flavr. Nthing frzen.
    第二节 (共15小题;每小题1. 5分,满分22. 5分)
    听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
    听下面一段较长对话,回答以下小题。
    6. What are the speakers talking abut?
    A. An interview.B. A candidate.C. A prject.
    7. Wh is suitable fr the jb?
    A. One wh can lead a team.
    B. One wh is gd at English.
    C. One wh has cmpleted training.
    【答案】6. B 7. B
    【原文】M: We need a prject engineer, and I think Amelia Henks is suitable fr this psitin. She is currently a trainee. What d yu think f her?
    W: Yes, Matt. I have seen her wrking with her clleagues. She seems like a gd team player.
    M: Yes, and I heard her speaking English in the ffice yesterday. She sunded quite cnfident. Fluency in English is essential fr this jb. Well, let’s g and interview Amelia.
    W: Of curse, with pleasure.
    听下面一段较长对话,回答以下小题。
    8. What did the man mainly discuss with his teacher?
    A. His test results.B. His illness.C. His md.
    9. Why did the teacher aplgize t the man?
    A. She gave him little supprt.
    B. She didn’t remind him f the test.
    C. She frgt abut his absence frm class.
    【答案】8. A 9. C
    【原文】W: Did yu speak t yur teacher?
    M: Yes, I had a wrd with her yesterday. And she said that she was disappinted in me. She tld me I shuld have dne better.
    W: Oh, dear! Yu must have been upset.
    M: Yes! It was cmpletely unexpected. I reminded her that I had been ill and had missed sme lessns. Actually, she admitted that she had frgtten abut my illness. She aplgized fr frgetting. And she prmised me that she wuld supprt me in any way necessary.
    W: And what did yu say t that?
    M: I said that I wuld try my best t d better in the next test.
    听下面一段较长对话,回答以下小题。
    10. What des the man think f the climbing trip?
    A. Dangerus.B. Manageable.C. Cheap.
    11. What des the wman remind the man t d?
    A. Spend less n hbbies.B. Build up his cnfidence.C. Ensure his safety at all times.
    12. What des the man learn frm climbing?
    A. Planning in advance.B. Knwing yur weaknesses.C. Staying fcused.
    【答案】10. B 11. C 12. A
    【原文】M: Lk, these phts were taken n the trip I tk with my climbing club.
    W: Ww! I didn’t realize yu were tackling such advanced climbs already.
    M: I knw, it’s awesme! I mean, I wuldn’t have attempted it if I didn’t think I culd d it. And the trip wasn’t cheap, s I wanted t make sure I was ready fr it.
    W: Yes, yu always manage t pick expensive hbbies! But seriusly, I knw yu lve exciting things, but nt at the expense f safety, I hpe.
    M: Well, yu need cnfidence and curage t d any extreme sprt, but I still knw my limits.
    W: Is that because yu’re cnstantly aware f dangers?
    M: Well, that’s true f all extreme sprts. But with climbing, yu’re always thinking several mves ahead t figure ut the best rute and anticipate pssible prblems. It’s a skill that I’m using in ther aspects f my life.
    W: Well, that sunds great. Maybe I shuld give it a try!
    听下面一段较长对话,回答以下小题。
    13. What was left at the man’s ffice?
    A. A tlkit.B. A treatment table.C. A cmputer.
    14. What day is it tday?
    A. Mnday.B. Tuesday.C. Sunday.
    15. What will the man d next?
    A. Talk t Rb’s manager.B. Wait fr a call.C. Meet Rb.
    16. Hw des Rb feel nw?
    A. Surprised.B. Relieved.C. Depressed.
    【答案】13. A 14. C 15. C 16. B
    【原文】W: Gd afternn, yu’ve reached Dr. Pattersn’s Physi Office.
    M: This is Neil Ecb. Our ffice had yur cmpany wrk n ne f ur treatment tables yesterday, but it lks like smene n yur team left their tlkit here.
    W: Ww! Thanks fr letting us knw. Our technician, Rb, has been in a panic all day and will be very happy t hear this, as will his manager. When shuld I send him ver t get his tls back?
    M: We are nly clsed tmrrw, but ther than that, we are pen Tuesday t Sunday frm 9 in the mrning until 4 in the afternn. He can swing by anytime. The equipment will be at the frnt desk with me.
    W: Great. He is actually right here beside me and said he is ging t leave right nw t get them. He shuld be there in the next thirty minutes. Thank yu again fr giving us a call!
    听下面一段独白,回答以下小题。
    17. Hw did peple in ancient Iraq predict the weather?
    A. By bserving cluds.B. By studying animal behavirs.C. By feeling the dampness f the air.
    18. When did the first thermmeter appear?
    A. In the mid 1400s.B. In the late 1500s.C. In the early 1900s.
    19. What did the Nrwegian scientist d?
    A. He increased the calculating speed.
    B. He thught abut creating a cmputer.
    C. He used mathematical calculatins.
    20. Why were ballns used t predict the weather?
    A. They cst much less.B. They culd fly high enugh.C. They were easier t perate.
    【答案】17. A 18. B 19. C 20. B
    【原文】W: Hi everyne, my name’s Marin Frdham and I’m a climate scientist. I’m here tday t talk t yu abut the histry f weather frecasting. Recrds frm as far back as 600 BCE frm Babyln, in ancient Iraq, suggest that clud shapes were used t make frecasts. Different animal behavirs were used t predict shrt-term weather patterns in Japan and many ther natins.
    Methds f weather frecasting remained unchanged fr the next 2,000 years r s, until technlgical breakthrughs led t greater accuracy. The first f these, in the mid-15th century, measured hw damp air was. The first thermmeter, which was used t measure temperature, was created in the late 16th century and imprved weather predictins. By the start f the 20th century, a Nrwegian scientist emplyed mathematical calculatins fr frecasts, starting in 1904. It was time-cnsuming, as cmputers hadn’t been invented yet. In the 1920s, electrical equipment fr recrding weather-related data had becme mre reliable. Airplanes f the time were still unable t fly high enugh t gather relevant infrmatin, s ballns perfrmed this rle instead, as they were able t travel up t 30 kilmeters abve the earth’s surface befre bursting. Since the first satellite t be sent int space specifically t help with frecasts was launched in 1960, this technlgy has been a cntinuus presence abve earth.
    第二部分 阅读(共两节,满分50分)
    第一节(共15小题;每小题2. 5分,满分37. 5分)
    阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
    A
    Natinal Parks Yu Shuld Never Miss
    Since the U. S. Natinal Park Service (NPS) started keeping recrds in 1904, its muntain landscapes, seaside wildernesses, and high desert acres have registered mre than 16 billin visits. Sme f the best-knwn parks experienced recrd crwds in 2024. The fllwing natinal parks are decent travelling and visiting destinatins, but they ffer just a glimpse f the variety t be fund in the 429 park units f the NPS.
    Jshua Tree Natinal Park
    Drawn by utsized rck frmatins and distinctive yucca breviflia plants, 3,270,404 travelers entered Jshua Tree Natinal Park in 2024. It ffers hiking, rck-climbing, and star-gazing in the Snra and Mjave deserts east f Ls Angeles, Califrnia.
    Grand Tetn Natinal Park
    The peaks f the Tetn Range, slemn and impsing, twer nearly 7,000 feet ver the Wyming valley flr, making them sme f the bldest gelgical statements in the Rckies. Grand Tetn Natinal Park’s jewel-like lakes, blue and white glaciers, and naked granite (花岗岩) summits received 3,417,106 visitrs in 2024.
    Ysemite Natinal Park
    Nearly 4 millin visitrs came t this natinal gepark f granite cliffs and twering waterfalls in 2024. Mst spent time in Ysemite Valley, a mile-wide, seven-mile-lng canyn that was cut by a river and then widened and deepened by glacial actin.
    Yellwstne Natinal Park
    Yellwstne Natinal Park — the wrld’s first natinal park — was visited by mre than 4. 5 millin peple in 2024. The vast reserve — cvering 2. 2 millin acres in Wyming, Idah, and Mntana — has craggy (陡峭的) peaks, explsive geysers, alpine lakes, deep frests, and a wealth f wild animals. The stars are bisn, bears, sheep, mse, and wlves.
    Hike with us: Natinal Gegraphic’s Trails Illustrated maps highlight the best places fr hiking, camping, bating, paddling, and wildlife viewing. Click here fr rute maps f Natinal Parks.
    21. Which f the fllwing attracts the mst travelers in 2024?
    A. Ysemite Natinal Park. B. Yellwstne Natinal Park.
    C. Grand Tetn Natinal Park.D. Jshua Tree Natinal Park.
    22. What d Grand Tetn Natinal Park and Ysemite Natinal Park have in cmmn?
    A. Bth have steep granite cliffs.
    B. Bth feature jewel-like alpine lakes.
    C. Bth ffer scenery f muntains and waters.
    D. Bth are visited by mre than 4 millin travelers.
    23. Which website can yu prbably find this passage?
    A. www. natinalgegraphic. cm/travel
    B. www. natinalgegraphic. cm/histry
    C. www. natinalgegraphic. cm/stry
    D. www. natinalgegraphic. cm/sprts
    【答案】21. B 22. C 23. A
    【语篇解读】本文是一篇应用文。文章介绍了美国国家公园管理局旗下的几处国家公园,包括约书亚树国家公园、大提顿国家公园、优胜美地国家公园和黄石国家公园,还提及了它们的特色和2024年的游客数量。
    【21题详解】
    细节理解题。根据Jshua Tree Natinal Park部分中“Drawn by utsized rck frmatins and distinctive yucca breviflia plants, 3,270,404 travelers entered Jshua Tree Natinal Park in 2024.(2024年,3270404名游客被巨大的岩层和独特的短叶丝兰植物所吸引,进入了约书亚树国家公园)”;Grand Tetn Natinal Park部分中“Grand Tetn Natinal Park’s jewel like lakes, blue and white glaciers, and naked granite summits received 3,417,106 visitrs in 2024.(2024年,大提顿国家公园如宝石般的湖泊、蓝白色的冰川和裸露的花岗岩山峰接待了3417106名游客)”;Ysemite Natinal Park部分中“Nearly 4 millin visitrs came t this natinal gepark f granite cliffs and twering waterfalls in 2024.(2024年,近400万游客来到这个拥有花岗岩悬崖和高耸瀑布的国家地质公园)”; Yellwstne Natinal Park部分中“Yellwstne Natinal Park — the wrld’s first natinal park — was visited by mre than 4. 5 millin peple in 2024.(2024年,世界上第一个国家公园——黄石国家公园接待了超过450万游客)”可知,2024年黄石国家公园(Yellwstne Natinal Park)吸引的游客最多。故选B项。
    【22题详解】
    细节理解题。根据Grand Tetn Natinal Park部分中“The peaks f the Tetn Range, slemn and impsing, twer nearly 7, feet ver the Wyming valley flr, making them sme f the bldest gelgical statements in the Rckies. Grand Tetn Natinal Park’s jewel like lakes, blue and white glaciers, and naked granite(花岗岩) summits received 3,417,106 visitrs in 2024.(提顿山脉的山峰庄严雄伟,比怀俄明州的谷底高出近7英尺,使其成为落基山脉中最引人注目的地质景观之一。2024年,大提顿国家公园如宝石般的湖泊、蓝白色的冰川和裸露的花岗岩山峰接待了3417106名游客)”和Ysemite Natinal Park部分中“Nearly 4 millin visitrs came t this natinal gepark f granite cliffs and twering waterfalls in 2024. Mst spent time in Ysemite Valley, a mile wide, seven mile lng canyn that was cut by a river and then widened and deepened by glacial actin.(2024年,近400万游客来到这个拥有花岗岩悬崖和高耸瀑布的国家地质公园。大多数人会在约塞米蒂山谷停留,这是一个一英里宽、七英里长的峡谷,它先是被一条河流切割,然后因冰川作用而变宽加深)”可知,大提顿国家公园有山峰、湖泊、冰川等景观,优胜美地国家公园有悬崖、瀑布等景观,二者都有山水景观。故选C项。
    【23题详解】
    推理判断题。根据文章标题“Natinal Parks Yu Shuld Never Miss(你绝不能错过的国家公园)”以及最后一段“Hike with us: Natinal Gegraphic’s Trails Illustrated maps highlight the best places fr hiking, camping, bating, paddling, and wildlife viewing. Click here fr rute maps f Natinal Parks.(和我们一起徒步旅行:《国家地理》的徒步路线图突出了徒步、露营、划船、划桨和观赏野生动物的最佳地点。点击此处获取国家公园的路线图)”可知,文章主要介绍国家公园的旅游相关信息,所以最有可能在国家地理的旅游板块找到这篇文章。故选A项。
    B
    On a summer trip t Maharashtra, India, Aryaman Khandelwal saw a little by, n mre than ten years ld, carrying a bag f crn twice his size. “They had t wrk s hard t make d,” Khandelwal said, “Smething needed t change. ”
    Then a senir at Parkland High Schl, Khandelwal went n t design Get2Greater ver the next cuple f years, an AI-driven app t imprve access t healthcare services. His effrts earned him the GlriaBarrn Prize, which is given t yung peple with significant scial initiatives.
    The yung man was passinate abut imprving healthcare in Maharashtra, a place that lacked qualified dctrs and healthcare wrkers. Mrever, there were many quacks, wh might quit studying after a year f medicine schl and return hme as “healthcare prviders”.
    Then Khandelwal was intrduced t the a MAHAN Trust, a healthcare rganizatin serving rural parts f Maharashtra. At the time, the MAHAN Trust was training village health wrkers t carry ut basic medical tasks, such as taking measurements and transprting data t hspitals fr review. Thrugh them, Khandelwal learned that nly 10 t 15 trained wrkers served a ppulatin f 200,000. While the methd shwed results, it was time-cnsuming and required significant imprvement t handle the large vlume f cases mre efficiently.
