海南省琼海市嘉积中学2021-2022学年度高二下学期英语期末考试试题含解析
展开嘉积中学2021-2022学年度第二学期高二期末考试
英语科试题
第一部分 听力(共两节,满分30分)
1. What is the weather usually like in October?
A. Warm. B. Calm. C. Wet.
2. What is the relationship between the speakers?
A. Teacher and student. B. Classmates. C. Brother and sister.
3. How will the woman get to work?
A. By taxi. B. On foot. C. By subway.
4. What time is it now?
A. Around 6:00 p.m. B. Around 6:30 p.m. C. Around 7:00 p.m.
5. Where will the woman probably go first?
A. To the supermarket. B. To the library. C. To the hospital.
听第6段材料,回答第6、7题。
6. What did the man do today?
A. He went shopping with a classmate.
B. He had lunch with a girl.
C. He applied for a new job.
7. What does the man probably think of Pam now?
A. She needs to do more exercise.
B. She has changed a lot.
C. She is a good model.
听第7段材料,回答第8至第10题。
8. What does the man suggest the woman do?
A. Buy fewer clothes. B. Ride to school. C. Sort her rubbish.
9. Which color is the dress the woman liked?
A. Green. B. Red. C. Blue.
10. What does the man like best about shopping in charity shops?
A. It’s fun. B. It’s cheaper. C. It’s better for the environment.
听第8段材料,回答第11至13题。
11. What’s the purpose of the conversation?
A. To arrange a house tour.
B. To discuss a price.
C. To confirm a sale.
12. Why can’t the speakers meet on Wednesday?
A. The house owner isn’t available.
B. The woman is out of town.
C. The man has to work.
13. What will the woman probably do next?
A. Call the owner. B. Visit the man. C. Cancel the deal.
听第9段材料,回答第14至17题。
14. How did Helen perform in the science test?
A. She failed it. B. She got 90 points. C. She didn’t take it.
15. What was Carl busy doing last weekend?
A. Taking care of his mother.
B. Looking after his brothers.
C. Playing basketball with his father.
16. What is Carl going to ask his teacher?
A. If he can take the test again.
B. If he can have a higher mark.
C. If he can get extra homework.
17. Where does the conversation probably take place?
A. In the basketball court. B. In the teachers’ office. C. In the classroom.
听第10段材料,回答第18至20题。
18. What is the speaker mainly discussing?
A. The rules of making wine.
B. The performance of the concert.
C. An introduction of the lucky draw(幸运抽奖).
19. What is the first prize?
A. Tickets for a car race. B. A lake trip. C. Wine.
20. Which is the winning ticket number of the third prize?
A. 54. B. 295. C. 802.
第二部分 阅读理解(共两节, 满分50分)
A
If you’d like to go sightseeing, the following World Heritage Sites may be your best choices.
Jiuzhaigou Valley Scenic and Historic Interest Area
Jiuzhaigou Valley, which lies in the northern part of Sichuan Province, China, reaches a height of more than 4,800m, with a series of different forest ecosystems(生态系统). It’s particularly famous for its excellent waterfalls. About 140 kinds of birds live in the valley, as well as a number of endangered plants and animals, including the giant panda. Jiuzhaigou Valley was recognised as a World Heritage Site by UNESCO in 1992.
Khami Ruins National Monument
The city of Khami, which developed after the capital of Great Zimbabwe had been given up in the mid-16th century, is of great archaeological(考古的) interest. The discovery of objects from Europe and China shows that Khami was a major centre for trade over a long period of time. It joined the World Heritage List in 1986.
Henderson Island
Henderson Island, which lies in the eastern South Pacific, is one of the few atolls (环礁) in the world whose ecology has been untouched by humans. It’s particularly famous for the 10 plants and 4 birds that can only be seen on the island. It was recorded in the World Heritage List in 1988.
The Taj Mahal
The Taj Mahal is considered to be one of the most beautiful buildings in the world and the finest example of the late style of Indian architecture. It was built by the emperor Shah Jehan, who ruled India in the 17th century. It was in memory of his favourite wife who died in 1631. The architecture was given a World Heritage Status in 1983.
1. Which of the following can be found in Jiuzhaigou Valley?
A. Wonderful waterfalls. B. Ancient objects.
C. Beautiful buildings. D. Untouched ecology.
2. What can we learn about the Taj Mahal?
A. It doesn’t exist now.
B. It was built by an emperor’s wife.
C. It has become a place of interest.
D. It looks more beautiful than other buildings.
3. In which part of a newspaper can we read the text?
A. Industry. B. Travel.
C. Science. D. Business.
B
A vacation often means rest and relaxation, but more and more people are looking at traveling as an opportunity to help others and give back.
