开学活动
搜索
    上传资料 赚现金

    2021高考英语二轮复习小综合训练9含解析202102232199

    2021高考英语二轮复习小综合训练9含解析202102232199第1页
    2021高考英语二轮复习小综合训练9含解析202102232199第2页
    2021高考英语二轮复习小综合训练9含解析202102232199第3页
    还剩5页未读, 继续阅读
    下载需要20学贝 1学贝=0.1元
    使用下载券免费下载
    加入资料篮
    立即下载

    2021高考英语二轮复习小综合训练9含解析202102232199

    展开

    这是一份2021高考英语二轮复习小综合训练9含解析202102232199,共8页。
    Ⅰ.阅读理解
    (2019·银川一中质检)
    Feeling achy and feverish? Yur misery has plenty f cmpany. By the end f December, the tally (计数器) f flu­like illnesses in the state exceeded the peaks in the tw previus seasns, when the biggest number f cases ccurred in February and March. This time, the flu virus seems t be hitting even harder.
    Flu is unique amng human diseases. It circulates cnstantly in cl and dry areas. Because it spreads frm persn t persn and can be picked up easily, nearly everyne is expsed. While it's unclear whether the annual flu epidemic (流行病) will wrsen this year, r just arrived earlier, fears have been increased by the severity f flu in Australia during its mst recent seasn and the fact that the vaccine may prtect against the predminant (盛行的) kind f the flu nly 30 percent f the time.
    Despite the wrries, dctrs and public health fficials say there is n evidence that peple are getting sicker than usual. Flu cases in Massachusetts started rising arund Thanksgiving and increased steadily, with an especially steep climb in the last week f the year. “This is a bad flu seasn but nt a hrrible ne,” said Dr. Andrew G. Villanueva, a lung specialist and chief quality fficer at the Lahey Hspital & Medical Centre in Burlingtn.
    “The flu seasn, while clearly in_full_swing,_desn't ‘feel different’ frm previus years,”said Villanueva.“We're nt seeing a lt f peple being hspitalized because f flu,” he said. “Mst peple with the flu recver n their wn withut medical care.”
    【语篇解读】 入冬至今,美国出现流感高发现象,病毒来势汹汹并在多地集中爆发,患者人数也达到了高峰,很多人陷入恐慌。对此现象专家们称今年的流感与往年一样,也没有证据表明人们比以往病得严重得多,大多数患者不用住院即可康复,所以流感季很糟但并不可怕。
    1.What's the functin f the first paragraph?
    A.A lead­in. B.A cmment.
    C.A summary. D.A backgrund.
    解析 推理判断题。根据第一段内容可知,流感患者人数达到高峰,这次似乎更加凶猛。据此下文展开了关于此次流感的分析和介绍专家的一些评论。故第一段是文章的导入部分。A项正确。
    答案 A
    2.What can be learned abut the flu this year accrding t the text?
    A.The utbreak f the flu is terrible.
    B.The flu has arrived earlier than befre.
    C.The vaccine against the flu is highly effective.
    D.Everyne feels hrrible at the mentin f the flu.
    解析 推理判断题。根据第一段中的“exceeded the peaks”和“This time, the flu virus seems t be hitting even harder.”可知,今年的流感爆发导致的患病人数达到高峰,威力也更大。根据第二段中的“the vaccine may prtect against the predminant(盛行的)kind f the flu nly 30 percent f the time”可知今年的疫苗对病毒的预防效果也只有三成。故推断出今年的流感爆发很可怕。
    答案 A
    3.What des the underlined part in Paragraph 4 mean?
    A.Crwded.B.Changeable.
    C.Permanent.D.Active.
    解析 词义猜测题。根据划线词上一段的第二句“Flu cases in Massachusettes started rising arund Thanksgiving and increased rapidly, with an especially steep climb in the last week f the year.”可知流感季目前正是流行期,流感病毒活跃。故画线词组in full swing的意思是“活跃的”,与D项Active意思相同。D项正确。A项意为“拥挤的”;B项意为“可变的;易变的”;C项意为“永久的”。
    答案 D
    4.What is the authr's purpse in writing the text?
    A.T explain what flu is.
    B.T rid peple f flu panic.
    C.T warn readers f hw serius the flu is.
    D.T infrm readers hw t prevent the flu.