    That’s where Get2Greater came in — it separates the unhealthy frm the healthy, s dctrs can fcus n mre pressing cases. The app can recrd basic health-related data pints, cmpile (汇编) them in rder f pririty and send them t dctrs nearby. Khandelwal sent a tablet cmputer equipped with a basic sftware prttype (软件原型) t the MAHAN Trust and established a line f cmmunicatin with healthcare wrkers there. “I asked them t prvide feedback n the app,” he said.
    Khandelwal’s prpsal wn him funding and after numerus trials, he created a Wi-Fi cmpnent s the devices culd cnnect t the lcal hspitals. He has als been in talks with the UN t help take the device t ther parts f the wrld.
    24. What des the underlined wrd “quacks” in paragraph 3 refer t ?
    A. Students wh quit schl. B. Dctrs wh are unqualified.
    C. Nurses wh wrk in hspitals.D. Prfessinals wh help in healthcare wrk.
    25. What was the challenge faced by the MAHAN Trust?
    A. The difficulty in transprting data accurately.
    B. Village health wrkers’ unwillingness t be trained.
    C. Insufficient healthcare prviders fr vast cmmunities.
    D. Lack f medical equipment fr perfrming medical tasks.
    26. Hw des the app Get2Greater functin?
    A. By cutting healthcare csts fr patients.
    B. By prcessing data fr dctrs’ attentin.
    C. By autmatically recrding treatment prcess.
    D. By identifying the symptms quickly and crrectly.
    27. Which f the fllwing can best describe Khandelwal?
    A. Innvative and cmmitted.B. Cnfident and mdest.
    C. Humble and determined.D. Generus and ambitius.
    【答案】24. B 25. C 26. B 27. A
    【语篇解读】本文是一篇记叙文。文章讲述了Aryaman Khandelwal看到印度马哈拉施特拉邦医疗现状后,历时数年设计出Get2Greater应用程序以改善医疗服务的故事。
    【24题详解】
    词句猜测题。根据划线词前文“a place that lacked qualified dctrs and healthcare wrkers(缺乏合格医生和保健工作者的地方)”和后文“wh might quit studying after a year f medicine schl and return hme as ‘healthcare prviders’.(他们可能在医学院学习一年后就辍学回家,然后以‘医疗服务提供者’自居)”可知,这个地方缺乏合格的医生,他们没有完成医学学习就开始提供医疗服务,显然是没有资质的。所以,划线词quacks指的是“没有资质的医生;江湖郎中”,与同义“Dctrs wh are unqualified.”。故选B项。
    【25题详解】
    细节理解题。根据第四段中“At the time, the MAHAN Trust was training village health wrkers t carry ut basic medical tasks, such as taking measurements and transprting data t hspitals fr review. Thrugh them, Khandelwal learned that nly 10 t 15 trained wrkers served a ppulatin f 200,000.(当时,MAHAN信托正在培训乡村卫生工作者执行基本医疗任务,例如测量和将数据传送到医院进行审查。通过他们,Khandelwal了解到只有10到15名训练有素的卫生工作者为20万人口服务)”可知,MAHAN信托面临的挑战是广大社区的医疗服务提供者不足。故选C项。
    【26题详解】
    细节理解题。根据第五段中“That’s where Get2Greater came in — it separates the unhealthy frm the healthy, s dctrs can fcus n mre pressing cases. The app can recrd basic health related data pints, cmpile (汇编) them in rder f pririty and send them t dctrs nearby.(这就是Get2Greater发挥作用的地方——它能将不健康的人与健康的人区分开来,这样医生就可以专注于更紧急的病例。该应用程序可以记录基本的健康相关数据点,按优先级汇编这些数据,并将其发送给附近的医生)”可知,Get2Greater应用程序通过处理数据让医生关注更紧急的病例来发挥作用。故选B项。
    【27题详解】
    推理判断题。根据第二段中“Then a senir at Parkland High Schl, Khandelwal went n t design Get2Greater ver the next cuple f years, an AI driven app t imprve access t healthcare services.(当时还是帕克兰高中高年级学生的Khandelwal,在接下来的几年里继续设计了Get2Greater,这是一款由人工智能驱动的应用程序,旨在改善医疗服务的可及性)”以及Khandelwal后续不断改进应用程序等一系列努力可知,他有创新精神且有坚定的决心和投入。所以他是创新且有奉献精神的。故选A项。
    C
    Are athletes nearing the limits f what’s pssible? Are they struggling t break recrds? The hammer thrw (链球), fr example, hasn’t seen a new wrld recrd since 1986. Yet, athletes frequently utd themselves in ther sprts, such as the 400-metre sprint.
    Althugh prfessinal athletes ften bast impressive muscles, simply increasing muscle mass des nt guarantee imprved athletic perfrmance. This is partly because muscles lse efficiency as they grw. Mre muscle mass prduces extra frce, but the benefits decrease as muscle mass cntinues t grw and muscles will eventually apprach a hard limit n what they can achieve.
    An athlete’s dminant muscle fibre type als significantly impacts perfrmance. Sprinters (短跑运动员) have a high cncentratin f fast-twitch fibres (快肌纤维) in cntrast t marathn runners, wh have a high cncentratin f slw-twitch fibres. Fast-twitch fibres are richer in energy stres, prduce mre pwerful mvements and tire us ut mre quickly than the slw-twitch variety. This difference sets a speed limit n high-endurance sprts like lng-distance running.
    Muscles set a ceiling n hw hard athletes can wrk, but perfrmance als depends n what athletes d with their muscles. In the 1968 Olympics, Dick Fsbury used an innvative strategy fr the high jump that raised the bar. Instead f saring frward ver the ple, he turned his bdy mid-flight. The backward jump enabled him t leap ver the ple with less effrt. Five years later, Dwight Stnes perfected the “Fsbury Flp” and brke the high-jump wrld recrd using this methd.
    Technlgical advancements in sprtswear als significantly bst perfrmance. Shes equipped with carbn-plated insles (碳板鞋垫) can give runners an advantage. This type f ftwear limits energy lss, meaning the runner has t put in less wrk t run faster. Wrld Athletics allws athletes t cmpete with these shes as lng as the sft base is n higher than abut 4 centimeters, s it’s pssible this sprtswear culd lead t new running recrds.
    Ultimately, while muscle limitatins exist, innvative techniques and advancements in sprtswear cntinue t redefine athletic ptential, suggesting that recrds, even seemingly unbeatable nes, may yet be defeated.
    28. Hw des the writer intrduce the tpic?
    A. By raising questins n athletes’ cncerns.
    B. By listing different sprts events directly.
    C. By emphasizing the efficiency f muscle mass.
    D. By analyzing the limits f athletic perfrmance.
    29. What can be learned abut the muscle fibre types accrding t paragraph 3?
    A. Fast-twitch fibres are ideal fr Marathn runners.
    B. Sprinters pssess mre fast-twitch fibres than marathn runners.
    C. Slw-twitch fibres are mre pwerful and tire us mre quickly.
    D. The muscle fibre type nly has a small impact n perfrmance.
    30. Why des the authr mentin the “Fsbury Flp”?
    A. T praise Stnes’ breaking the wrld recrd.
    B. T reveal limitatins in high-jump techniques.
    C. T illustrate the significance f physical peak in athletes.