Don Germaise is a familiar face to many in Tampa Bay, but this former TV reporter’s life has changed a bit. “In the TV business you see the best and the worst the world has to offer, and at some point, it just occurred to me: I just need to do something to make the world a better place,” he explained.
He now travels the world, volunteering his time to help others. “Here’s the best part about a volunteer vacation. You’re not stuck at a hotel doing tours that everyone else does,” Germaise said. “You’re meeting regular people, living with regular people and helping regular people all over the world.”
Travel Writer Joe Miragliotta says that’s exactly why more people are spending time volunteering on vacation. “Travelers, especially millennials (千禧一代) like myself, are becoming more socially conscious when it comes to choosing where they go,” Miragliotta said. “They want to connect with the communities and causes they really care about.”
He recently took some time out of a trip to San Francisco to help out at a local farm. “Here, volunteers are growing healthy foods for the community, and they give it right back for free; and you know you can tend the vegetable gardens, help clean the orchard — lots of fun activities,” Miragliotta explained.
Volunteering doesn’t take up your entire vacation. You can do it for a few hours or even a few days. It’s all up to you. “With a kid...when you do something as simple as giving him or her a pencil when they never had a pencil for school, the look in their eyes is so unbelievable,” Germaise said. “It’s like they got an iPad for Christmas. It’s the greatest feeling in the world.”
4. What do vacations mean to Don Germaise?
A. Having a rest and relaxing.
B. Getting an opportunity to travel.
C. Meeting and helping regular people.
D. Reporting on what happens around the world.
5. According to Joe Miragliotta, young people __________.
A. are becoming more socially conscious
B. find it fun to help in vegetable gardens
C. enjoy taking care of the children around
D. are trying to learn more about other people
6. What can be inferred from the last paragraph?
A. It only takes travelers a few hours to do volunteering.
B. Finding a way to help the people in need is not easy.
C. It is impossible for the kids to get an iPad for Christmas.
D. Making a small difference to people’s life is rewarding.
7. What’s the passage mainly about?
A. Millennials pay more attention to society.
B. Volunteer vacation is becoming a new trend.
C. Two travelers shared their experiences abroad.
D. Volunteers enjoy popularity among local people.
C
A 1.6-metre-tall robot may soon become the best friend for lonely elderly people, as Chinese scientists are making the final sprint (冲刺) towards its market launch (投放), said a senior researcher on the robot project on Saturday.
“We are working on testing the exact functions and ways to reduce the cost in preparations for an expected market launch of the robot in two to three years,” said Li Ruifeng, a member of the project.
He said the team hoped to reduce the cost so that the robot can be priced at 30,000 to 50,000 yuan, which is expected to be an affordable price for most of China’s better-off families.
The robot has been developed with the functions of fetching food and medicine, sounding alarms in case of water or gas leakage, sending texts or video images via wireless communications, and even singing a song or playing chess to entertain its masters.
Li said that the robot, developed independently in China, has technology at the same level as those in Western labs.
China set about the research of the robot in 2007, when it was listed as a national key project. It is backed by government funding. China has the world’s largest elderly population with 159 million people over 60, accounting for 12 percent of its total population. According to a survey by the Ministry of Civil Affairs, more than 10 million caregivers and nurses are needed to attend the elderly, as most of Chinese elderly prefer to live their retired lives at home.
8. The underlined word “backed” in the last paragraph means ________.
A. supported B. suggested C. controlled D. stopped
9. From the last paragraph we know that ________.
A. our government pays no attention to the elderly people
B. China has the world’s largest elderly population
C. Chinese elderly people prefer to be looked after by robot caregivers
D. robots are the best friends for the lonely elderly people
10. Which of the following is true according to the passage?
A. Robot caregivers will appear in the market in 2 to 3 years.
B. Robot caregivers can help elderly people to do everything.
C. China needs some technical support from Western labs.
D. The robot is expected to be bought by every person.
11. The author wrote the passage to ________.
A. advertise a robot caregiver to the elderly
B. tell Chinese elderly not to worry about their lives
C. explain how robot caregivers work in the future
D. introduce a newly-developed robot caregiver
D
Film director James Cameron first became interested in sea exploration when he was a little boy. His love for the ocean grew after he made the 1989 undersea adventure film The Abyss and the 1997 blockbuster Titanic, one of the most successful movies of all time. Following that big success, James Cameron decided to put his film career on hold to become an explorer.
In 2012, James Cameron made a journey to the deepest spot in the Mariana Trench, known as Challenger Deep. And now the great journey has been made into a documentary film, named James Cameron’s Deep-sea Challenger 3D.
