|试卷下载
搜索
    上传资料 赚现金
    2022年湖南省永州市中考英语真题(教师版)
    立即下载
    加入资料篮
    2022年湖南省永州市中考英语真题(教师版)01
    2022年湖南省永州市中考英语真题(教师版)02
    2022年湖南省永州市中考英语真题(教师版)03
    还剩18页未读, 继续阅读
    下载需要10学贝 1学贝=0.1元
    使用下载券免费下载
    加入资料篮
    立即下载

    2022年湖南省永州市中考英语真题(教师版)

    展开
    这是一份2022年湖南省永州市中考英语真题(教师版),共21页。

    
    永州市2022年初中学业水平考试
    英 语(试题卷)
    第一部分 听力技能 (共两节,计20分)
    第一节 (共5分,每小题1分) 听下面五段材料,每段材料后各有1个小题,从各小题所给的A、B、C三个选顶中选出最佳答案,并标在试卷的相应位置。听每段材料前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟。听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。
    1. What does the man need?
    A. B. C.
    2. What does Lucy’s cousin look like?
    A. B. C.
    3. Where did the woman go?
    A. B. C.
    4. How much is the red dress?
    A. B. C.
    第二节 (共15分,每小题1分) 听下面六段材料,每段材料后各有几个小题,从各小题所给的A、B、C三个选顶中选出最佳答案,井标在试卷的相应位置。听每段材料前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟。听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。
    听第一段材料,回答第6~7小题。
    6. What is the woman’s favorite subject?
    A. PE. B. Music. C. Math.
    7. Why does the woman like it?
    A. Because it is ralaxing. B. Because it is interesting. C. Because it is educational.
    听第二段材料,回答第8~9小题。
    8. What are they going to have for dinner?
    A. Dumplings. B. Noodles. C. Sandwiches.
    9. Who will help them to make dinner?
    A. Dave’s mother. B. Lisa’s father. C. Dave’s sister.
    听第三段材料,回答第10~11小题。
    10. What will the weather be like this Saturday?
    A. Rainy. B. Cloudy. C. Sunny.
    11. What will the woman do on Saturday?
    A. She will climb the mountains. B. She will stay at home. C. She will volunteer at the library.
    听第四段材料,回答第12~14小题
    12. What kind of movie are they going to watch?
    A. Comedy. B. Action movie. C. Sitcom.
    13. What time does the movie begin?
    A. 6:30p.m. B. 7:00p.m. C. 7:30p.m.
    14. How does Jack go to the cinema?
    A. By bike. B. By bus. C. By car.
    听第五段材料,回答第15~17小题。
    15. What kind of books does the woman borrow?
    A. Western culture. B. Chinese food. C. Eastern history.
    16. How many books does the woman borrow?
    A. One book. B. Two books. C. Three books.
    17. How long can the woman keep the books?
    A. Three days. B. Seven days. C. Nine days.
    听第六段材料,回答第18~20小题。
    18. Where did the school English Day take place?
    A. In the school library. B. On the school playground. C. In the school hall.
    19. What was the most popular activity on that day?
    A. Handwriting competition. B. Speech contest. C. Singing show.
    20. What did the speaker think of the English Day?
    A. Useful. B. Wonderful. C. Meaningful.
    第二部分  阅读技能(共两节,计50分)
    第一节  阅读选择(共40分,每小题2分) 阅读下面的材料,从每小题所给的A、B、C三个选项中,选出最佳答案,并在件答题卡上将该编号字母涂黑。
    A
    Food Gone to Waste
    More than a billion tons of food are wasted each year, according to a new report from the United Nations. That’s 17% of the food produced in the world in a year.
    Most waste happens at home, the reports say. People buy too much food. They also throw it away too soon because of the date on the package. Waste happens in restaurants and stores, too.
    Experts say governments need to do more to avoid food waste and develop better habits. Richard Swannell is one of the reports authors. He hopes the government will lead people to value food more. “Food is too important to waste.” he says.
    1. How much food is wasted each year?
    A. More than a million tons. B. More than a billion tons. C. Over 17% of the food produced.
    2. Where does most food waste happen?
    A. In restaurants. B. At home. C. In stores.
    【答案】1 B 2. B
    【详解】
    【导语】本文是一篇说明文,介绍了食物浪费的相关内容。
    【1题详解】
    细节理解题。根据“More than a billion tons of food are wasted each year”可知,每年有超过十亿吨的食物被浪费,故选B。
    【2题详解】
    细节理解题。根据“Most waste happens at home”可知,大多数浪费发生在家里,故选B。
    B
    Habitat for Humanity is a group that builds homes for families in need. This group works all over the world. Volunteers help build the homes. They are unpaid workers. Volunteers can be builders and painters. They can also be teachers or bankers. Some are students. Habitat for Humanity has built more than 300,000 houses.