    D. T prve the rle f creative techniques in athletic perfrmance.
    31. What is the text mainly abut?
    A. Only specific sprts can see new recrds.
    B. Muscle mass guarantees athletic perfrmance.
    C. Muscle limitatins make new recrds impssible.
    D. Recrds may be brken with innvatin and technlgy.
    【答案】28. A 29. B 30. D 31. D
    【语篇解读】本文是一篇说明文。文章主要探讨了运动员在接近体能极限时,如何通过创新技术和运动装备的进步来继续打破世界纪录的可能性。
    【28题详解】
    推理判断题。根据第一段“Are athletes nearing the limits f what’s pssible? Are they struggling t break recrds? The hammer thrw (链球), fr example, hasn’t seen a new wrld recrd since 1986. Yet, athletes frequently utd themselves in ther sprts, such as the 400-metre sprint.(运动员是否正在接近可能的极限?他们是否在努力打破纪录?例如,链球项目自1986年以来就没有出现过新的世界纪录。然而,在其他体育项目中,如400米短跑,运动员们却经常能够超越自我)”可知,作者通过提出通过提出运动员所关心的两个问题来引入话题。故选A项。
    【29题详解】
    细节理解题。根据第三段中“Sprinters (短跑运动员) have a high cncentratin f fast-twitch fibres (快肌纤维) in cntrast t marathn runners, wh have a high cncentratin f slw-twitch fibres.(短跑运动员拥有高浓度的快肌纤维,而马拉松运动员则拥有高浓度的慢肌纤维)”可知,短跑运动员比马拉松运动员拥有更多的快肌纤维。故选B项。
    【30题详解】
    推理判断题。根据第四段中“In the 1968 Olympics, Dick Fsbury used an innvative strategy fr the high jump that raised the bar. Instead f saring frward ver the ple, he turned his bdy mid-flight. The backward jump enabled him t leap ver the ple with less effrt. Five years later, Dwight Stnes perfected the “Fsbury Flp” and brke the high-jump wrld recrd using this methd.(在1968年的奥运会上,Dick Fsbury采用了一种创新的跳高策略,这一策略提高了跳高的标杆。他不是像传统那样面向前方飞跃过杆,而是在空中转身。这种向后跳跃的方式使他能够以较小的努力跃过横杆。五年后,Dwight Stnes完善了“Fsbury Flp”,并使用这种方法打破了跳高世界纪录)”可知,Dick Fsbury创新了跳高运动的姿势。五年后Dwight Stnes利用“Fsbury Flp”打破了世界纪录。由此可推知,作者提到“Fsbury Flp”是为了证明创新性的技巧在帮助运动员的表现上起作用。故选D项。
    【31题详解】
    主旨大意。根据全文内容及最后一段“Ultimately, while muscle limitatins exist, innvative techniques and advancements in sprtswear cntinue t redefine athletic ptential, suggesting that recrds, even seemingly unbeatable nes, may yet be defeated.(最终,尽管肌肉存在局限性,但创新的技术和运动装备的进步不断重新定义运动员的潜力,这表明即使是看似无法打破的记录也有可能被刷新)”可知,文章的整体观点是,尽管存在肌肉的生理限制,但通过技巧创新和运动装备的科技进步,仍旧有可能打破现有的运动纪录。由此可推知,创新和科技的应用将有助于打破纪录。故选D项。
    D
    A technlgy with rts ging back t the Brnze Age may ffer a fast and inexpensive apprach t helping achieve the United Natins climate gal f net zer emissins by 2050, accrding t recent Stanfrd-led research.
    The technlgy invlves fitting heat-absrbing bricks in an insulated (隔热的) cntainer, where they can stre heat generated by slar r wind pwer fr later use in industrial prcesses. The heat can then be released when needed by passing air thrugh channels in the piles f “firebricks”, thus allwing cement, steel, glass, and paper factries t run n renewable energy even when wind and sunshine are unavailable. These systems are a frm f thermal energy (热能) strage. The bricks are made frm the same materials as the bricks that lined primitive kilns (窑) thusands f years ag.
    Batteries can stre electricity and prvide it t generate heat n demand. “The differences between firebrick strage and battery strage are that the firebricks stre heat rather than electricity and that their cst is ne-tenth the cst f batteries,” said lead study authr Mark Z. Jacbsn, a prfessr at Stanfrd University. “The materials are basically just the cmpnents f dirt. ”
    The researchers adpted cmputer mdels t cmpare csts, land needs, health impacts, and emissins invlved in tw scenaris fr an imagined future where 149 cuntries in 2050 are using renewable surces fr all energy purpses. In ne scenari, firebricks prvide 90% f industrial prcess heat. In the ther, there’s zer adptin f firebricks r ther frms f thermal energy strage. The researchers fund the scenari with firebricks culd cut csts by $1.27 trillin acrss the 149 cuntries, while reducing the demand fr electrical energy and energy strage capacity frm batteries.
    Jacbsn’s fcus n firebricks is relatively new, inspired by a desire t identify effective slutins that culd be adpted quickly. “Here I can see a substantial benefits at lw cst frm multiple angles, frm helping reduce air pllutin deaths t making it easier t turn the wrld t clean energy,” he said.
    32. What is paragraph 2 mainly abut?
    A. Hw firebrick strage technlgy wrks.B. Hw firebricks are prduced sustainably.
    C. What thermal energy means scientifically.D. What thermal energy strage is used t d.
    33. What advantages d firebrick have ver battery?
    A. Firebrick can stre heat and cst less.B. Firebrick can generate mre electricity.
    C. Firebrick can prvide heat mre quickly.D. Firebrick is made f mre advanced materials.
    34. Why are the cmputer mdels adpted?
    A. T test the durability f firebricks. B. T cut the csts f firebricks.
    C. T explre the effectiveness f firebricks.D. T test energy strage capacity f firebricks.
    35. What might be a suitable title fr the text?
    A. The usage f firebricks can replace batteries.
    B. Embracing renewable electricity becmes pssible.
    C. Innvative systems turn heat int electricity cheaply.
    D. An ld technlgy can aid the switch t clean energy.
    【答案】32. A 33. A 34. C 35. D
    【语篇解读】本文是一篇说明文。文章主要讲述了古老火砖技术如何通过储存热能,帮助实现工业过程的可再生能源使用,从而助力全球净零排放目标的实现。
    【32题详解】
    主旨大意题。根据第二段“The technlgy invlves fitting heat-absrbing bricks in an insulated (隔热的) cntainer, where they can stre heat generated by slar r wind pwer fr later use in industrial prcesses. The heat can then be released when needed by passing air thrugh channels in the piles f “firebricks”, thus allwing cement, steel, glass, and paper factries t run n renewable energy even when wind and sunshine are unavailable. These systems are a frm f thermal energy (热能) strage.(这项技术涉及在隔热容器中安装吸热砖,这些砖可以储存由太阳能或风能产生的热量,以便在工业过程中后续使用。当需要时,可以通过在“耐火砖”堆中的通道通过空气来释放热量,从而使水泥、钢铁、玻璃和造纸厂能够在没有风和阳光的情况下依然依靠可再生能源运行。这些系统是热能存储的一种形式)”可知,本段详细说明了耐火砖储能技术是将吸热砖组装在隔热容器中,用来储存太阳能或风能产生的热量以便之后使用等内容,即这项技术的工作原理。故选A项。
    【33题详解】
    细节理解题。根据第三段中的““The differences between firebrick strage and battery strage are that the firebricks stre heat rather than electricity and that their cst is ne-tenth the cst f batteries,” said lead study authr Mark Z. Jacbsn, a prfessr at Stanfrd University.(“耐火砖存储与电池存储的区别在于,耐火砖储存的是热量而不是电力,并且其成本仅为电池的十分之一,”该研究的主要作者、斯坦福大学的教授马克·雅各布森说道)”可知,耐火砖储能与电池储能的差异在于耐火砖储存热量而非电力,且成本是电池的十分之一。故选A项。