In James Cameron’s fantasy films, such as Avatar and The Abyss, the unexplored areas are decorated in colors and full of danger. But on his dive into Challenger Deep, the reality proved far different: white, deserted and dull.
“I felt like I had gone to another planet,” Cameron said after returning from the cold and dark place in the Western Pacific Ocean, nearly 7 miles below the surface. “I really have a sense of being separated and realize how tiny I am down in this big, black and unexplored place.”
Cameron captured (获取) the moon-like landscape of the deep sea and documented the sea creatures he observed in the ocean.
James Cameron’s Deep-sea Challenger 3D tells the story of Cameron’ s journey. It is a film about determination, danger and the ocean’s greatest depths. The movie shows a unique insight into Cameron’s world when he makes his dream reality and makes history by becoming the first person to travel alone to the deepest point on the planet.
It’s an exciting film and inspiring reminder that our beautiful planet still has a lot to explore.
12. When did James Cameron become interested in the ocean?
A. When he was in his childhood.
B. After his films The Abyss and Titanic.
C. After he achieved great Success in movies.
D. When he began to explore the deep sea alone.
13. What is the unexplored ocean like?
A. Colorful and dangerous.
B. Boring and deserted.
C. White and attractive.
D. Small and dull.
14. What can we know about James Cameron’s Deep-sea Challenger 3D?
A. It is a film about the exploration of ocean creatures.
B. It is a story about Cameron’s film-making dream.
C. It aims to attract more people to explore the deep sea.
D. It tells us about James’ journey into Challenger Deep.
15. What is the best title for this passage?
A. The great dream of a film director
B. A film director exploring deep sea
C. James Cameron and his documentary film
D. The first person to make films about the deep sea
第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)
Tips For Choosing A Career
Choosing a career is one of the most important decisions you will ever make. While selecting a career can be a difficult process, the following tips can make this process easier for you.
Careful reading about potential careers is vital. ____16____ It’s important to collect information such as career descriptions, career outlooks, employment statistics, educational requirements, and potential earnings.
____17____ Do this frequently since these lists keep changing. A “hot job” today may not be “hot” next year or the year after next year. When evaluating these lists, keep in mind your interests, skills and job satisfaction requirements.
Find a mentor(指导者). Many colleges and employers have a formal mentoring program. ____18____ It is a great way to learn about a career, and a mentor can provide valuable networking opportunities.
Interviewing people in the field is an excellent way to learn about the various aspects of a career. ____19____ Informational interviews often change a person’s perspective about an occupation. You can find interview candidates by asking friends, teachers and neighbors. You can also contact relevant professional associations and societies and visit appreciate social and professional networking sites online.
The skills required for a career are an essential factor for an individual’s potential for success in that career. Write a list of the skills needed for a particular field. Place a check next to each skill you possess. ____20____
A. Look for lists of “hot jobs” on the Internet and in magazines.
B. The more checks you make, the more likely this field is right for you.
C. You will discover detailed information about careers that you were not aware of.
D. Potential careers are the jobs which you will have in the future.
E. At last, please count the number of checks you have.
F. Doing this may also provide good social communication opportunities.
G. Also, formal mentoring organizations are available that match mentors with individuals.
第三部分 语言运用(共两节,满分30分)
You may always hear about people who knew exactly what they wanted to do with their life from the time they were in kindergarten. I didn’t consider lots of career ____21____ when I graduated from high school. Like most students who earn good grades in maths and science classes, I found people ____22____ me to be an engineer. But all of that changed when I went to my ____23____.
I will never forget the feeling of walking into my very first Biology ____24____. I nervously found a seat and waited for the type of ____25____ you see in TV shows, old and strict. What I got was exactly ____26____. Dr Espinoza was a caring and ____27____ teacher, and two terms of her classes made me fall in love with Biology. Her exciting classes made me realise that I had other choices besides being a(n) ____28____: heading for a career in biological research.
Due to Dr Espinoza, I found that scientists aren’t just what we ____29____ on the National Geographic Channel. They are real people who answer real questions and ____30____ real problems. This led me to seek out opportunities to do real science projects and see if I ____31____ it. While I was at university, I learned how to ask good questions, how to ____32____ experiments and collect data, and how to share what I learned with people.
Falling in love with ____33____ was a long process for me, but it led me to a job I love. Like the science itself, my journey towards being a scientist was ____34____, but helped along by many teachers and professors who ____35____ me the way.