    3. When was Habitat for Humanity set up?
    A. In 1976.
    B. In 1996.
    C. In 2007.
    4. How many houses did Habitat for Humanity build in 2003?
    A. 100,000. B. 150,000. C. 300,000.
    5. Whom does Habitat for Humanity build homes for?
    A. Families in need. B. Unpaid workers. C. Builders and painters.
    【答案】3. A 4. B 5. A
    【详解】
    【导语】本文是一篇说明文。文章向我们介绍了Habitat for Humanity人类的栖息地组织的相关信息,包括成立时间、建造房子的数量以及志愿者的人员组成等等。
    【3题详解】
    细节理解题。根据图表中的“The group was set up in 1976.”可知人类的栖息地组织是在1976年创立的。故选A。
    【4题详解】
    细节理解题。根据图表中的“Number of Houses”时间轴2003对应的数字150,000可知人类的栖息地组织在2003年建造了150,000间房子。故选B。
    【5题详解】
    细节理解题。根据“Habitat for Humanity is a group that builds homes for families in need.”可知人类的栖息地组织是一个为有需要的家庭建造房子的组织。故选A。
    C
    Parents and children often face the challenges of money. Common topics include setting pocket money, learning to save, and deciding to buy expensive things. The goal of most parents is to teach their kids how to deal with money wisely. The goal of most kids is getting money to spend. How can families achieve these goals?
    The Tidier family in Denver found the best way to teach about money was to let their kids make some money. Their son, Ryan, 17, has been watering in the garden since he was 8. He owned his own tools with the help of his parents. Now he has saved $7,800. Besides, he bought a bike and a wonderful sound system. And he is going to buy a car next year.
    Money skills are an important part of becoming a successful adult. David Brady manages a company toward children and young adults. “They shouldn’t be always thinking of spending money.” Brady warns. Instead, they should understand basic rules for making money, saving money, and managing money.
    That knowledge is greatly needed. Over the past ten years, most Americans aged 18 to 24 borrowed nearly $3,000 on credit card(信用卡). Among high school seniors, four out of five have never taken a class about money.
    Giselle Lopez, 17, of New York City, learned the hard way. She owed(欠) $2,000 on her first credit card. Her parents refused to pay, so Giselle got a job. Then she paid the money off slowly by herself. “Now every time I use money, I know that it comes from my own pocket,” Giselle says. “That gives me a sense of responsibility for my actions.” Different kids will have different styles when it comes to money. Teaching them how to use money doesn’t have to mean setting strict rules. When children like Ryan and Giselle have their own money to consider, they can learn to set those rules themselves.
    6. What is the goal of most parents about money?
    A. To set kids’pocket money.
    B. To get money to spend.
    C. To teach kids how to deal with money wisely.
    7. What is the best way to teach about money in The Tidier family?
    A. To buy expensive things.
    B. To give kids some money.
    C. To let kids make some money.
    8. What did Ryan buy with his own money?
    A. A car. B. A bike. C. Watering tools
    9. How much money did Giselle owe on her first credit card?
    A. $2,000. B. $3,000 C. $7,800.
    10. How did Giselle pay the money of she owed?
    A. By credit card. B. By her parents. C. By herself.
    【答案】6. C 7. C 8. B 9. A 10. C
    【详解】
    【导语】本文是一篇说明文,讲述了让孩子学会明智的处理自己的金钱。
    【6题详解】
    细节理解题。根据“The goal of most parents is to teach their kids how to deal with money wisely.”可知,大多数父母的目标是教他们的孩子如何明智地处理金钱。故选C。
    【7题详解】
    细节理解题。根据“The Tidier family in Denver found the best way to teach about money was to let their kids make some money.”可知,丹佛市的Tidier一家发现教育金钱的最好方法就是让他们的孩子赚钱。故选C。
    【8题详解】
    细节理解题。根据“Besides, he bought a bike and a wonderful sound system.”可知,他买了一辆自行车和一套很棒的音响系统。故选B。
    【9题详解】
    细节理解题。根据“Giselle Lopez, 17, of New York City, learned the hard way. She owed(欠) $2,000 on her first credit card.”可知,吉赛尔的第一张信用卡欠了2000美元,故选A。
    【10题详解】
    细节理解题。根据“Then she paid the money off slowly by herself.”可知,吉赛尔自己还的信用卡,故选C。
    D
    On August 30, 2021, the Chinese government announced that kids would not be allowed to play online games Mondays to Thursdays. On weekends and holidays, kids would be limited(限制) to an hour a day of online gaming. “Recently, many parents have reported that playing games crazily among some youths and children is seriously harming their normal study, life and health.” the Chinese government said online. This news got us thinking. Should the government be responsible for limiting how much time kids spend online? Here are some students’opinions.
    Esme McNeely, 11
    The government should not set screen-time limits. That decision should be up to parents. Some children need to use screens for homework. And during the COVID-19, one of the only ways to talk to friends was online. Government limits would not be fair to people who are careful with their screen time.
    Lucas Barone, 11
    The government should not limit screen time. A 2021 study from the University of Colorado Boulder says screen time might be less harmful to kids than people think. Some parents worry that children online too much won’t make friends. But the study reports that screen time can actually improve kids’friendships. In fact, screen time can be educational. I use websites to read and to learn math.