    【34题详解】
    推理判断题。根据第四段中的“The researchers fund the scenari with firebricks culd cut csts by $1.27 trillin acrss the 149 cuntries, while reducing the demand fr electrical energy and energy strage capacity frm batteries.(研究人员发现,使用耐火砖的场景可以在这149个国家中削减1.27万亿美元的成本,同时减少对电能的需求以及来自电池的储能容量需求)”可知,研究者用模型对比两种未来可再生能源场景,涉及耐火砖在其中的作用及优势,故推知,采用计算机模型是为了探索耐火砖的有效性。故选C项。
    【35题详解】
    主旨大意题。根据全文内容及第一段“A technlgy with rts ging back t the Brnze Age may ffer a fast and inexpensive apprach t helping achieve the United Natins climate gal f net zer emissins by 2050, accrding t recent Stanfrd-led research.(根据最近由斯坦福大学主导的研究,一种可以追溯到青铜时代的科技可能提供了一种快速且成本低廉的方法来帮助实现联合国2050年净零排放的气候目标)”可知,文章主要介绍了一种可追溯到青铜时代的耐火砖储能技术,该技术有助于实现联合国净零排放目标,即能够助力向清洁能源的转变。因此,选项D“一项古老的技术可以帮助转向清洁能源”作为标题最为合适。故选D项。
    第二节(共5小题;每小题2. 5分,满分12. 5分)
    阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
    Scrates, the renwned ancient Greek philspher, famusly stated, “The unexamined life is nt wrth living.”___36___ He believed true wisdm and persnal grwth culdn’t be achieved in an unexamined life.
    The Scratic Methd, named after Scrates himself, is a frm f cperative dialgue where ne asks a series f pen-ended questins t guide anther tward insight and understanding. Fr example, imagine a teacher discussing mralities with students. The teacher may nt explain what is “right” r “wrng”. ___37___And fllw up with questins like, “Why d we cnsider sme actins fair and thers unfair?” Thrugh this questining, students are led t think mre critically and examine their wn values and assumptins rather than just accepting the predetermined answers.
    ___38___When yu ask yurself, fr instance, “Why d yu believe this?” r “What evidence supprts yur thinking?”, yu are encuraged t cnsider whether yur beliefs are truly yur wn r influenced by external factrs. This prcess f questining leads t self-reflectin, helping individuals better understand the underlying mtivatins behind their thughts and actins.
    Self-reflectin is like hitting the pause buttn n life. ___39___And it als lks clsely at yur wn thughts, feelings, and experiences. An unexamined life, hwever, is ne where peple g thrugh the mtins withut ever questining. Living an unexamined life is similar t casting n autmatic pilt, where ne simply accepts scial standards withut critically evaluating them. In this kind f life, yu’re swept alng by sciety’s expectatins. ___40___It seems as if yu’re living smene else’s script withut ever writing yur wn.
    A. It gives yu a mment t step back.
    B. Yu are barely aware f yur wn desires.
    C. S they can fllw a “right” r “fair” actin.
    D. Yu are always stuck in yur wn ceaseless wrk.
    E. The Scratic Methd is a pwerful tl fr self-examinatin.
    F. Instead, he r she might ask “What des it mean t act mrally?”
    G. This pwerful declaratin serves as a call t dig deeper int ne’s wn thughts.
    【答案】36. G 37. F 38. E 39. A 40. B
    【语篇解读】本文是一篇议论文。文章以苏格拉底的名言“未经审视的生活是不值得过的”为切入点,介绍了苏格拉底方法,并阐述了自我反思的重要性以及未经审视的生活的弊端。
    【36题详解】
    上文“Scrates, the renwned ancient Greek philspher, famusly stated, ‘The unexamined life is nt wrth living.’(著名的古希腊哲学家苏格拉底有句名言:‘未经审视的生活是不值得过的’)”引出了苏格拉底的这句名言。G选项“This pwerful declaratin serves as a call t dig deeper int ne’s wn thughts.(这句有力的宣言呼吁人们更深入地挖掘自己的思想)”对这句名言进行了进一步解读,说明其作用是引导人们深入思考自己的思想,与上文逻辑紧密。故选G项。
    【37题详解】
    上文“The teacher may nt explain what is ‘right’ r ‘wrng’.(老师可能不会解释什么是‘对’或‘错’)”表明老师不会直接给出对错的定义。F选项“Instead, he r she might ask ‘What des it mean t act mrally?’(相反,他或她可能会问 ‘道德行事意味着什么? ’)”与上文形成转折,说明老师会通过提问的方式引导学生思考,符合苏格拉底方法中通过提问引导他人思考的特点,上下文衔接自然。故选F项。
    【38题详解】
    下文“When yu ask yurself, fr instance, ‘Why d yu believe this?’ r ‘What evidence supprts yur thinking?’(例如,当你问自己‘你为什么相信这个?’或‘有什么证据支持你的想法?’)”具体说明了自我审视时的提问方式。E选项“The Scratic Methd is a pwerful tl fr self-examinatin.(苏格拉底方法是一种强大的自我审视工具)”起到了承上启下的作用,既承接上文对苏格拉底方法的介绍,又引出下文关于自我审视的具体内容。故选E项。
    【39题详解】
    上文“Self-reflectin is like hitting the pause buttn n life.(自我反思就像按下生活的暂停键)”将自我反思比喻为暂停键。A选项“It gives yu a mment t step back.(它给你一个退后一步思考的时刻)”进一步解释了按下暂停键的意义,即让人有时间退后一步思考,与上文逻辑一致。故选A项。
    【40题详解】
    上文“Living an unexamined life is similar t casting n autmatic pilt, where ne simply accepts scial standards withut critically evaluating them. In this kind f life, yu’re swept alng by sciety’s expectatins.(过一种未经审视的生活就像在自动驾驶状态下滑行,人们只是简单地接受社会标准而不进行批判性评估。在这种生活中,你会被社会的期望所裹挟)”描述了未经审视的生活的状态。B选项“Yu are barely aware f yur wn desires.(你几乎意识不到自己的欲望)”进一步说明了在这种生活状态下的结果,即人们会忽略自己的欲望,上下文语意连贯。故选B项。
    第三部分 语言运用(共两节,满分30分)
    第一节 (共15小题;每小题1分,满分15分)
    阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
    As a little kid, I was fascinated by the inner wrkings f every device in my family’s hme. I wuld spend hurs assembling (装配) radis, ___41___ and ther husehld appliances, trying t figure ut hw they wrked. Assembly is mre like slving a ___42___ than a step-by-step prcess. Sme ___43___ adults were amazed at this, but t me, a blind kid ___44___ the wrld, it felt perfectly natural. Blindness is a hands-n prcess.
    Decades later, when I studied at the University f Califrnia, I ___45___ familiar barriers because the campus lacked accessible lab equipment fr the disabled — they didn’t ___46___ blind kids t be studying physics. ___47___, I fund blind tutrs wh taught me t ___48___ sme f my wn accessible equipment. This attempt ultimately paved the way fr me t becme an ___49___ inventr and scientist. My persnal stry sparked my ___50___ t create mre tls t help peple like me t navigate the scientific wrld.
    With this newfund missin, I started reaching ut t thers wh shared my ___51___. Ultimately, we funded a nnprfit rganizatin dedicated t making science accessible t the blind. Tday, ur nnprfit rganizatin ___52___ the gap fr blind students, and the successful stries f ur members ___53___ a testament t the pwer f perseverance and adaptability.
    Just as ur sciety is learning t recgnize and ___54___ racism, sexism, and ther biases, we need t becme mre bradly capable f sptting and eliminating disability discriminatin. Only then can we mve tward a/an ___55___ wrld.