21. A. development B. difficulty C. choices D. requirements
22. A. appointing B. forcing C. allowing D. encouraging
23. A. university B. office C. room D. lab
24. A. league B. lecture C. test D. teamwork
25. A. agent B. volunteer C. host D. professor
26. A. opposite B. traditional C. typical D. similar
27. A. average B. casual C. enthusiastic D. severe
28. A. lawyer B. educator C. scholar D. engineer
29. A. take care of B. make fun of C. learn about D. search for
30. A. solve B. bring C. raise D. ignore
31. A. enjoyed B. doubted C. recommended D. acknowledged
32. A. replace B. predict C. conduct D. copy
33. A. literature B. science C. language D. art
34. A. precious B. smooth C. beneficial D. slow
35. A. promised B. showed C. left D. awarded
第二节 语法填空(共10小题;每小题1.5分,满分15分)
Jo is an Australian woman who worked as a volunteer teacher in Papua New Guinea. The school ____36____ she worked was a bush school, whose classrooms were made of bamboo and grass. There’s no electricity ____37____ running water. It took some students about two hours ____38____ (get) to school. The other day, Jo ____39____ (show) the boys an experiment when the mixture was bubbling and the boys started jumping out of the windows. Jo doubted ____40____ she was making any ____41____ (different) to the children’s lives.
Jo and Jenny visited Tombe’s home. When they arrived, Tombe’s mother started crying “ieee ieee” and his father led them to his house, a low bamboo hut with grass ____42____ (stick) out of the roof. Jo loved listening to the family talking ____43____ (soft) to each other in their language, even though she couldn’t participate much ____44____ the conversation. That night Jo and Jenny slept on a newly made platform. They left the village the next morning and they were exhausted as they dragged _____45_____ (them) down the mountain towards home.
第四部分 写作(共两节,满分40分)
将在杭州举办的第19届亚洲运动会在招募志愿者。假定你是光明中学的李华,请你给组委会写一封电子邮件,内容包括:
1. 自我介绍并提出申请;
2. 个人优势;
3. 表达希望。
注意:1. 词数80左右;
2. 可以适当增加细节,以使行文连贯。
Dear Sir or Madam,
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Yours,
Li Hua
第二节 读后续写(满分25分)
阅读下面短文,根据所给情节进行续写,使之构成一个完整的故事。
I always wonder how people will react if I want a total stranger for help in a busy place like a street corner or in a crowded station. I personally have always hurried past a stranger who tried to catch my attention in a busy place or when I am rushing around.
Yesterday I was stuck in such a hopeless situation where my only hope of help would have to come from a total stranger.
I was in a busy shopping mall(中心) buying a large piece of luggage. After the purchase in one of the large, fancy, expensive shops, I picked up my phone from my pocket to call my driver waiting in the parking lot and my phone was dead.
I then requested the shop assistant who had just sold me the luggage, which was not cheap at all, if she could help me telephone my driver. She replied, still all smiles, “I’m sorry, Sir, but it is the shop policy that we cannot use mobile phones while working in the shop.”
As I was wondering what kind of policy that was, I saw a nice-looking teenage boy coming toward me. Remembering my wife’s interesting theory(理论) that beautiful people are more likely to give you a hand when you’re in trouble, I thought I might have a chance. But before I could say a word, he walked past me. It turned out he simply didn’t see me.
I waited a bit longer in the mall but it seemed nobody bothered to look at me. Disappointed and tired, I got out of the shop on to the busy street in front. I stood there with people rushing by, looking at their faces to see if there was a sign of kindness on their face. I began wondering how many times I had reacted to strangers like the shop girl and the teenager.
Paragraph 1:
At that point I saw a young mother with her two kids.
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Paragraph 2:
Finally a man wearing a cheap T-shirt and dirty jeans seemed to notice me.