    Xiuhan Zhu, 9
    I think the government should take action and limit screen time for kids. Too much screen time can lead to tiredness and less social time. People who use smartphones are more likely to get into car accidents. Electrical products like computers can also be harmful for kids. If kids aren’t careful with the websites they use, criminals can get important information.
    Ning Li, 10
    Most people spend too much time on their phones and TVs. They hurt their eyes and waste their time. And watching a lot of TV or playing games can influence kids’ learning and social skills. If the government limited screen time, people would be encouraged to spend more time with their family. They might join a sports team in their neighborhood.
    11. When are kids allowed to play online games for an hour a day?
    A. On Mondays. B. On Wednesday. C. On weekends.
    12. Who is against screen-time limits?
    A. Esme McNeely. B. Xiuhan Zhu. C. Ning Li.
    13. What does the study from he University of Colorado Boulder show?
    A. Screen time might do no harm to kids.
    B Screen time can improve kids’ friendships.
    C. Screen time won’t help kids make friends.
    14. What are Ning Li’s opinions about screen-time limits?
    A. Too much screen time can lead to tiredness.
    B. Criminals can get important information easily.
    C. People are encouraged to spend more time with their family.
    15. What is the article mainly about?
    A. Screen time can be educational.
    B. Screen time can lead to less social time.
    C. Whether the government should set screen-time limits.
    【答案】11. C 12. A 13. B 14. C 15. C
    【详解】
    【导语】本文针对政府是否应该负责限制孩子们花在网上的时间,几个孩子给出了自己的看法。
    【11题详解】
    细节理解题。根据“On weekends and holidays, kids would be limited(限制) to an hour a day of online gaming.”可知,在周末和节假日,孩子们每天只能玩一个小时的网络游戏。故选C。
    【12题详解】
    细节理解题。根据“Esme McNeely, 11...The government should not set screen-time limits.”可知,Esme McNeely反对限制,故选A。
    【13题详解】
    细节理解题。根据“A 2021 study from the University of Colorado Boulder says screen time might be less harmful to kids than people think. Some parents worry that children online too much won’t make friends. But the study reports that screen time can actually improve kids’friendships.”可知,科罗拉多大学博尔德分校2021年的一项研究称,屏幕时间对孩子的伤害可能比人们想象的要小,一些家长担心孩子上网太多会交不到朋友,但研究报告称,屏幕时间实际上可以改善孩子们的友谊。故选B。
    【14题详解】
    细节理解题。根据“If the government limited screen time, people would be encouraged to spend more time with their family.”可知,如果限制屏幕时间,人们就会被鼓励花更多的时间和家人在一起。故选C。
    【15题详解】
    主旨大意题。本文针对政府是否应该负责限制孩子们花在网上的时间,几个孩子给出了自己的看法。选项C“政府是否应该设置屏幕时间限制”符合主题,故选C。
    E
    Smart, Social Animals
    Recently, researchers have found that dolphins know their own names much like people. Dolphins talk to one another with whistles(口哨) and calls. Scientists have known that the animals also use unusual whistles to name each other. They had thought that dolphins only heard each other’s voices. However, the scientists didn’t know that dolphins listen for their names too.
    To test this idea, the researchers caught 14 dolphins and recorded their name calls. The scientists then copied each dolphin’s voice. When the changed recordings were played, the dolphins replied strongly to the names of their relatives and group members. They paid no attention to the names of dolphins they did not know.
    Dolphins live in large groups that grow and change. Each dolphin’s unusual whistle helps it quickly find a friend or a family member, or call for help. Understanding their calls requires learning. It’s a skill that’s seen in very few animals, which include humans, elephants and bats.
    Elephants, for example, communicate with sound. Their sounds can be heard by other elephants miles away. Dolphins, too, communicate with each other by making sounds like this.
    Elephants also communicate by moving their head, feet and trunk. In much the same way, dolphins communicate by their movements. They often touch each other to express friendship.
    Unlike dolphins, elephants also communicate by their great sense of smell. They can recognize other elephants by the smells they have.
    Why do dolphins and elephants share the gift of communication? Scientists think it may be because they are social and smart animals. Both have strong family relationship. Now, whether they also have nicknames is another question!
    16. What have researchers found about dolphins recently?
    A. Dolphins know their own names.
    B. Dolphins only hear each other’s voices.
    C. Dolphins talk to one another not much like people.
    17. Just before the researchers recorded dolphins’name calls, they ________.
    A. copied dolphins’ voice
    B. caught 14 dolphins
    C. trained the dolphins to whistle
    18. When a dolphin gets into trouble, what will it do?
    A. It will call for help.
    B. It will turn its head.
    C. It will touch another dolphin.
    19. What are the differences between dolphins and elephants in communication?
    A. Elephants can communicate by smell.
    B. Elephants can communicate by sound.
    C. Dolphins can communicate by movement.