    41. A. tablesB. tysC. irnsD. furniture
    42. A. taskB. challengeC. questinD. puzzle
    43. A. disabledB. curiusC. sightedD. surprised
    44. A. explringB. cnnectingC. changingD. creating
    45. A. vercameB. encunteredC. avidedD. cleared
    46. A. btherB. expectC. dubtD. expse
    47. A. NaturallyB. GraduallyC. FrtunatelyD. Occasinally
    48. A. buildB. perateC. maintainD. assess
    49. A. diligentB. mdestC. exceptinalD. realistic
    50. A. abilityB. driveC. targetD. taste
    51. A. sightB. imaginatinC. pininD. visin
    52. A. crssesB. bridgesC. linksD. fills
    53. A. wrk utB. take upC. serve asD. prepare fr
    54. A. put ffB. call utC. fight frD. turn ut
    55. A. sharedB. extensiveC. inclusiveD. cnnected
    【答案】41. C 42. D 43. C 44. A 45. B 46. B 47. C 48. A 49. C 50. B 51. D 52. B 53. C 54. B 55. C
    【语篇解读】本文是一篇记叙文。文章主要讲述了作者作为一名盲人,如何克服困难学习科学并致力于为盲人学生创造无障碍科学教育工具的个人经历和愿景。
    【41题详解】
    考查名词词义辨析。句意:我会花几个小时组装收音机、熨斗和其他家用电器,试图弄清楚它们的工作原理。A. tables桌子;B. tys玩具;C. irns熨斗;D. furniture家具。根据后文的“ther husehld appliances”可知,这里列举的是家用电器,熨斗属于家用电器之一。故选C。
    【42题详解】
    考查名词词义辨析。句意:组装更像是一个解谜过程,而不是一个按部就班的过程。A. task任务;B. challenge挑战;C. questin问题;D. puzzle谜。根据前文的“slving”可知,组装过程需要解决的是像谜一样的问题。故选D。
    【43题详解】
    考查形容词词义辨析。句意:一些视力正常的成年人对此感到惊讶,但对我来说,作为一个探索世界的盲人孩子,这感觉完全自然。A. disabled残疾的;B. curius好奇的;C. sighted视力正常的;D. surprised惊讶的。根据后文的“but t me, a blind kid”可知,这里对比的是视力正常的成年人和盲人孩子。故选C。
    【44题详解】
    考查动词词义辨析。句意:一些视力正常的成年人对此感到惊讶,但对我来说,作为一个探索世界的盲人孩子,这感觉完全自然。A. explring探索;B. cnnecting连接;C. changing改变;D. creating创造。根据后文的“the wrld”可知,这里指的是盲人孩子通过组装电器来探索世界。故选A。
    【45题详解】
    考查动词词义辨析。句意:几十年后,当我在加州大学学习时,我遇到了熟悉的障碍,因为校园里缺乏供残疾人使用的实验设备——他们没想到盲人孩子会学习物理。A. vercame克服;B. encuntered遇到;C. avided避免;D. cleared清除。根据后文的“familiar barriers”可知,作者在加州大学学习时遇到了障碍。故选B。
    【46题详解】
    考查动词词义辨析。句意:几十年后,当我在加州大学学习时,我遇到了熟悉的障碍,因为校园里缺乏供残疾人使用的实验设备——他们没想到盲人孩子会学习物理。A. bther打扰;B. expect期待,预料;C. dubt怀疑;D. expse暴露。根据后文的“blind kids t be studying physics”可知,这里指的是学校没有预料到盲人孩子会学习物理。故选B。
    【47题详解】
    考查副词词义辨析。句意:幸运的是,我找到了盲人导师,他们教我制作一些我自己能使用的设备。A. Naturally自然地;B. Gradually逐渐地;C. Frtunately幸运地;D. Occasinally偶尔地。根据后文的“I fund blind tutrs wh taught me”可知,作者找到了盲人导师,这是一件幸运的事情。故选C。
    【48题详解】
    考查动词词义辨析。句意:幸运的是,我找到了盲人导师,他们教我制作一些我自己能使用的设备。A. build建造,创建;B. perate操作;C. maintain维护;D. assess评估。根据后文的“sme f my wn accessible equipment”可知,导师教作者制作自己能使用的设备。故选A。
    【49题详解】
    考查形容词词义辨析。句意:这次尝试最终为我成为一位杰出的发明家和科学家铺平了道路。A. diligent勤奋的;B. mdest谦虚的;C. exceptinal杰出的;D. realistic现实的。根据后文的“inventr and scientist”可知,这次尝试让作者成为了一位杰出的发明家和科学家。故选C。
    【50题详解】
    考查名词词义辨析。句意:我的个人故事激发了我的动力,去创造更多的工具帮助像我这样的人探索科学世界。A. ability能力;B. drive动力;C. target目标;D. taste味道。根据后文的“t create mre tls t help peple like me”可知,作者的个人故事激发了他创造工具的动力。故选B。
    【51题详解】
    考查名词词义辨析。句意:有了这个新发现的使命,我开始接触那些和我有着共同愿景的人。A. sight视力;B. imaginatin想象;C. pinin意见;D. visin愿景。根据后文的“funded a nnprfit rganizatin dedicated t making science accessible t the blind”可知,作者开始接触那些和他有着共同愿景的人,即让科学对盲人来说更加可及。故选D。
    【52题详解】
    考查动词词义辨析。句意:今天,我们的非营利组织为盲人学生弥合了差距,我们成员的成功故事证明了毅力和适应性的力量。A. crsses穿过;B. bridges架起桥梁,弥合,消除;C. links连接;D. fills填充。根据后文的“the gap fr blind students”可知,非营利组织为盲人学生弥合了差距。故选B。
    【53题详解】
    考查动词短语辨析。句意:今天,我们的非营利组织为盲人学生弥合了差距,我们成员的成功故事证明了毅力和适应性的力量。A. wrk ut解决;B. take up占据;C. serve as充当;D. prepare fr准备。根据后文的“a testament t the pwer f perseverance and adaptability”可知,这里指的是成员的成功故事充当了毅力和适应性力量的证明。故选C。
    【54题详解】
    考查动词短语辨析。句意:正如我们的社会正在学习识别并指出种族主义、性别歧视和其他偏见一样,我们需要更广泛地识别并消除残疾歧视。A. put ff推迟;B. call ut大声说出,指出;C. fight fr为……而战;D. turn ut结果是。根据后文的“racism, sexism, and ther biases”可知,这里指的是社会正在学习识别并指出这些偏见。故选B。
    【55题详解】
    考查形容词词义辨析。句意:只有这样,我们才能走向一个包容的世界。A. shared共享的;B. extensive广泛的;C. inclusive包容的;D. cnnected连接的。根据前文的“we need t becme mre bradly capable f sptting and eliminating disability discriminatin”可知,只有消除残疾歧视,我们才能走向一个包容的世界。故选C。
    第二节(共10小题;每小题1. 5分,满分15分)
    阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
    As is universally acknwledged, the Chinese language basts ___56___ lng-established and far-reaching histry. What makes Chinese language particularly ___57___ (fascinate) is its written frm. Chinese characters are the nly pictrial written frm in mdern times, many f ___58___ have stries behind them. Nt nly are Chinese characters rich ___59___ symblism but als they are amazingly beautiful when ___60___ (pen) with a brush in the traditinal way. Knwn as HanZi, Chinese characters are the ldest cntinuusly used writing system. ___61___ (date) back t as far as the Shang Dynasty, when they were inscribed (刻) n racle bnes, Chinese characters strngly witness their time-hnred histry.
    Chinese characters have been used thrugh a unified system thrughut China’s histry. One advantage f using the system is that peple wh speak different dialects can understand each ther’s writing and thus the mutual ___62___ (cmmunicate) can g n smthly. Different as prnunciatin marks are, Chinese characters ___63___ (use) previusly and presently are still being used in ther languages such as Japanese, Krean and Vietnamese, indicating they have been wrking ___64___ (influence).
    With China playing an increasingly imprtant rle in the wrld, Chinese characters are being glbally learned due t the fact that the internatinal cmmunity have realized ___65___ great imprtance it is t speak Chinese language fluently and write Chinese characters beautifully.
    【答案】56. a 57. fascinating 58. which 59. in 60. penned 61. Dating
    62. cmmunicatin 63. were used 64. influentially 65. what
    【语篇解读】本文是一篇说明文。文章主要讲述了汉语的独特魅力、悠久历史及其在国际上的影响力,强调了汉字作为沟通桥梁的重要性及全球学习的趋势。
    【56题详解】
    考查冠词。句意:众所周知,汉语有着悠久而深远的历史。根据空后“lng-established and far-reaching histry”可知,此处泛指“一段悠久而深远的历史”,且histry为以辅音音素开头的词,故需用不定冠词a修饰。故填a。
    【57题详解】
    考查形容词。句意:使汉语特别吸引人的是它的书面形式。根据空前“What makes Chinese language particularly”可知,空处作make后的宾语补足语,且被副词particularly修饰,应用形容词fascinating“吸引人的”。故填fascinating。
    【58题详解】
    考查定语从句。句意:汉字是现代唯一的图画式书写形式,其中许多背后都有故事。空处引导非限制性定语从句,先行词为“Chinese characters”,在从句中作介词f的宾语,指物,故需用关系代词which引导。故填which。
    【59题详解】
    考查介词。句意:汉字不仅富含象征意义,而且用传统毛笔书写时,它们也非常美丽。根据空前“Nt nly are Chinese characters rich”可知,此处考查固定短语be rich in,意为“富含”。故填in。