    解析 写作意图题。本文一、二段介绍由于流感病毒的肆虐引起了民众的恐慌;三、四段通过引用专家的话说明流感病毒并不可怕。故作者的写作意图为帮助人们摆脱对流感的恐惧。B项正确。
    答案 B
    Ⅱ.完形填空
    (2019·石家庄段考)
    On my way back hme I was stpped at traffic lights by sme peple wh asked fr help. A wman—in her attempt t give __1__ t an ambulance—had driven her car ver stny bstacles that separated the bike line frm the street, and, as a result, had gtten her car __2__. She culdn't mve the car in any __3__ withut damaging it. A cuple f peple tried t __4__ the car back but the bstacles were t high. Seeing that they culdn't d much abut it, they left. The wman in the car tried t __5__ sme service, and was tld that it wuld take abut 45 minutes fr smene t get there.
    While watching the ther peple __6__, I realized the wman wuld be n her wn and I imagined hw __7__ that wuld be if I were in her shes. After sme talking, she __8__ me t sit inside her car.
    I wasn't in a hurry, s I __9__ my family that I wuld be late and then tried t __10__ the wman wh seemed t feel stressed abut causing thers __11__. But actually it wasn't t much truble __12__ they culd still pass, and als there wasn't anything she culd d abut it __13__. We laughed and __14__ that all we needed was sme tea fr ur picnic.
    Finally __15__ came and helped her back n the street. She __16__ me and asked fr my phne number s she culd return the __17__, but I tld her it was kay. She seemed t feel much __18__ when we said ur gdbyes. I believe that nt having t face a difficult situatin __19__ can make a lt f __20__.
    【语篇解读】 本文是一篇记叙文。主要讲述了作者安慰并帮助一位在马路上因为给救护车让行而陷入困境的女士的故事。
    1.A.signal B.way
    C.time D.help
    解析 一位女士试图给一辆救护车让行。give way t...“让行”,为固定搭配。故选B。
    答案 B
    2.A.stuck B.brken
    C.dirty D.abandned
    解析 根据下文“She culdn't mve the car”可推知,因为给救护车让行,这位女士的车卡(stuck)在那里不能动弹。
    答案 A
    3.A.sense B.minute
    C.directin D.line
    解析 在不损坏车的情况下,无论往哪个方向(directin)都无法移动。sense“感觉,意识”;minute“分钟”;line“路线”。
    答案 C
    4.A.lift B.hld
    C.pull D.drive
    解析 根据上文“She culdn't mve the car”以及下文“but the bstacles were t high”可推知,车子卡在那里,障碍物太高,不能被抬(lift)回来。hld“举行,持有”;pull“拉”;drive“驾驶”。
    答案 A
    5.A.ffer B.seek
    C.refuse D.take
    解析 那位女士在车里试图寻求(seek)帮助。ffer“提供”;refuse“拒绝”;take“带走”。
    答案 B
    6.A.shut B.discuss
    C.stand D.leave
    解析 根据上文中的“Seeing that they culdn't d much abut it,they left.”可知,当时其他人因为帮不了什么忙,都走开(leave)了。
    答案 D
    7.A.amazing B.pleasant
    C.uneasy D.incredible
    解析 根据上文可知,那位女士的车被卡在障碍物上,其他人又帮不上忙,作者将心比心,觉得此情此景,那位女士一定心神不安(uneasy),与下文“the wman wh seemed t feel stressed”呼应。amazing“令人惊异的”;pleasant“令人愉悦的”;incredible“令人无法置信的”。
    答案 C
    8.A.frced B.invited
    C.rdered D.allwed
    解析 根据语境可推知,那位女士邀请(invite)作者坐进她的车里。frce“强迫”;rder“命令”;allw“允许”。
    答案 B
    9.A.cnsulted B.warned
    C.advised D.infrmed
    解析 根据语境及下文“I wuld be late”可推知,作者是告知(infrm)家人一些情况。cnsult“咨询;商量”;warn“警告”;advise“建议”。
    答案 D
    10. A.persuade B.cmfrt
    C.frighten D.satisfy
    解析 根据空后的“feel stressed”可推知,那位女士似乎感到焦虑不安,作者试图宽慰(cmfrt)她,这与下文“We laughed and __14__ that all we needed was sme tea fr ur picnic.”呼应。persuade“说服”;frighten“使害怕”;satisfy“使满足”。
    答案 B
    11.A.truble B.disbelief
    C.anxiety D.embarrassment
    解析 根据下文中的“But actually it wasn't t much truble”可知,那位女士为给他人带来麻烦(truble)而感到焦虑不安。disbelief“不信任”;anxiety“焦虑”;embarrassment“难为情;尴尬”。
    答案 A
    12.A.thugh B.until
    C.since D.unless
    解析 根据语境可推知,此处前后内容表示逻辑上的因果关系。故since“因为”符合语境。
    答案 C