    20. What does the underlined word “recognize" mean in Chinese?
    A. 驱逐 B. 认出 C. 触碰
    【答案】16. A 17. B 18. A 19. A 20. B
    【详解】
    【导语】本文是一篇说明文,向我们介绍海豚和大象两种动物与同伴之间的交流方式。
    【16题详解】
    细节理解题。根据“However, the scientists didn’t know that dolphins listen for their names too.”可知,海豚也会听它们的名字,说明海豚直到自己的名字。故选A。
    【17题详解】
    细节理解题。根据“the researchers caught 14 dolphins and recorded their name calls”可知,研究人员抓了14只海豚,并记录了它们的叫声。故选B。
    【18题详解】
    细节理解题。根据“Each dolphin’s unusual whistle helps it quickly find a friend or a family member, or call for help.”可知,每只海豚都能发出不同寻常的哨声,帮助它迅速找到朋友或家人,或呼救。故选A。
    【19题详解】
    细节理解题。根据“Unlike dolphins, elephants also communicate by their great sense of smell. They can recognize other elephants by the smells they have.”可知,与海豚不同的是,大象也通过它们强大的嗅觉进行交流,它们可以通过气味认出其他大象。故选A。
    【20题详解】
    词句猜测题。分析“Unlike dolphins, elephants also communicate by their great sense of smell. They can recognize other elephants by the smells they have.”可知,与海豚不同的是,大象也通过它们强大的嗅觉进行交流,所以它们可以通过气味认出其他大象。此处recognize的意思是“认出”,故选B。
    第二节  阅读匹配(共10分,每小题2分) 
    阅读下面的短文,从所给的A~F六个选项中,选出正确的答案填空,使短文通顺,内容完整,其中选项中有一项是多余的。
    A fun way to put yourself in a good mood(情绪) is by creating a mood board. What’s that? ____21____ Susie Moore, a life coach, often guides people at mood-board-making classes. At the end of a class, each person has built a collection that puts him or her in an active mood.
    To create your own mood board, you’ll need a soft board or a cardboard. ____22____ Go through them, cutting out photos for your board. Use your feelings to choose what works best. Here, Shay Maunz uses Moore’s tips to create a mood board and offers tips on how you can make your own.
    ____23____ Anything that makes you feel good, use it. I used photos of my favorite food watermelon, and my favorite animal, penguins.
    You might use your mood board to set goals for things your’d like to achieve. I want to read at least 30 books this year.
    ____24____ Maybe it’s your classroom, a playground, or a comfortable corner at home. You can put photos of that place on your mood board, or choose photos that remind you of it. I used this photo of West Virginia, where I grew up.
    Not everything on your mood board has to serve a purpose or be connected to your life. Choose some photos just because you like them. ____25____
    A. This is also a good time to think about happy things.
    B. It’s anything that encourages you or makes you happy.
    C. One step to start is with some of your favorite things.
    D. Every time I look at these photos, they make me smile.
    E. Think about a place that makes you feel safe and happy.
    F. You’ll also need old magazines, greeting cards and photographs.
    【答案】21. B 22. F 23. C 24. E 25. A
    【详解】
    【导语】本文是一篇说明文,给我们如何创建一个情绪板,控制自己的情绪。
    【21题详解】
    根据“A fun way to put yourself in a good mood(情绪) is by creating a mood board. What’s that?”可知,此处在介绍创建一个情绪板的定义,选项B“它是任何鼓励你或让你快乐的事情”符合语境,故选B。
    【22题详解】
    根据“To create your own mood board, you’ll need a soft board or a cardboard.”可知,此处介绍创建自己的情绪板需要的东西,选项F“你还需要旧杂志、贺卡和照片”符合语境,故选F。
    【23题详解】
    根据“ Anything that makes you feel good, use it.”可知,此处建议任何能让你感觉良好的东西都用上,选项C“第一步就是从你最喜欢的东西开始”符合语境,故选C。
    24题详解】
    根据“Maybe it’s your classroom, a playground, or a comfortable corner at home.”可知,此处介绍一些地方,选项E“想一个让你感到安全和快乐的地方”符合语境,故选E。
    【25题详解】
    根据“Not everything on your mood board has to serve a purpose or be connected to your life. Choose some photos just because you like them.”可知,不是你情绪板上的每件事都必须有目的或与你的生活有关,选项A“这也是一个思考快乐事情的好时机”符合语境,故选A。
    第三部分  知识运用(共两节,计20分)
    第一节  词语填空(共10分,每小题1分) 
    阅读下面的内容,掌握其大意,然后从各小题所给的A、B、C三个选项中选出可以填入空白处的最佳答案。
    I am Jos Andres. My meals will feed an astronaut, my friend Lope-Alegria, whom I met many years ago.
    My love for ____26____ was something that happened very early in my life. Slowly but surely. I didn’t think I would work as a ____27____, but it happens that it has become my job.
    My mother and my father were very ____28____ to my development as a cook. I have three brothers, and we would always help in the ____29____ setting the table, taking the dishes to the dishwasher and helping my mom. We got to love cooking because cooking was a ____30____ moment of being together. I only have fun memories of those moments. So it was my parents that interested me in cooking.
    Then, as I grew up, I began learning about cook doing very cool things. I was 15 or 16 when I began working in the summer in a seafood ____31____. For some reason. I found myself in charge of(负责) the kitchen. Not because I was prepared to be the cook, but because the other cooks left. And when there was nobody around, I could ____32____, but then a future cook would not appear.
    I love science fiction, and I always had dreams of what it would be like cooking for a faraway planet. So I began talking to some ____33____. Lopez-Alegria is one of them, who gave me the ____34____ be a space cook.
    Who would have said that a guy like me would be putting a dish into space? This is a big lesson for all of us: It doesn’t matter how impossible your ____35____ is if you work hard, maybe the dream is not as impossible as you think.
    26. A. driving B. cooking C. flying