    【60题详解】
    考查非谓语动词。句意:汉字不仅富含象征意义,而且用传统毛笔书写时,它们也非常美丽。此处考查when引导的时间状语从句的省略,当从句主语和主句主语一致,且从句谓语动词为be动词时,可省略从句中的主语和be动词。此处完整表达为“when they are penned with a brush in the traditinal way”,省略后为“when penned with a brush in the traditinal way”,其中pen为及物动词,意为“写”,和主语they构成被动关系,故需用过去分词形式penned。故填penned。
    【61题详解】
    考查非谓语动词。句意:追溯到远至商朝时期,当时它们被刻写在甲骨上,汉字强烈地见证了其悠久的历史。句子的谓语动词为witness,空处需用非谓语动词作状语,date back t意为“追溯至”,和其逻辑主语Chinese characters构成主动关系,故需用现在分词dating作状语,位于句首,首字母需大写。故填Dating。
    【62题详解】
    考查名词。句意:使用该系统的一个优点是,说不同方言的人可以理解彼此的书写,从而可以顺利进行相互沟通。根据空前“the mutual”可知,此处需用名词cmmunicatin作宾语,意为“沟通”,不可数名词。故填cmmunicatin。
    【63题详解】
    考查时态和语态。句意:尽管发音符号不同,但以前和现在使用的汉字仍在其他语言如日语、韩语和越南语中使用,这表明它们一直在起作用。空处是句子的谓语动词,根据空后“previusly”可知,句子陈述过去发生的事情,时态为一般过去时,且主语Chinese characters与动词use为被动关系,故需用一般过去时的被动语态,主语为复数,be动词用were。故填were used。
    【64题详解】
    考查副词。句意:尽管发音符号不同,但以前和现在使用的汉字仍在其他语言如日语、韩语和越南语中使用,这表明它们一直在起作用。根据空前“have been wrking”可知,空处需用副词influentially修饰动词wrking,作状语,表示“有影响地”。故填influentially。
    【65题详解】
    考查宾语从句。句意:随着中国在世界舞台上扮演着越来越重要的角色,汉字正在全球范围内被学习,因为国际社会已经意识到流利地说汉语和写好汉字的重要性。空处引导宾语从句,从表示“多么”或“怎样的”,作定语修饰imprtance,故需用连接代词what引导宾语从句。故填what。
    第四部分 写作(共两节,满分40分)
    第一节(满分15分)
    66. 假定你是李华,你校将举办第12届科技作品展览节,开幕日期为2月7日。请你向英国交换生Mike写一封邮件,内容包括:
    1. 介绍活动;2. 邀请参加。
    注意:
    1. 写作词数应为80个左右;2. 请按如下格式在答题纸的相应位置作答。
    Dear Mike,
    Hw have yu been ding recently?
    ___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
    Yurs,
    Li Hua
    【参考范文】
    Dear Mike,
    Hw have yu been ding recently? With the twelfth “Science and Technlgy Wrks Exhibitin” appraching, I am verjyed t intrduce t yu smething cncerned and invite yu t it as well.
    Firstly, it is n February seventh that the event will be launched in ur schl. As desired, the exhibitin will undubtedly appeal t numerus student enthusiasts. Secndly, what we are expecting enthusiastically is that varieties f wrks like slar-pwered fan and AI-assisted rbt cleaner will be put n exhibitin. Additinally, nt nly will captivating lectures be delivered but als a technlgy-riented quiz will be held as scheduled.
    Hpefully, yu are intensely keen n what I have intrduced. Yur participatin is greatly anticipated. Lking frward t yur accepting my sincere invitatin as prmptly as pssible.
    Yurs,
    Li Hua
    第二节(满分25分)
    67. 阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
    In the hub f a city, sandwiched between skyscrapers and high-rises was a tiny but vibrant animal shelter by the name f “Paws Hme”. Serving as a nice haven fr numerus hmeless animals, it ffered fd, shelter and care.
    One day, yung Jack and Grace walked by the shelter and nticed a sign fr a vluntary service.
    Jack was absrbed immediately, “Grace, just take int cnsideratin thse sad animals in urgent need f help. Let’s jin t be vlunteers.”
    Grace, hwever, shwed smewhat uncertainty, “I am nt sure, Jack, vluntary service takes hard wrk, and we have schl t g t and smething else t d.”
    Jack insisted, “just think abut what a meaningful difference we wuld make t the hmeless animals. Dn’t hesitate! D it nw!” Eventually, Grace ndded.
    Bth Jack and Grace ran t the animal shelter and sprang int actin. Sweeping the shelter, feeding the animals and having games with them were great fun fr them. With days passing, they became attached t the lvely creatures and felt a sense f pride.
    On ne Sunday afternn full f sunshine, when making nice meals fr the lvely, Jack happened t hear a cnversatin, leaving him wrried. The shelter’s directr, Mr. Frank, was telling a wrker a financial crisis Paws Hme was faced with. As dnatins were declining and running csts were rising, the shelter was n the verge (边缘) f being clsed. “The shelter will stp in the near future”, sighed Mr. Frank.
    Jack tld Grace the news prmptly. Surely, bth f them felt hw urgent it was t find a way ut. “We can’t wait ding nthing,” Grace said, reslve shining in her eyes, “we have t take actin again.”
    They immediately put frward a gd plan: stage a cmmunity fundraising called “An Evening fr Paws” — animals talent shw, bake sale and auctin (拍卖) n the square.
    The weeks that fllwed saw hw busy they were. Jack persuaded sme lcal shps t dnate pet supplies, baked gds, and art wrks fr the auctin. At the same time, Grace prmted the event nline, attracting attentin fast. She designed psters which wuld appear in the neighbrhd.
    注意:
    1. 续写词数应为150左右;
    2. 请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
    Then came the day when the cmmunity fundraising started.
    ___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
    Overexcited, Mr. Frank, culdn’t be mre grateful t everyne.
    ___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
    【参考范文】
    Then came the day when the cmmunity fundraising started. The Paws Hme tk n an electric lk. In the breeze danced the dazzling streamers. On the tables lay the dnated pet supplies, baked gds and art wrks eager t be auctined. On the stage stayed the excited pet animals eager t shw talents. In the neighbrhd shuttled Jack and Grace amng the crwd in the warm sunshine. Suddenly, cheers explding thunderusly, the highlight came int view. Dgs were ding tricks, cats were shwing catwalks and parrts were reciting rhymes. S amazing was the shw that the crwd were verwhelmingly entertained, dnating generusly. Meanwhile, the crwd rushing t ffer, the auctin lived up t their expectatins instantly. Mr. Frank seeing it, his excited tears were streaming dwn.
    Overexcited, Mr. Frank, culdn’t be mre grateful t everyne. First, he lked at Jack and Grace affectinately and said prudly “well dne!” On hearing it, bth Jack and Grace were smiling knwingly. Then, Mr. Frank viced the sincere thanks t the enthusiastic crwd. Immediately, they cheered in respnse. The cheers were resnating in the breeze and in the sunshine. Next, Mr. Frank with cnfidence hanging n his face prmised that the Paws Hme wuld be kept pen t the hmeless animals cntinuusly. Everyne was cnvinced that a small cmmunity culd make a big difference. Fr Jack and Grace, the experience was a reminder that many hands make light wrk.