    13.A.anyway B.therefre
    C.still D.smehw
    解析 根据上文“She culdn't mve the car in any __3__ withut damaging it.”可推知,无论如何(anyway),那位女士对当时那种情况也是无能为力的。therefre“因此”;still“仍旧”;smehw“不知怎么地;以某种方法”。
    答案 A
    14.A.remembered B.realized
    C.thught D.jked
    解析 由空前的“We laughed”可推知,作者和那位女士当时都笑了,并且开着玩笑(jke)。
    答案 D
    15.A.news B.my partner
    C.assistance D.an ambulance
    解析 根据空后的“helped her back n the street”可推知,最终援助(assistance)到了,帮那位女士回到了路上。
    答案 C
    16.A.greeted B.thanked
    C.accepted D.attracted
    解析 作者去安慰那位受困的女士,那位女士在最终解困后应是感谢(thank)作者。greet“打招呼”;accept“接受”;attract“吸引”。
    答案 B
    17.A.car B.cmpany
    C.favr D.picnic
    解析 那位女士想要作者的电话号码,自然是回报作者的帮助(favr)。car“汽车”;cmpany“陪伴”;picnic“野餐”。
    答案 C
    18.A.nervus B.unwilling
    C.disappinted D.better
    解析 根据语境可知,那位女士从困境中解脱出来,感觉比之前好了许多(better)。故D项符合语境。nervus“紧张的”;unwilling“不乐意的”;disappinted“失望的”。
    答案 D
    19.A.alne B.bravely
    C.bitterly D.directly
    解析 根据上文可知,由于作者的帮助和安慰,那位女士最终心情变得好了许多,由此可推知,她当时不是独自(alne)面对困境。bravely“勇敢地”;bitterly“痛苦地”;directly“直接地”。
    答案 A
    20.A.decisin B.frtune
    C.chice D.difference
    解析 作者认为不用独自面对困境可以产生很大影响。make a difference“产生影响”;make a decisin“做决定”;make a chice“做选择”。
    答案 D
    Ⅲ.语法填空
    (2019·惠州调研)
    Yu may wnder what freigners think f ur custms and traditins at parties and banquets (宴会). Banquets __1__ (hld) in restaurants in private rms that have been reserved. Generally, the head shuld enter the rm first. D nt be __2__ (surprise) if yur hsts greet yu with lud applause. The prper respnse is t applaud back.
    Seating arrangements __3__ (be) strict. Traditinally, the Chinese regard the right side as the superir and the left side as the inferir. Therefre, n frmal ccasins, the hst surely arranges fr the main guests t sit __4__ his right side.
    It is the hst's __5__ (respnsible) t serve the guests, and peple d nt begin t eat until the hst has served a prtin t the hnred guest. Or, the hst may annunce the banquet has begun by __6__ (raise) his chpsticks.
    Drinking plays __7__ imprtant rle in Chinese banquets. It is likely that the hst will stand and hld his glass ut with bth __8__ (hand). It is plite t fill thers' glass full, __9__ shws respect and friendship. When the last dish is ver, the banquet has __10__ (fficial) ended. There is little ceremny invlved with its cnclusin.
    1.________ 2.________ 3.________ 4.________
    5.________ 6.________ 7.________ 8.________
    9.________ 10.________
    答案与解析
    【语篇解读】 文章介绍了在中国的聚会和宴请上,需要注意的几点风俗礼仪。
    1.are held 考查动词的时态和语态。短文介绍的是中国的聚会和宴请风俗,故谓语用一般现在时,主语Banquets与hld是被动关系,应用一般现在时的被动语态,故填are held。
    2.surprised 考查词性转换。设空在句中作表语,表示“感到吃惊的”,应用形容词surprised。
    3.are 考查主谓一致。该句主语是arrangements,故谓语用复数形式,填are。不要误认为该句主语是Seating。
    4.n 考查介词。根据语境“坐在右边”可知该处用介词n。
    5.respnsibility 考查词性转换。设空前是名词所有格,故该空应填名词。respnsible的名词形式是respnsibility。
    6.raising 考查非谓语动词。设空前是介词by,故该空填动名词作宾语。by ding sth.表示“通过做某事”。
    7.an 考查固定短语。play an imprtant rle in...“在……中起重要作用”。
    8.hands 考查名词的单复数。设空前是bth,故hand应用复数形式。
    9.which 考查定语从句。该句是非限制性定语从句。先行词是主句的整个内容,关系词在从句中作主语,且表示“这一点”,应用关系代词which引导定语从句。
    10.fficially 考查词性转换。设空在句中作状语,修饰谓语ended,应用副词,表示“正式地”,填fficially。
    Ⅳ.书面表达
    (2019·辽宁沈阳一模)
    假定你是李华,你的英国朋友Tim想在寒假时到中国旅游,发邮件向你征求旅游建议。请你回复邮件,内容包括:
    1.推荐一个旅游城市;
    2.给出推荐理由。
    注意:
    1.词数100左右;
    2.可以适当增加细节,以使行文连贯;
    3.开头和结尾已给出,不计入总词数。
    Dear Tim,