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
听力答案:1—5 CBCBC 6—10 BBACA 11—15 ACABB 16—20 ACCBA
【答案】1. A 2. C 3. B
【解析】本文为应用文。文章介绍了四处世界遗产遗址供游客选择。
1. 细节理解题。由第二段中“It’s particularly famous for its excellent waterfalls.(它的瀑布特别有名。)”可知,在九寨沟能够观赏到瀑布。故选A项。
2. 细节理解题。由最后一段中“The architecture was given a World Heritage Status in 1983.(该建筑于1983年被授予世界遗产称号。)”可知,泰姬陵已经成为一处旅游胜地。故选C项。
3. 推理判断题。文章介绍了四个世界遗产遗址:Jiuzhaigou Valley Scenic and Historic Interest Area(九寨沟风景名胜区),Khami Ruins National Monument(卡米遗址国家纪念碑),Henderson Island(亨德森岛)和The Taj Mahal(泰姬陵)。由此可知,文章最有可能出现在报纸的旅游专栏中。故选B项。
【答案】4. C 5. A 6. D 7. B
【解析】本文是一篇说明文,以Don Germaise为例介绍了在假期做志愿工作正在成为一种新的趋势。
1. 细节理解题。根据第三段中的“You’re meeting regular people, living with regular people and helping regular people all over the world.”可知,对Don Germaise来说,假期意味着结识并帮助普通人,故C项正确。
2. 细节理解题。根据第四段中的“Travelers, especially millennials (千禧一代) like myself, are becoming more socially conscious when it comes to choosing where they go,”可知,乔·米拉格里奥塔认为年轻人越来越有社会意识,故A项正确。
3. 推理判断题。根据最后一段中的““With a kid...when you do something as simple as giving him or her a pencil when they never had a pencil for school, the look in their eyes is so unbelievable,” Germaise said. “It’s like they got an iPad for Christmas. It’s the greatest feeling in the world.””可知,对于一个孩子,当你做一些简单的事情,比如在他们上学从来没有铅笔的时候给他们一支铅笔,他们眼中的表情是如此难以置信,就像他们圣诞节有一台iPad,这是世界上最伟大的感觉,由此判断出,给人们的生活带来小小的改变是值得的,故D项正确。
4. 概括大意题。通读全文,特别是根据第一段“A vacation often means rest and relaxation, but more and more people are looking at traveling as an opportunity to help others and give back.”及最后一段中的“Volunteering”可知,假期通常意味着休息和放松,但越来越多的人把假期看作是帮助他人和回报他人的机会——他们选择利用假期做志愿工作,因此本文主要介绍的是在假期做志愿工作正在成为一种新的趋势,故B项正确。
【答案】8. A 9. B 10. A 11. D
【解析】这是一篇说明文。主要介绍了一种新型的陪伴孤独老人的机器人准备投放市场。
1. 词义猜测题。根据划线词前一句“China set about the research of the robot in 2007, when it was listed as a national key project.(中国在2007年开始研究机器人,当时它被列为国家重点项目。)”和划线词后“by government funding”可推知,机器人被列为国家重点项目,得到政府的资金支持,推测划线单词表示“支持”,与supported同义。故选A项。
2. 细节理解题。根据最后一段“China has the world’s largest elderly population with 159 million people over 60, accounting for 12 percent of its total population.(中国是世界上老年人口最多的国家,有1.59亿60岁以上老人,占总人口的12%。)”可知,中国是世界上老年人口最多的国家。故选B项。
3. 细节理解题。根据第二段“We are working on testing the exact functions and ways to reduce the cost in preparations for an expected market launch of the robot in two to three years(我们正在测试机器人的确切功能和降低成本的方法,为预计在两三年内机器人上市做准备)”可知,机器人将在两三年后出现在市场上。故选A项。
4. 推理判断题。根据第一段“A 1.6-metre-tall robot may soon become the best friend for lonely elderly people, as Chinese scientists are making the final sprint towards its market launch, said a senior researcher on the robot project on Saturday.(周六,该机器人项目的一位高级研究员表示,随着中国科学家正为其上市做最后冲刺,一个1.6米高的机器人可能很快成为孤独老人的最佳朋友。)”以及文章内容可知,作者写本文的目的是介绍一种新型的陪伴孤独老人的机器人。故选D项。
【答案】12. A 13. B 14. D 15. C
【解析】这是一篇说明文。本篇文章主要介绍了美国著名的导演卡梅隆以及其最新的纪录片——《深海挑战》,这部纪录片是根据卡梅隆的亲身经历而拍摄的,采用了水下实景3D技术,而卡梅隆本人也成为全球第一个独自潜入深海探险的人。