    相关试卷

    湖北省新八校协作体2024-2025学年高三下学期2月联考英语试卷(Word版附解析):

    这是一份湖北省新八校协作体2024-2025学年高三下学期2月联考英语试卷(Word版附解析),共28页。试卷主要包含了 选择题的作答, 非选择题的作答, 15等内容,欢迎下载使用。

    湖北省新八校协作体2024-2025学年高三下学期2月联考英语试卷(Word版附解析):

    这是一份湖北省新八校协作体2024-2025学年高三下学期2月联考英语试卷(Word版附解析),文件包含湖北省新八校协作体2024-2025学年高三下学期2月联考英语试卷Word版含解析docx、湖北省新八校协作体2024-2025学年高三下学期2月联考英语试卷听力mp4等2份试卷配套教学资源,其中试卷共28页, 欢迎下载使用。

    2025学年湖北省“新八校”协作体联考(月考)高三上英语试卷(含解析):

    这是一份2025学年湖北省“新八校”协作体联考(月考)高三上英语试卷(含解析),共17页。

    英语朗读宝
    欢迎来到教习网
    • 900万优选资源,让备课更轻松
    • 600万优选试题,支持自由组卷
    • 高质量可编辑,日均更新2000+
    • 百万教师选择,专业更值得信赖
    微信扫码注册
    qrcode
    二维码已过期
    刷新

    微信扫码,快速注册

    手机号注册
    手机号码

    手机号格式错误

    手机验证码 获取验证码

    手机验证码已经成功发送,5分钟内有效

    设置密码

    6-20个字符,数字、字母或符号

    注册即视为同意教习网「注册协议」「隐私条款」
    QQ注册
    手机号注册
    微信注册

    注册成功

    返回
    顶部
    Baidu
    map