    27. A. cook B. driver C. pilot
    28. A. silent B. important C. correct
    29. A. yard B. garden C. kitchen
    30. A. hard B. good C. dark
    31. A. restaurant B. market C. store
    32. A. take up B. give up C. put up
    33. A. astronauts B. scientists C. writers
    34. A. secret B. prize C. chance
    35. A. difficulty B. problem C. dream
    【答案】26. B 27. A 28. B 29. C 30. B 31. A 32. B 33. A 34. C 35. C
    【详解】
    【导语】本文是一篇记叙文,介绍Jos Andres是如何实现自己的梦想的。
    【26题详解】
    句意:我对烹饪的热爱发生在我很小的时候。
    driving开车;cooking烹饪;flying飞行。根据“my development as a cook”可知,作者热爱烹饪,故选B。
    【27题详解】
    句意:我没想过我会成为一名厨师,但它碰巧成为了我的工作。
    cook厨师;driver司机;pilot飞行员。根据“my development as a cook”可知,作者是一位厨师,故选A。
    【28题详解】
    句意:我的父母对我成为一名厨师非常重要。
    silent寂静的;important重要的;correct正确的。根据“My mother and my father were very...to my development as a cook. I have three brothers, and we would always help in the...setting the table, taking the dishes to the dishwasher and helping my mom.”可知,父母对我成为一名厨师非常重要,故选B。
    【29题详解】
    句意:我有三个兄弟,我们总是在厨房帮忙摆桌子,把盘子放到洗碗机里,帮妈妈的忙。
    yard院子;garden花园;kitchen厨房。根据“setting the table, taking the dishes to the dishwasher”可知,是在厨房帮忙,故选C。
    【30题详解】
    句意:我们爱上了烹饪,因为烹饪是我们在一起的美好时光。
    hard难的;good好的;dark黑暗的。根据“We got to love cooking”可知,爱上了烹饪,是因为这是好时光,故选B。
    【31题详解】
    句意:我15、16岁那年夏天开始在一家海鲜餐厅打工。
    restaurant餐厅;market市场;store商店。根据“For some reason. I found myself in charge of(负责) the kitchen.”可知,是在海鲜餐厅打工,故选A。
    【32题详解】
    句意:当周围没有人时,我可以放弃,但这样一来,未来的厨师就不会出现了。
    take up开始从事;give up放弃;put up举起。根据“but then a future cook would not appear”可知,作者不会成为厨师的前提是那时放弃了,故选B。
    【33题详解】
    句意:所以我开始和一些宇航员交谈。
    astronauts宇航员;scientists科学家;writers作家。根据“My meals will feed an astronaut, my friend Lope-Alegria”可知,是宇航员,故选A。
    【34题详解】
    句意:洛佩兹·阿莱格里亚就是其中之一,她让我有机会成为一名太空厨师。
    secret秘密;prize奖品;chance机会。根据“Lopez-Alegria is one of them, who gave me the...be a space cook.”可知,Lopez-Alegria给了作者成为一名太空厨师的机会,故选C。
    【35题详解】
    句意:如果你努力的话,你的梦想有多不可能都没有关系,也许梦想并没有你想的那么不可能。
    difficulty困难;problem问题;dream梦想。根据“maybe the dream is not as impossible as you think”可知,此处提到的是梦想,故选C。
    第二节语法镇空(共10分,每小题1分) 
    阅读下面的材料,在空白处墳入适当的内容(限1个单词) 或括号内单词的正确形式,使句子通顺完整。
    36. Read more books, ________ you will have something to write.
    【答案】and
    【详解】
    【详解】句意:多读书,你就会有东西可写。根据“Read more books, ...you will have something to write.”可知,此处是“祈使句,and/or+陈述句”结构,前后之间是顺承关系,用and,故填and。
    37. I plan ________ (send) a gift to my father tomorrow for Father’s Day.
    【答案】to send
    【详解】
    【详解】句意:明天是父亲节,我打算送一份礼物给父亲。plan to do sth“计划做某事”,使用动词不定式作宾语,故填to send。
    38. I usually brush my teeth and take ________ shower at seven o’clock daily.
    【答案】a
    【详解】
    【详解】句意:我通常每天七点刷牙和洗澡。 take a shower“洗淋浴,洗澡”,固定短语,故填a。
    39. Beijing has held the 24th Winter Olympic Games ________ (successful).
    【答案】successfully
    【详解】
    【详解】句意:北京成功举办了第24届冬季奥运会。此处在句中修饰动词,用副词形式,故填successfully。
    40. When playing in the hallways students should avoid ________ (push) each other.
    【答案】pushing
    【详解】
    【详解】句意:在走廊玩耍时,学生应避免互相推搡。 avoid doing sth“避免做某事”,故填pushing。
    41. Don’t be afraid of asking ________ (you) parents or teachers for help if you are in trouble.
    【答案】your
    【详解】
    【详解】句意:如果你遇到麻烦,不要害怕向你的父母或老师寻求帮助。此处作定语修饰“parents or teachers”,用形容词性物主代词形式,故填your。
    42. Half a month ago, we ________ (spend) the Dragon Boat Festival with our family together.
    【答案】spent
    【详解】
    【详解】句意:半个月前,我们和家人一起过了端午节。根据“Half a month ago”可知,时态是一般过去时,动词用过去式,故填spent。
    43. Now Chinese people are living a happy life. Don’t be surprised if a Chinese person you have just met on a train ________ (invite) you for a meal.
    【答案】invites
    【详解】
    【详解】句意:现在中国人民过着幸福的生活。 如果你刚刚在火车上遇到一个中国人请你吃饭,不要感到惊讶。根据“Don’t be surprised if a Chinese person you have just met on a train...you for a meal.”可知,此处是if引导的条件状语从句,从句用一般现在时,主语是 a Chinese person ,第三人称单数,动词用三单,故填invites。
    44. Mao Zedong was born ________ Shaoshan in 1893 and he returned to live here for a short time in 1927.
    【答案】in
    【详解】
    【详解】句意:毛泽东1893年出生于韶山,1927年短暂返回韶山居住。be born in sp“出生于某地”,故填in。
    45. We Chinese should be proud of our history, our written language, our ________ (invention) and our achievements.
    【答案】inventions
    【详解】
    【详解】句意:我们中国人应该为我们的历史感到骄傲,我们的文字,我们的发明和成就。发明不止一个,此处表示复数含义,使用名词复数形式,故填inventions。
    第四部分写作技能(共三节,30分) 
    第一节回答问题
    阅读下面的短文,然后根据短文内容回答问题。
    Sagarika Sriram was 10 years old when she started reading newspaper stories. One story was about sharks. They had plastic in their stomachs. Sagarika knew she needed to do something. First, she joined a group. It organized clean-up activities in Dubai. That’s her home city. “The group helps me understand what a person can do and how I can really make a difference.” she says.
    Then Sagarika created Kids for a Better World. Its goal is to fight climate(气候) change. It has brought together nearly 10,000 youths. They come from all over the world. Kids for a Better World is for people aged 8 to 16. It teaches them about what they can do to deal with climate change. They can grow food or plant trees. They can collect recyclables. “This is the information which can help change our future.” Sagarika says.