1. 细节理解题。根据文章第一段的“Film director James Cameron first became interested in sea exploration when he was a little boy.(电影导演詹姆斯·卡梅隆第一次对海洋探险产生兴趣是在他还是个小男孩的时候。)”可知,卡梅隆从小时候就开始对海洋探险感兴趣。故选A。
2. 细节理解题。根据文章第三段的“But on his dive into Challenger Deep, the reality proved far different: white, deserted and dull.(但当他潜入挑战者深渊时,现实却截然不同:一片白茫茫,荒凉而沉闷。)”可知,未开发的海洋是无聊和荒芜的。故选B。
3. 细节理解题。根据倒数第二段的“James Cameron’s Deep-sea Challenger 3D tells the story of Cameron’s journey.(詹姆斯·卡梅隆的《深海挑战者3D》讲述了卡梅隆的旅程。)”可知,它向我们讲述了詹姆斯进入挑战者深渊的旅程。故选D。
4. 标题归纳题。文章主要介绍了导演卡梅隆以及他的最新的纪录片《深海挑战》,故选C。
【答案】16. C 17. A 18. G 19. F 20. B
【解析】本文是说明文。文章说明了选择职业时的几个要点。读有关职业的材料,了解就业数据,找到指导者,与这一领域的人进行面谈等都有利于选择职业。
1. 上文“Careful reading about potential careers is vital.(关于潜在职业的仔细阅读是至关重要的。)”说明你能从仔细阅读中得到有关职业的信息,C项“你将会发现你没有意识到的有关职业的细节信息”符合题意。故选C。
2. 下文“Do this frequently since these lists keep changing. A “hot job” today may not be “hot” next year or the year after next year.(因为清单一直在变化,所以频繁地做这些事。今天的热门工作可能明年或者后年就不热门了。)”说明上文要关注热门工作,A项“在互联网或者杂志中寻找热门工作清单。”符合题意。故选A。
3. 上文“Many colleges and employers have a formal mentoring program.(许多大学和雇佣者会有正式的指导项目。)”,下文“It is a great way to learn about a career(这是一个了解职业的好的方式)”,由此可知,空处应涉及个人与指导者之间的关系,G项中“match mentors with individuals”连接上下文,表示“并且,正式的指导者组织也可以将指导者与个人联系起来。”故选G。
4. 上文“Interviewing people in the field is an excellent way to learn about the various aspects of a career.”说明和这一领域的人进行面谈是了解职业不同方面的极好的方式,空处应继续说明这样做的好处,F项中also是关键词,与上文是递进关系,F项“这样做也会提供好的社会交流机会。”符合题意。故选F。
5. 上文“Place a check next to each skill you possess.(在你拥有的每项技能旁边打勾。)”说明多拥有技能的重要性,B项“你打的勾越多,这个领域就越可能适合你。”符合题意。故选B。
【答案】21. C 22. D 23. A 24. B 25. D 26. A 27. C 28. D 29. C 30. A 31. A 32. C 33. B 34. D 35. B
【解析】本文是一篇记叙文,主要讲述了作者是怎样爱上生物学,通过老师和教授们的帮助,成为一位科学家的。
1. 考查名词词义辨析。句意:高中毕业时,我没考虑过众多的职业选择。A. development发展;B. difficulty困难;C. choices选择;D. requirements必要条件。通过下文“be an engineer”和第二段“I had other choices”可推知,此处指作者从高中毕业的时候,没有考虑过职业选择。故选C。
2. 考查动词词义辨析。句意:像大多数在数学和科学课上取得好成绩学生一样,我发现人们鼓励我成为一名工程师。A. appointing任命;B. forcing强迫;C. allowing允许;D. encouraging鼓励。通过上文“Like most students who earned good grades in math and science classes”以及下文“me to be an engineer”可推知,作者理科成绩好,所以有人鼓励作者成为一名工程师。故选D。
3. 考查名词词义辨析。句意:但当我上大学时,一切都改变了。A. university大学;B. office办公室;C. room房间;D. lab实验室。根据下文第三段“While I was at university, I learned how to ask good questions”可推知,此处指作者上大学的时候,一切都变了。故选A。
4. 考查名词词义辨析。句意:我永远不会忘记第一次参加生物学讲座的感觉。A. league联赛;B. lecture演讲;C. test测试;D. teamwork团队合作。通过下文“Her exciting classes made me”可推知,此处指作者永远不会忘记他第一次参加生物学讲座的感觉。故选B。
5. 考查名词词义辨析。句意:我紧张地找了个座位,等待着你在电视节目中看到的那种老而严厉的教授。A. agent代理人;B. volunteer志愿者;C. host主持人;D. professor教授。根据后文“Dr Espinoza was a caring and ...teacher”和文章最后一段professors可知,作者在等Espinoza教授。故选D。
6. 考查形容词词义辨析。句意:我得到的结果正好相反。A. opposite相反的;B. traditional传统的;C. typical典型的;D. similar相似的。通过上文“the type of professor you see in TV shows, old and strict”以及下文“caring and ________ teacher, and two terms of her classes made me fall in love with Biology”可推知,此处指作者发现教授与自己想象的不一样,即完全相反。故选A。