    Yurs sincerely,
    Li Hua
    [写作提示]
    1.本文为建议信;文章以一般现在时为主。
    2.内容要点:①开门见山,点明写信原因;②推荐城市,解释原因;③表达希望。
    [范文赏读]
    Dear_Tim,
    Knwing that yu'll visit China in the cming winter hliday, I'm writing t give yu sme suggestins n yur trip.
    I recmmend the capital city, Beijing, t yu. It is an amazing city with a lng histry and a variety f places f interest. Yu can first g t Tian'anmen Square, where many turists admire the natinal flag being raised every early mrning. The next place that yu can't miss is the Great Wall, which is ne f the great wnders in the wrld. The Palace Museum and the Summer Palace are well wrth visiting, t. Besides, the lcal snacks will surely be appealing t yu.
    I hpe yu will find these suggestins helpful.
    Yurs_sincerely,
    Li_Hua

    相关试卷

    2021高考英语二轮复习小综合训练13含解析202102232179:

    这是一份2021高考英语二轮复习小综合训练13含解析202102232179,共8页。

    2021高考英语二轮复习小综合训练18含解析202102232184:

    这是一份2021高考英语二轮复习小综合训练18含解析202102232184,共8页。

    2021高考英语二轮复习小综合训练1含解析202102232175:

    这是一份2021高考英语二轮复习小综合训练1含解析202102232175,共7页。

    英语朗读宝
    欢迎来到教习网
    • 900万优选资源,让备课更轻松
    • 600万优选试题,支持自由组卷
    • 高质量可编辑,日均更新2000+
    • 百万教师选择,专业更值得信赖
    微信扫码注册
    qrcode
    二维码已过期
    刷新

    微信扫码,快速注册

    手机号注册
    手机号码

    手机号格式错误

    手机验证码 获取验证码

    手机验证码已经成功发送,5分钟内有效

    设置密码

    6-20个字符,数字、字母或符号

    注册即视为同意教习网「注册协议」「隐私条款」
    QQ注册
    手机号注册
    微信注册

    注册成功

    返回
    顶部
    Baidu
    map