    Dubai is a desert big city. Growing up there has made Sagarika understand the need for action.
    Her city faces the risks of rising temperatures and less water supply. She believes young people can bring attention to these environmental challenges.
    Sagarika is all about small actions. But she has big plans. She’d like to go to college in California. While she’s there, she’ll continue being an activist. She’ll also be running Kids for a Better World, She hopes to encourage others to fight for a greener planet.
    46. How old was Sagarika Sriram when she started reading newspaper stories?
    _____________________________________________________
    47. Where is Sagarika Sriram’s home city?
    _____________________________________________________
    48. What is the goal of Kids for a Better World?
    _____________________________________________________
    49. What risks does Sagarika Sriram’s city face?
    _____________________________________________________
    50. Will Sagarka Sriram continue being an activitist when she goes to college?
    _____________________________________________________
    【答案】46. Sagarika Sriram was 10 years old when she started reading newspaper stories. 47. Dubai.
    48. Its goal is to fight climate change.
    49. Her city faces the risks of rising temperatures and less water supply. 50. Yes.
    【详解】
    【导语】本文主要讲述了Sagarika Sriram建立了一个组织Kids for a Better World,旨在应对气候变化。
    【46题详解】
    根据“Sagarika Sriram was 10 years old when she started reading newspaper stories.”可知,Sagarika Sriram10岁时开始阅读报纸故事。故填Sagarika Sriram was 10 years old when she started reading newspaper stories.
    【47题详解】
    根据“It organized clean-up activities in Dubai. That’s her home city.”可知,Sagarika Sriram的家乡在迪拜,故填Dubai.
    【48题详解】
    根据“Its goal is to fight climate(气候) change.”可知,Kids for a Better World的目标是应对气候变化,故填Its goal is to fight climate change.
    【49题详解】
    根据“Her city faces the risks of rising temperatures and less water supply.”可知,她所在的城市面临着气温上升和供水减少的风险。故填Her city faces the risks of rising temperatures and less water supply.
    【50题详解】
    根据“She’d like to go to college in California. While she’s there, she’ll continue being an activist.”可知,她想去加利福尼亚上大学,在那里她会继续做一名积极分子。故填Yes.
    第二节语篇翻译(共8分,每小题2分) 
    阅读下面的短文,然后将划线部分的句子译成汉语或英语。
    Dancing Lions
    Have you seen lions dancing in the streets? It happens on the first day of the new year in China. The lions dance to the beat of a drum. They are not real lions. They are dancers in lion costumes. The lions dancing is part of a tradition that is centuries old. It started in China. 1. It means bringing good luck in the coming year.
    Usually, a lion includes two dancers. 2.一个控制头。The other controls the tail.
    “I think of it as a sport.” says Anthony Huang, aged 16. He is a member of the New York Chinese Freemasons Athletic Club. Anthony performs as the lion’s head. It can weigh 20 pounds. Lion dancing is important to Anthony.
    In the past, lion dancing was performed mostly by men. But it has changed today. Lion Dance Me is a lion dancing group. It is in San Francisco, California. There are boys and girls on its team. 3.他们一起舞。Ananda Tang-Lee is 17. She says anyone can take up lion dancing. “You have to have confidence that you can do it.” she says.
    Lion dancing will likely continue to develop. 4. But one thing that will never change is the sense of community among team members. “We call it a family,” Ananda says. “It’s really great, because we always have each other’s backs.”
    51. ___________________________
    52. ___________________________
    53. ___________________________
    54. ___________________________
    【答案】51. 它意味着在新的一年里带来好运。
    52. One controls the head.
    53. They dance together.
    54. 但永远不会改变的一件事就是团队成员之间的集体意识。
    【详解】
    【导语】本文是一篇说明文,向我们介绍舞狮的相关内容。
    【51题详解】
    It“它”,means“意味着”,bringing good luck“带来好运”,in the coming year“在新的一年里”。故填:它意味着在新的一年里带来好运。
    【52题详解】
    “一个”one,“控制”control,“头”the head。时态是一般现在时,主语是第三人称单数,动词用三单。故填One controls the head.
    【53题详解】
    “他们”they,dance together“一起舞”。时态是一般现在时,主语是复数,动词用原形。故填They dance together.
    【54题详解】
    But“但是”,one thing that will never change“永远不会改变的一件事”,is“是”,the sense of community“集体意识”,among team members“团队成员之间”。故填:但永远不会改变的一件事就是团队成员之间的集体意识。
    第三节书面表达(共12分)
    55. 为积极响应落实国家“双减”政策,你校英语老师研发了多种形式的英语作业,为学生减负,为教学增效。英语组正在举办题为“My favorite English homework”的征文活动。请根据以下表中信息,写一篇短文投稿。
    要求:1) 文中不得出现真实人名,校名和地名;2) 语言通顺,表达正确;
    3) 至少三个理由:4) 词数:80词左右
    My favorite English homework
    Reasons
    Wishes/Suggestions
    1. the whole book reading整本书阅读
    2. play show 话剧表演
    3. king of words单词王
    4. collection of translation of public places搜集公共场所的英语译文
    5. movie dubbing 电影配音
    6. volunteer guide for foreigners
    给老外当导游
    ……
    1. develop/raise reading interest, reading habit…
    2. improve reading ability, thinking ability, language ability, writing ability, communication ability...
    3. build confidence 树立自信
    4. enlarge vocabulary 扩大词汇
    5. learn by practice
    6. enrich knowledge and experience
    7. know about western culture
    8. tell Chinese good stories
    9. spread Chinese traditional and excellent culture
    ......