7. 考查形容词词义辨析。句意:Espinoza博士是一位充满爱心和热情的老师,她的两个学期的课程让我爱上了生物学。A. average平均的;B. casual随便的;C. enthusiastic热情的;D. severe严重的。根据上文“What I got was exactly opposite.”以及下文“caring”和“two terms of her classes made me fall in love with Biology”可推知,此处指Espinoza博士是一位充满爱心和热情的老师。故选C。
8. 考查名词词义辨析。句意:她激动人心的课程让我意识到,除了做工程师之外,我还有其他选择。A. lawyer律师;B. educator教育家;C. scholar学者;D. engineer工程师。通过上文“I found people encouraging me to be an engineer”可推知,此处指作者意识到了除了做工程师之外,他还有其他选择。故选D。
9. 考查动词短语辨析。句意:由于Espinoza博士和其他许多像她一样的教授,我发现科学家不仅仅是我们在国家地理频道上了解到的那样。A. take care of照顾;B. make fun of取笑;C. learn about了解;D. search for寻找。通过上文“What I got was exactly opposite.”以及下文“They are real people”可推知,此处指作者发现科学家们与作者之前在电视频道上了解到的不一样。故选C。
10. 考查动词词义辨析。句意:他们是真实的人,回答真实的问题,解决真实的问题。A. solve解决;B. bring带来;C. raise提高;D. ignore忽视。通过下文“real problems”可推知,此处指Espinoza博士和其他许多像她一样的教授解决真实的问题。故选A。
11. 考查动词词义辨析。句意:这让我寻找机会做真正的科学项目,看看我是否喜爱它。A. enjoyed喜爱;B. doubted怀疑;C. recommended建议;D. acknowledged承认。通过下文“it led me to a job I love”可推知,此处指作者准备尝试做科学项目,看看他是否喜爱科学。故选A。
12. 考查动词词义辨析。句意:在大学期间,我学会了如何提出好的问题,如何进行实验和收集数据,以及如何与人分享我学到的东西。A. replace替代;B. predict预测;C. conduct实施;D. copy复制。通过上文“do real science projects”和下文“experiments”可推知,此处指作者学会了如何做实验。固定搭配“conduct experiments”意为“做实验”。故选C。
13. 考查名词词义辨析。句意:对我来说,爱上科学是一个漫长的过程,但它让我找到了自己喜欢的工作。A. literature文学;B. science科学;C. language语言;D. art艺术。根据前一段“This led me to seek out opportunities to do real science projects”可知,作者喜欢上了科学。故选B。
14. 考查形容词词义辨析。句意:就像科学本身一样,我成为一名科学家的过程是缓慢的,但有许多老师和教授帮助我指明了道路。A. precious珍贵的;B. smooth光滑的;C. beneficial有益的;D. slow缓慢的。通过上文“Falling in love with science was a long process for me”可推知,作者是在大学才对科学感兴趣,爱上科学对作者来说是一个漫长的过程,所以作者成为一名科学家的旅程是缓慢的。故选D。
15. 考查动词词义辨析。句意:同上。A. promised承诺;B. showed指给某人看,展示;C. left离开;D. awarded授予,奖励。根据空前“but helped along by many teachers and professors ”可知,作者得到了很多老师和教授的帮助,他们给作者指明了道路。故选B。
【答案】36. where
37. or
38. to get
39. was showing
40. whether/if
41. difference
42. sticking
43. softly
44. in
45. themselves
【解析】本文是一篇记叙文。文章主要介绍了Jo在巴布亚新几内亚担任志愿教师时所遇到的一些事。
1. 考查定语从句。句意:她工作的学校是一所丛林学校,教室是用竹子和草做成的。句中先行词为the school,在定语从句中充当地点状语,所以用关系副词where引导。故填where。
2. 考查连词。句意:那儿既没有电,也没有自来水。根据上文的否定词no可知,空处填连词or。意为“既没有……也没有……”。故填or。
3. 考查非谓语动词。句意:一些学生花了大约两个小时才到学校。句型:it+takes/took+sb.+时间+to do sth.花费某人多久去做某事。故填to get。
4. 考查时态。句意:几天前,Jo给孩子们看一个实验,当混合物冒泡时,孩子们开始从窗户跳下去。根据时间状语the other day可知,用过去的时态,再根据下文的“was bubbling”可知,用过去进行时;主语为Jo为第三人称单数,所以谓语动词用was。故填was showing。
5 考查宾语从句。句意:Jo怀疑她是否给孩子们的生活带来了什么改变。宾语从句中不缺少成分,表示“是否”,用whether或if。故填whether/if。
6. 考查名词。句意:Jo怀疑她是否给孩子们的生活带来了什么改变。短语:make any difference to对……有影响、给……带来变化。故填difference。
7. 考查非谓语动词。句意:当他们到达的时候,Tombe的母亲开始哭喊:“ieee ieee”,他的父亲把他们带到他的房子,一个低矮的竹子小屋,屋顶上的草伸出来。宾语grass与stick之间存在主动关系,所以用现在分词作宾语补足语。故填sticking。
8. 考查副词。句意:Jo喜欢听一家人用他们的语言轻声交谈,尽管她不能过多地参与谈话。修饰talking,用副词形式。故填softly。
9. 考查介词。句意:Jo喜欢听一家人用他们的语言轻声交谈,尽管她不能过多地参与谈话。短语:participate in参加、参与。故填in。
10. 考查代词。句意:第二天早上他们就离开了村子,他们拖着疲惫的身躯下山回家。主语为they,宾语为其本身,用反身代词。故填themselves。
【答案】
Dear Sir or Madam,
I am Li Hua, an 18-year-old boy from Guangming Middle School. I apply to become a volunteer in the coming 19th Asian Games in Hangzhou.