    参考词汇:
    “双减”政策“Double Reduction” policy;减轻学生负担release students’ burden;提升教学效果improve teaching quality
    ___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
    【答案】例文
    My favorite English homework
    In response to the implementation of “Double Reduction” policy, our English teacher has developed various forms of English homework to release students’ burden and improve teaching quality. Among them, I like volunteer guide for foreigners best. It not only helped me improve my spoken English, but also provides a chance for me to spread Chinese traditional and excellent culture to foreigners. What’s more, I become more confident than before.
    In my opinion, it’s also a good choice to draw mind maps. It helps us to have a better understanding of the lessons. Besides, we can learn to sing English songs, since most of us like singing. In this way, our English as well as hobbies develops.
    I hope we will have more creative English homework in the future.
    【详解】
    【详解】1.题干解读:本文是一篇材料作文。要求以“My favorite English homework”为题,结合提示内容进行写作,注意要点齐全,可适当发挥。
    2.写作指导:写作时要以第一人称来介绍,时态用一般现在时。作文可分为三段,第一段介绍“双减”政策下的新型英语作业,自己最喜欢哪项以及原因;第二段表明自己对英语作业的形式的建议;第三段收尾。要保证语言连贯,无语法和拼写错误。


    相关试卷

    2023年湖南省永州市中考英语真题: 这是一份2023年湖南省永州市中考英语真题,文件包含精品解析湖南省永州市中考英语真题原卷版docx、精品解析湖南省永州市中考英语真题解析版docx等2份试卷配套教学资源,其中试卷共39页, 欢迎下载使用。

    2023年湖南省永州市中考英语真题: 这是一份2023年湖南省永州市中考英语真题,文件包含2023年湖南省永州市中考英语真题原卷版docx、2023年湖南省永州市中考英语真题解析版docx等2份试卷配套教学资源,其中试卷共39页, 欢迎下载使用。

    2023年湖南省永州市中考英语真题(含解析): 这是一份2023年湖南省永州市中考英语真题(含解析),共24页。试卷主要包含了本试卷共8页等内容,欢迎下载使用。

    英语朗读宝

    免费资料下载额度不足,请先充值

    每充值一元即可获得5份免费资料下载额度

    今日免费资料下载份数已用完,请明天再来。

    充值学贝或者加入云校通,全网资料任意下。

    提示

    您所在的“深圳市第一中学”云校通为试用账号,试用账号每位老师每日最多可下载 10 份资料 (今日还可下载 0 份),请取消部分资料后重试或选择从个人账户扣费下载。

    您所在的“深深圳市第一中学”云校通为试用账号,试用账号每位老师每日最多可下载10份资料,您的当日额度已用完,请明天再来,或选择从个人账户扣费下载。

    您所在的“深圳市第一中学”云校通余额已不足,请提醒校管理员续费或选择从个人账户扣费下载。

    重新选择
    明天再来
    个人账户下载
    下载确认
    您当前为教习网VIP用户,下载已享8.5折优惠
    您当前为云校通用户,下载免费
    下载需要:
    本次下载:免费
    账户余额:0 学贝
    首次下载后60天内可免费重复下载
    立即下载
    即将下载:资料
    资料售价:学贝 账户剩余:学贝
    选择教习网的4大理由
    • 更专业
      地区版本全覆盖, 同步最新教材, 公开课⾸选;1200+名校合作, 5600+⼀线名师供稿
    • 更丰富
      涵盖课件/教案/试卷/素材等各种教学资源;900万+优选资源 ⽇更新5000+
    • 更便捷
      课件/教案/试卷配套, 打包下载;手机/电脑随时随地浏览;⽆⽔印, 下载即可⽤
    • 真低价
      超⾼性价⽐, 让优质资源普惠更多师⽣
    VIP权益介绍
    • 充值学贝下载 本单免费 90%的用户选择
    • 扫码直接下载
    元开通VIP,立享充值加送10%学贝及全站85折下载
    您当前为VIP用户,已享全站下载85折优惠,充值学贝可获10%赠送
      充值到账1学贝=0.1元
      0学贝
      本次充值学贝
      0学贝
      VIP充值赠送
      0学贝
      下载消耗
      0学贝
      资料原价
      100学贝
      VIP下载优惠
      0学贝
      0学贝
      下载后剩余学贝永久有效
      0学贝
      • 微信
      • 支付宝
      支付:¥
      元开通VIP,立享充值加送10%学贝及全站85折下载
      您当前为VIP用户,已享全站下载85折优惠,充值学贝可获10%赠送
      扫码支付0直接下载
      • 微信
      • 支付宝
      微信扫码支付
      充值学贝下载,立省60% 充值学贝下载,本次下载免费
        下载成功

        Ctrl + Shift + J 查看文件保存位置

        若下载不成功,可重新下载,或查看 资料下载帮助

        本资源来自成套资源

        更多精品资料

        正在打包资料,请稍候…

        预计需要约10秒钟,请勿关闭页面

        服务器繁忙,打包失败

        请联系右侧的在线客服解决

        单次下载文件已超2GB,请分批下载

        请单份下载或分批下载

        支付后60天内可免费重复下载

        我知道了
        正在提交订单

        欢迎来到教习网

        • 900万优选资源,让备课更轻松
        • 600万优选试题,支持自由组卷
        • 高质量可编辑,日均更新2000+
        • 百万教师选择,专业更值得信赖
        微信扫码注册
        qrcode
        二维码已过期
        刷新

        微信扫码,快速注册

        还可免费领教师专享福利「樊登读书VIP」

        手机号注册
        手机号码

        手机号格式错误

        手机验证码 获取验证码

        手机验证码已经成功发送,5分钟内有效

        设置密码

        6-20个字符,数字、字母或符号

        注册即视为同意教习网「注册协议」「隐私条款」
        QQ注册
        手机号注册
        微信注册

        注册成功

        下载确认

        下载需要:0 张下载券

        账户可用:0 张下载券

        立即下载
        账户可用下载券不足,请取消部分资料或者使用学贝继续下载 学贝支付

        如何免费获得下载券?

        加入教习网教师福利群,群内会不定期免费赠送下载券及各种教学资源, 立即入群

        返回
        顶部
        Baidu
        map