I do believe I’m an ideal candidate. With an outgoing and cheerful personality, I can get along very well with people around me. What’s more, with a good command of English, I can communicate freely with foreigners. Most importantly, I know a lot about other Asian countries and I’m eager to spread Chinese culture to the outside world. I sincerely hope I will be given such a good chance and I guarantee I will do a great job.
Looking forward to your reply.
Yours,
Li Hua
【解析】
【导语】本篇书面表达属于应用文。要求考生给第19届亚洲运动会组委会写一封电子邮件,申请志愿者。
【详解】1. 词汇积累
机会:chance→opportunity
申请:apply to→ask for
令人愉快的:cheerful→merry
渴望的:eager →desperate
2. 句式拓展
简单句变复合句
原句:With an outgoing and cheerful personality, I can get along very well with people around me.
拓展句:Because I am outgoing and cheerful, I can get along very well with people around me.
【点睛】[高分句型1] Most importantly, I know a lot about other Asian countries and I’m eager to spread Chinese culture to the outside world.(and连接的并列句)
[高分句型2] I sincerely hope I will be given such a good chance and I guarantee I will do a great job.(省略that的宾语从句)
【答案】
Paragraph 1:
At that point I saw a young mother with her two kids. I thought that a beautiful woman with charming blue eyes must be willing to help me. So, with great expectation, I walked towards her with an appropriate smile on my face, and requested if she could be kind enough to make a phone call for me. However, without a word, she pulled her kids to escape from me, as if scared by a murderer. I stood there, hopeless, with a blank face and a sinking heart.
Paragraph 2:
Finally a man wearing a cheap T-shirt and dirty jeans seemed to notice me. I squeezed a smile and requested him the same thing. Unexpectedly, he took out his mobile phone for me without hesitation. Dancing in his eyes was the real kindness that I had been struggling to look for so long. From that day on, I began helping other strangers in trouble, just like the poor-looking but kind man, with the aim of passing kindness and melting the ice in many people’s hearts.
【解析】
【分析】这是一篇记叙文。本文以发生在购物中心里的事为线索,讲述了作者在向陌生人寻求帮助时,不同的人对于作者的请求的回应。
【详解】1. 段落续写:
(1)由第一段首句内容“就在那时,我遇见了一位带着两个孩子的母亲。”可知,第一段可描写作者向一位母亲求助的经过。
(2)由第二段首句内容“终于,一个穿着廉价T恤和脏牛仔裤的男人似乎注意到了我。”可知,该段可描写作者向一位看似很贫穷的人求助时遇到的情况。
2. 续写线索:向一位母亲求助——被拒绝——继续向一位男子求助——获得帮助
3. 词汇激活
行为类
(1)请求:request/require/ask
(2)害怕:scare/frighten
(3)注意:notice/observe
情绪类
(1)迷人的:charming/attractive
(2)合适的:appropriate/suitable
【点睛】[高分句型1]So, with great expectation, I walked towards her with an appropriate smile on my face, and requested if she could be kind enough to make a phone call for me.(with+名词在句中作状语;if引导的宾语从句)
[高分句型2]Dancing in his eyes was the real kindness that I had been struggling to look for so long.(dancing in his eyes位于句首的倒装和定语从句完美结合)
2023届海南省琼海市嘉积中学高三一模英语试题(含解析): 这是一份2023届海南省琼海市嘉积中学高三一模英语试题(含解析),共20页。试卷主要包含了阅读理解,七选五,完形填空,用单词的适当形式完成短文,开放性作文,读后续写等内容,欢迎下载使用。
海南省琼海市嘉积中学2022-2023学年高三下学期高考模拟预测英语科试题(含解析): 这是一份海南省琼海市嘉积中学2022-2023学年高三下学期高考模拟预测英语科试题(含解析),共21页。试卷主要包含了阅读理解,七选五,完形填空,用单词的适当形式完成短文,其他应用文,读后续写等内容,欢迎下载使用。
2023届海南省琼海市嘉积中学高三下学期三模英语试题: 这是一份2023届海南省琼海市嘉积中学高三下学期三模英语试题,共11页。

